• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - K. M.

19.05.2020

19:09

GDE DA SE ODMARATE SA DRŽAVNOM POMOĆI?! VAUČER LETOVANJE U SRBIJI! Najviše zainteresovanih za banje, evo GDE IH MOŽETE ISKORISTITI!

Vesti

GDE DA SE ODMARATE SA DRŽAVNOM POMOĆI?! VAUČER LETOVANJE U SRBIJI! Najviše zainteresovanih za banje, evo GDE IH MOŽETE ISKORISTITI!

Podeli vest

Za tri dana već se 20.000 građana prijavilo za jeftino letovanje u Srbiji. Na odmor će uz vaučere moći da se ide do kraja godine

Blizu 20.000 ljudi već se prijavilo za jedan od 400.000 vaučera koje je država izdvojila kao pomoć za letovanje u Srbiji, saznaje Informer, a definitivno najpopularnije destinacije su srpske banje.
Konkretno, turisti su najviše tražili Prolom banju, Sijarinsku banju, Sokobanju i Banju Trepča.

Foto: Informer

Veliko interesovanje

Kako za Informer kaže ministar turizma Rasim Ljajić, ove godine je već podeljeno prvih 160.000 vaučera koji su pušteni početkom godine.

Foto: Tanjug

Ko može da dobije vaučer:

- penzioneri
- nezaposlena lica (iz evidencije NSZ)
- druga lica na evidenciji NSZ (korisnici posebne novčane naknade i privremene naknade)
- studenti
- korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica
- zaposleni sa platom do 70.000 dinara mesečno
- ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima do 60.000 dinara mesečno
- korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu
- poljoprivrednici upisani su u Registar poljoprivrednih gazdinstava
* korisnik vaučera može ostvariti pravo samo po jednom osnovu

- Oni su bukvalno "planuli" za mesec dana. Očekujem da se i ovih 400.000 jako brzo razgrabi, s obzirom na to da je za samo tri dana podeljeno već 20.000 vaučera. Zasad su najtraženije banje. Već su mnogi uzeli vaučere za letovanje u Prolom banji, Lukovskoj, Sokobanji. To je naravno samo početak. Ako je suditi po interesovanju iz prethodnih godina, tražiće se i Zlatibor, Banja Koviljača, Vrnjačka Banja - ističe Ljajić.

Foto: R.B

Najtraženije destinacije

* Hotel "Radan", Prolom banja, bolnički dan 4.390 dinara po osobi
* Hotel "Jelak", Lukovska banja, bolnički dan 4.690 dinara po osobi
* Specijalna bolnica "Banjica", Sokobanja, 3.200 dinara po osobi za dan
* Restoran sa sobama "Zdravljak", Gornja Trepča, 2.280 po osobi za dan
* Gejzer, Sijarinska banja, bolnički dan 2.600 dinara po osobi

 

Foto: Informer

Kako je ministar objasnio, vaučeri će moći da se iskoriste samo u onim hotelima i apartmanima koji su se prijavili za ovaj projekat, a njihov kompletan spisak možete pogledati OVDE.

Kako do vaučera:

* prijave se primaju zaključno sa 15. 10. 2020. godine
* korisnik rezerviše smeštaj kod ugostitelja sa objavljene liste
* ugostitelj izdaje potvrdu o rezervaciji
* popunjena prijava, dokumentacija i rezervacija predaju se na šalteru "Pošte"
* potencijalni korisnici su u obavezi da podnesu prijave najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana
* licima koja su stekla pravo na vaučer on se dostavlja lično na adresu

Foto: Tanjug

- Za sada imamo 1.486 ugostitelja širom zemlje koji hoće da prime goste sa vaučerima. Ipak, očekujem da će u narednom periodu taj broj drastično porasti jer su i vlasnici hotela i apartmana svesni da će biti jako malo stranaca ove sezone, ali i da će mnogo više naših građana letovati u domovini nego lani. Vaučer je vredan 5.000 dinara, ali korisnik može da odabere i neki skuplji i luksuzan hotel sa spiska, pa da doplati razliku u novcu - kaže Ljajić.

Foto: Tanjug

Ministar Ljajić napominje da će od ove godine pravo na vaučere moći da imaju i studenti.

Gde još možete da odete uz popust

Zlatibor

* hotel "Mona"
* hotel "Olimp"
* hotel "Palisad"

Kopaonik
 

* apartmani "Jat"
* hotel "Srebrna lisica"
* hotel "Kraljev čardak"

Divčibare
 

* hotel "Divčibare"
* vila "Plamenac"

Vrnjačka Banja
 

* hotel "Slatina"
* hotel "Solaris rizort"
* "Merkur"

- Oni neće moći da koriste vaučere u mestu prebivališta i mestu gde studiraju, kako bi se sprečile zloupotrebe, ali i kako bi se podstakli studenti da putuju po Srbiji. Ono što je značajno jeste da će novi vaučeri znatno produžiti turističku sezonu, koja neće trajati dva-tri letnja meseca, već do kraja godine, s obzirom na to da mogu da se iskoriste do novembra - navodi Ljajić.

Kriza zbog korone

Inače, srpski turizam je zbog pandemije koronavirusa i nedolaska stranih turista u prvih pet meseci ove godine u minusu oko 300 miliona evra. Procene su da bi do kraja godine, iz istih razloga, taj minus mogao da naraste do čak milijardu evra.

Foto: agencije

Zato će ovi vaučeri, kako ocenjuje direktor Udruženja hotelijera i restoratera Georgi Genov, biti od pomoći hotelima niže kategorije.

BROJKA:

5.000
dinara je vrednost vaučera
400.000
novih vaučera je obezbeđeno
160.000
vaučera već je podeljeno

 

- Dobro će proći hoteli sa tri zvezdice i privatni smeštaj jer će se ovog leta većina građana Srbije odmarati u ovakvim odmaralištima. Sa druge strane, hoteli sa četiri zvezdice neće baš dobro proći i imaće gubitke od oko 80 odsto. To nije ništa iznenađujuće jer turisti mesecima ne putuju i takva je situacija u hotelima širom sveta - objašnjava Genov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set