• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

26.03.2020

14:07

"KORONA NAS JE ODVOJILA" Ispovest muškarca iz Majdanpeka čija je supruga medicinska sestra u Nemačkoj!

Vesti

"KORONA NAS JE ODVOJILA" Ispovest muškarca iz Majdanpeka čija je supruga medicinska sestra u Nemačkoj!

Podeli vest

Majdanpek... Mnogo je medicinskih radnika iz Srbije trbuhom za kruhom krenulo širom Evrope u potrazi za boljim i lagodnijim životom. Najviše njih se opredelilo za tu uređenu i kako kažu, vrlo disciplinovanu Nemačku. Reklo bi se da je to u poslednje vreme postao trend ali u svakom slučaju oni koji su se odlučili na ovakav korak, ne žale se. Radi se dosta ali ako se ima cilj, većina njih kaže da se sve može i postiže. Dobra zarada je glavni motiv koji opravdava računicu da se u zivotu nešto dobija a nešto gubi.

Za napuštanje Majdanpeka pre godinu dana odlučila se i Suzana Pavlović, nekadašnja vaspitačica majdanpečkog vrtića "Marija Munćan". Pre godinu dana rešila je da se put Nemačke uputi najpre  sama, a u plani je bilo da se odmah po dobijanju papira pridruži i ostatak porodice. Suprug Bojan koji je medicinski tehničar na odeljenju hirurgije Opšte bolnice u Majdanpeku i njihovo dvoje dece.

- Suzana je odmah počela da radi u jednom Staračkom domu u gradu Kierspe. Prilično se dobro snašla i tada smo počeli da razmišljamo o konačnom preseljenju u Nemačku. U isčekivanju vize i papira deca i ja smo povremeno odlazili, ona je dolazila kada je bila u mogućnosti. U februaru mesecu na mesec dana deca i ja otišli smo za Nemačku ne sluteći šta može da nas zadesi sa pojavom epidemije smrtonosnog koronavirusa. Kao i svuda  krenule su nevolje i u Nemačkoj. Istina, tamo se to nešto ležernije prihvatilo u početku, dok je kasnije sa širenjem epidemije sve dobilo ozbiljnije razmere. Zavladala je panika, strah i neizvesnost od novonastale situacije kao i u ostalim zemljama. I Nemci su krenuli sa uvođenjem rigoroznih mera Vlade na suzbijanju epidemije pa smo tako bukvalno deca i ja dok je supruga morala da odlazi na posao, bili kao zatočenici. Nismo izlazili iz kućnog karantina, poštujući sve mere ograničenja kretanja i poštovanja pravila tamošnjih vlasti, kaže Bojan Pavlović. 

Foto: Privatna arhiva

- Na svu sreću da nam je boravak u Nemačkoj bio planiran samo u trajanju od mesec dana, uspeli smo da se vratimo već početkom marta kada  granice još uvek nisu bile zatvorene. Vanredno stanje odmah je uvedeno dan dva po našem povratku u zemlju i tek smo tada shavtili ozbiljnost situacije sa koronavirusom svuda u svetu pa i kod nas u Srbiji. Na graničnom prelazu nismo dobili nikakva uputstva inspekcije niti rešenje da smo u obavezi da provedemo određeno vreme u samoizolaciji jer smo imali sreće da Nemačku napustimo na vreme. Odlučio sam ipak da sa decom kao odgovoran građanin to učinimo samoinicijativno, budući da se koronavirus rapidno širio i u NRW pokrajini u kojoj se nalazi grad Kierspe u kojem smo boravili. 

- Broj  zaraženih iz dana u dan i u Nemačkoj se vrtoglavo povećavao, rastao je i broj smrtnih slučajeva što je i Nemačku uz Italiju i Španiju u kojima boravi najviše stranaca među kojima i Srba, svrstalo u red zemalja označenih kao vodeća žarista zaraze ovim virusom. Iz tog razloga, predostrožnosti radi ali pre svega velike odgovornosti prema svojim sugrađanima, odlučio sam da sa decom u kućnoj izolaciji provedem prdviđenih 14 dana. S obzirom na to da sam medicinski radnik, jako dobro znam kakve sve posledice nosi nepoštovanje pravila samoizolacije i svega ostalog što je predvidela Vlada Srbije kad su mere zaštite u pitanju na suzbijanju ovog opakog virusa. Za sada se nekako snalazimo, prijatelji i komšije nam nabavljaju sve što je neophodno od hrane i ostalih potrebština. Da je lako nije, pogotovo deci koja nisu navikla na ovakav način života,  ali šta je tu je, iz ove kože se ne može, napominje Bojan verujući da će ova agonija uskoro prestati i suzbiti strah koji svakodnevna neizvesnost donosi. Brojeći dane, kada će ova porodica koja je u svakodnevnom strahu na dve strane, ponovo biti na okupu.

Foto: Privatna arhiva

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set