• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Gajić

02.05.2020

20:25

(FOTO) ZATVORENA PRIVREMENA KOVID BOLNICA U BANJI KOVILJAČI! Poslednji pacijenti ispraćeni uz aplauz!

Vesti

(FOTO) ZATVORENA PRIVREMENA KOVID BOLNICA U BANJI KOVILJAČI! Poslednji pacijenti ispraćeni uz aplauz!

Podeli vest

Poslednji kovid pozitivni pacijenti koji su bili smešteni u Specijalnoj bolnici u Banji Koviljači otpušteni su kući. U ovoj ustanovi koja je poslužila kao privremena bolnica, boravio je ukupno 71 zdravstveni radnik, pripadnik vojske i policije

Odlikom Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 nekoliko rehabilitacionih centara pretvoreno je u privremene kovid bolnice za lečenje lakše obolelih pacijenata zaraženih novim kovid virusom. Jedan od privremenih smeštaja bila je i Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Banji Koviljači gde su prvi pacijenti stigli već 13. marta.

Foto: S. Gajić

- U međuvremenu, uz pomoć stručnog tima iz Regionalnog Zavoda za javno zdravlje u Šapcu određene su crvene i zelene zone bolnice, poštujući sve bezbedonosne protokole. Nabavljena je sva neophodna lična zaština oprema i izvršena obuka zaposlenih za pravilno korišćenje iste. Napravljeni su timovi za smenski rad u kovid bolnici u koju su ulazili lekari, medicinske sestre i higijeničarke. Podršku iz zelene zone davali su ostali lekari, medicinske sestre, fizioterapeuti, tehnička služba, služba ishrane, vešeraj, magacin, uprava. Pored naših lekara, imali smo podršku lekara interniste iz Opšte bolnice u Loznici 24 časa dnevno. Poštujući sve preporuke obezbedili smo za radnike koji su ulazili u crvenu zonu smeštaj i ishranu, ekipe su se smenjivale posle 15 dana i za to vreme nisu išli kući - priča prim. dr Aleksandar Jokić, v.d. direktora Specijalne bolnice.

Foto: S. Gajić

Tokom nešto više od mesec i po dana, zbrinut je ukupno 71 pacijent - 14 lekara, 39 medicinskih sestara i tehničara, 10 pripadnika MUP-a, 2 vojna lica i 6 članova porodica među kojima i četvoro dece.

Foto: S. Gajić

-Za lečenje ovih pacijenata pripremili smo 80 postelja u vili Dalmacija i još 50 u vili Hercegovina za kojima nije srećom ni bila potreba. Svi su bili smešteni u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama i apartmanima. Obroci su donošeni do sobe u posudama za jednokratnu upotrebu. U svakoj sobi bilo je dostupno sredstvo za dezinfekciju. Bezbednost zaposlenih bila nam je na prvom mestu, uvek smo imali dovoljno lične zaštitne opreme i sredstava za higijenu. Podrške nije nedostajalo - od predsednika Republike Aleksandra Vučića, ministarstva zdravlja i ministra Lončara, koji nam je bio dostupan 24 časa kako bi svaku problematičnu situaciju mogli da rešimo u najkraćem roku. Posetili su nas i kineski stručnjaci, što je za nas bila velika čast i podrška - objašnjava dr Jokić.

Foto: S. Gajić

 Na zbrinjavanju pacijenata bilo je angažovano 39 medicinskih i 67 nemedicinskih radnika bolnice.

- Od proglašenja vanrednog stanja i prekida redovnog poslovanja bili smo spremni da kao bolnica pod okriljem ministarstva zdravlja pomognemo koliko možemo u borbi protiv ove opake bolesti. Za svega tri dana smo se organizovali, izvršili određene prepravke u bolnici i počeli sa radom. Ponosan sam na zaposlene zato što niko nije rekao neću. Proglašenjem epidemije omogućili smo majkama sa malom decom da ostanu kod kuće, kao i starijim kolegama koji su spadali u ugrožene grupe. Svi ostali su bili na raspolaganju Zajedno samnom, rukovodioci svih radnih jedinica bili su na poslu svakodnevno. Ponosni smo što smo deo tima zdravstvenog sistema Srbije koji očigledno beleži najbolje rezultate u regionu u borbi protiv pandemije novog Covid-19 virusa - naglašava direktor bolnice.

Foto: S. Gajić

Poslednji kovid pozitivni pacijenti koji su bili smešteni u Specijalnoj bolnici u Banji Koviljači otpušteni su kući. U ovoj ustanovi koja je poslužila kao privremena bolnica, boravio je ukupno 71 zdravstveni radnik, pripadnik vojske i policije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set