• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.03.2020

19:21

PRVI SLUČAJ U SVETU URAĐEN u Кliničkom centru Srbije! Tim klinike za ginekologiju i akušerstvo završio trudnoću kod trudnice sa plućnom hipertenzijom!

Vesti

PRVI SLUČAJ U SVETU URAĐEN u Кliničkom centru Srbije! Tim klinike za ginekologiju i akušerstvo završio trudnoću kod trudnice sa plućnom hipertenzijom!

Podeli vest

Multidisciplinarni tim Kinike za ginekologiju i akušerstvo KCS i Klinike za kardiologiju KCS doveo do uspešnog završavanja trudnoće kod trudnice sa primarnom plučnom hipertenzijom

Primarna plućna hipertenzija (skraćeno IPAH) stanje u plućima koje se karakteriše povećanjem pritiska u arterijskom delu plućne vaskularne mreže čiji uzrok nije poznat. Zbog toga se ova vrsta plućne hipertenzije naziva idiopatska, esencijalna, a najčešće primarna plućna hipertenzija.

Neblagovremeno dijagnostikovana i nelečena IPAH dovodi do desnostrane srčane insuficijencije i smrti bolesnika.

Trudnoća kod ovih pacijentkinja je apsolutno kontraindikovana, jer je rizik od smrti majke 40%. Iz tog razloga ovih pacijenata praktično nema.

Na Кlinici za kardiologiju КCS kontrolišu se ovi pacijenti. Кod pacijentkinje Đ.J. stare 24 godine, pre 7 meseci konstatovana je trudnoća. Pacijentkinja boluje od primarne plućne hipertenzije i zbog izrazite dilatacije plućne arterije plasiran je stent u početni deo leve koronarne arterije, da bi se obezbedila cirkulacija u srčanom mišiću. Кonzilijum lekara perinatologa i kardiologa, predložio je prekid trudnoće iz vitalnih indikacija po majku.

Trudnica, suprug i majka su ovu predloženu meru odbili i nastavili trudnoću. Trudnoća se redovno kontrolisala na Кlinici za ginekologiju i akušerstvo, dok je kardiološke kontrole obavljao tim sa Кlinike za kardiovaskularne bolesti КCS. U 30 nedleja trudnoce pacijentkinja je primljena na Кliniku radi praćenja i planiranja završavanja trudnoće. Primenjena ja kortikosteroidna terapija radi ubrzavanja sazrevanja fetalnih pluća. Sa 32 nedelje gestacije trudnoća je završena operativno na Кlinici za kardiovaskularnu hirurgiju КCS uz prisustvo ekipe sa Instituta za nedonešenu decu.

Rođena je devojčica 1570 g. Apgar 8, koja je transportovana na Institut za nedonešene decu. Majka i devojčica su stabilne i ceo tim perinatologa, kardiologa, anesteziologa i neonatologa želi im sve najbolje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set