• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: centralmedia.rs

28.04.2020

14:44

ZA RUDARE JAMSKIH RUDNIKA NEMA ODMORA Proizvode ugalj i za prvomajske praznike, primenjuju se sve mere zaštite!

Vesti

ZA RUDARE JAMSKIH RUDNIKA NEMA ODMORA Proizvode ugalj i za prvomajske praznike, primenjuju se sve mere zaštite!

Podeli vest

Vd direktor JP PEU "Resavica" Marko Vuković izjavio je danas da se od prvog dana vanrednog stanja u devet rudnika sa jamskom eksploatacijom uglja u Srbiji primenjuju sve mere zaštite, a posle završetka testiranja radnika punim kapacitetom radiće rudnici "Soko" i "Lubnica".

- Rudari nisu nenamerni na radnom mestu, odgovorno rade svoj posao. Od prvog dana vanrednog stanja počeli smo sa primenom svih mera koje su naložili Krizni štab i Vlada Srbije. Vrlo brzo smo nabavili zaštitnu opremu, trajnu zaštitnu masku i dezinfekciono sredstvo, odnosno počela je primena mere zaštite. Pojava pozitivnih na koronu prvo se dogodila u Soko Banji, te je rudnik "Soko" stavljen na minimum procesa rada. Zatim tri slučaja u rudniku "Lubnica", po nalogu premijrke Ane Brnabić pristupili smo testiranju svih zaposlednih i sada čekamo kompletne rezultate. Očekujemo da posle prvomajskih praznika počnemo proizvodnju punim kapacitetom. Trenutno u jamama ugalj proizvodi od 1.800 do 1.900 rudara. Rudnici "Soko" i "Lubnica" rade sa smanjenim kapacitetom, a ostalih sedam rudnika radi normalno - kaže Vuković.

Rudari se pridržavaju procedura prilikom dolaska, rada i odlaska sa posla. Svih 4.000 zaposlenih su dužni da nose maske na radnom mestu i dezinfekciono sredstvo. Pri dolasku na posao vrši se merenje temperature.

Foto: Reuters

- Prvi radnici sa simptomima su izolovani i poslati u kovid ambulantu u svojim opštinama. U rudniku "Lubnica" bilo je slučajeva sa temperaturom, ostali testirani nisu imali simptome. Nema načina kako da se utvrdi način inficiranja koronom. U Despotovcu su pacijenti hemodijalize zaraženi koronom, deda i supruga naših radnika  u pozitovni. Obustavili smo u toj radnoj jedinici rad na par dana, svi su testirani i rezultati su bili negativni, proizvodnja je nastavljena - priča Vuković.

Rudnici rade 24 sata u tri smene po nalogu Vlade Srbije kao strateško preduzeće. 

- Bili smo na pragu potpisivanja robnog kredita u vrednosti 10 miliona evra za modernizovanje proizvodnje sa Vladom Češke, ali cela situacija je to usporila. Reč je u prvom ulaganju Vlade Srbije od 1989. godine. Kriza prethodnih decenija je uslovila loš odnos države prema jamskim rudnicima, međutim, sada se sve to promenilo. Krećemo u novi ciklus ulaganja i modernizovanja proizvodnje. Mašine menjaju manuelni rad rudara. Očekuje se pozitivnije poslovanje - objašnjava Vuković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set