• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

17.05.2020

14:12

ODJEDNOM SMO PRIMILI 24 PACIJENATA, ZA POLA SATA NAM JE ODELJENJE BILO PUNO Dr Tasić: Virus je prešao crvenu liniju, narednog dana je UMRLO SEDAM OSOBA

Vesti

ODJEDNOM SMO PRIMILI 24 PACIJENATA, ZA POLA SATA NAM JE ODELJENJE BILO PUNO Dr Tasić: Virus je prešao crvenu liniju, narednog dana je UMRLO SEDAM OSOBA

Podeli vest

- Bilo je mnogo teških trenutaka, teških pacijenata, a jedan od možda najtežih bio je kada smo bukvalno u istom trenutku primili 24 pacijenta sa potvrđenim prisustvom virusa korona iz Doma za stare u Smederevu - priseća se dr Dimitrije Tasić, specijalizant interne medicine Opšte bolnice "Sveti Luka" u Smederevu.

On navodi da je bolnica bila spremna za ovaj udar, uprkos svim dilemama i nedoumicama zbog nove, nepoznate bolesti. I pre prvog zaraženog pacijenta preduzete su sve mere - jedan bolnički sprat je izdvojen za pacijente sa simptomima ove bolesti, dok je zgrada psihijatrije, koja je izdvojena od kompleksa, pretvorena u kovid-odeljenje.

- Od proglašenja epidemije pa do 11. aprila, u smederevskoj bolnici bilo je tek nekoliko slučajeva koji su upućivani u neku od kovid-bolnica u Beogradu. Grad se dobro "držao" sve do dana kada je novo žarište preko noći postao Dom za stare. Prvi testovi pokazali su da je zaraza ušla u Dom. Nastala je uzbuna, jer je virus prešao "crvenu liniju" odbrane na koju su epidemiolozi upozoravali.

- Bio sam u smeni kada smo dobili informaciju da je u toku transport 24 korisnika gerontološkog centra kod kojih je testiranjem ustanovljen kovid 19. Oni su, bukvalno, prebačeni u bolnicu u jednom mahu, sa tri sanitetska vozila. Dočekali smo ih spremni, iako u prvom trenutku nismo bili sigurni šta da očekujemo, jer ipak je reč o nepoznatom neprijatelju - svedoči dr Tasić.

Nije bilo, kaže on, mnogo vremena za strah od sopstvenog zaražavanja zbog tog naleta korone u bolnicu. Prvi zadatak je bio obaviti neophodnu proceduru s pacijentima. Olakšavajuća okolnost bila je, kaže, činjenica da većina pacijenata nije imala tešku kliničku sliku.

- Ostao sam na poslu do posle ponoći, kao i sve medicinske sestre koje su radile drugu smenu, i uz pomoć treće smene uspeli smo da zbrinemo sve pacijente. Iako je u planovima bilo da se ovde smeštaju pacijenti sa kovidom 19 sukcesivno, tog dana, u pola sata, imali smo popunjeno odeljenje - govori dr Dimitrije Tasić.

Prema dostupnim podacima, sedmoro korisnika Doma za stare je tih dana preminulo. Kod troje je potvrđen ovaj virus, dok tri pacijenta nisu bila testirana. Bilans zaraze među najstarijima je 74 korisnika Doma za stara lica i četrnaestoro zaposlenih.

Bilo je veoma važno da se virus ne proširi i ne uđe među osoblje bolnice, što se, srećom, nije dogodilo.

Doktor Tasić želi da naglasi da su sve njegove kolege pokazale odgovornost, posebno mladi lekari na specijalizaciji, koji su povučeni u matične bolnice da pomognu u ovoj borbi.

- Ponosan sam na sve kolege, spremno smo odgovorili na ne baš lak izazov - kaže dr Dimitrije Tasić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set