• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

20.05.2020

13:40

VASPITAČICA U ALEKSINCU POZITIVNA NA KORONAVIRUS! Nije poznato kako se zarazila, BILA U KONTAKTU SA JEDNIM DETETOM

Vesti

VASPITAČICA U ALEKSINCU POZITIVNA NA KORONAVIRUS! Nije poznato kako se zarazila, BILA U KONTAKTU SA JEDNIM DETETOM

Podeli vest

U Predškolskoj ustanovi "Lane" u Aleksincu jedna vaspitačica zaražena je koronavirusom. Bila je u kontaktu sa dvoje kolega i jednim detetom. Njihovi uzorci su juče dati na testiranje i očekuju se rezultati.

Ove informacije potvrdila je direktorka PU "Lane" Violeta Popović navodeći da su prognoze stručnjaka pozitivne, te da veruju da su šanse za prenošenje zaraze bile male, jer su se, kako kaže, poštovale mere koje su propisala dva ministarstva - prosvete i zdravlja.

U razgovoru nam je rekla i da vrtić radi, te da nije zatvoren, kao ni da nadležni nisu utvrdili postojanje propusta.

- Meni je epidemiolog iz Niša, sa kojim sam se čula 18. uveče, a pitao me je o merama koje smo preduzeli, rekao da je mala verovatnoća da se neko zarazi, baš zato što su ispoštovane instrukcije - rekla je dodajući da je njegova procena bila da vrtić treba da nastavi da radi.

- Mi smo poštovali instrukciju Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja koju smo dobili 5. maja, pre otvaranja objekata i mi smo se pripremili po ovim instrukcijama. To je potvrdio zapisnik opštinskog prosvetnog inspektora, koja je dolazila prvog dana kada je otvoren vrtić 11. maja, i na licu mesta ustanovila da smo sve mere ispoštovali - navodi dodajući da se na ulazu u ustanovu beskontaktno meri temperatura onima koji ulaze, da se vrši dezinfekcija, da se roditelji i zaposleni pitaju za eventualne tegobe.

Dodaje i da su u vrtiću inače 523 deteta na celodnevnom boravku, a da ih je danas 37, kako kaže više, nego na početku. Podatak naglašava, jer se dešavalo da u grupama bude tek po jedno dete.

- Prošle nedelje smo imali oko 30 dece svakog dana, mada se prijavilo mnogo više dece kada smo ih anketirali, pa smo pripremali dva objekta za otvaranje. Zato su nam grupe i ostajale prazne ili sa po jednim detetom u grupi. Bez obzira na to da li je jedno dete u grupi, dva deteta, ja nisam dozvolila mešanje grupa, upravo zbog ovakvih situacija. Zato mi je epidemiolog i rekao da vrtić nastavi normalno da radi - objašnjava kako u odluke o daljem postupanju donesene.

Foto: Pixabay

Razgovor sa epidemiologom se desio 18. maja jer je tada saznala rezltate testa zaposlene vaspitačice.

- Ona je 11. maja i 12. ujutro bila ovde, a već 13. je dobila blago povišenu temperaturu i kijavicu. Otišla je kod lekara, rekli su joj da to i nisu neki znaci Kovida, ali pošto je rekla da radi u predškolskoj ustanovi, da je vaspitačica, kazali su da bi bilo dobro da se testira i da ne dolazi na posao dok rezultati ne stignu - kaže dodajući da je već od 12. bila kod kuće, dajući onlajn podršku roditeljima i deci, jer je i to jedno dete, koje se prethodnog dana pojavilo u vrtiću, sledećeg dana ostalo kod kuće, da ne bi bilo samo u grupi.

Direktorka dalje navodi da je vaspitačica, koja, dakle, od 12. maja ponovo radi od kuće, testirana na korona virus 14. maja, te da su rezultati stigli 18. maja u 19 časova, kada ju je pozvala da joj saopšti rezultate.

- Smeštena je u privremenu kovid bolnicu, a 18. uveče smo se čule i pitala sam kako se oseća. 'Ništa posebno, isto blaga temperatura, kijavica, zapušen nos, ne osećam miris', rekla mi je - govori direktorka dodajući da ne zna kada bi se mogli očekivati rezultati testa za dete koje je bilo u vrtiću 11. maja i za dvoje kolega sa kojima je zaražena vaspitačica bila u kontaktu.

Foto: Pixabay

Dodaje i da je vaspitačica nosila masku, kao i da je prostorija odmah dodatno dezinfikovana, ali i da je prosvetna inspektorka juče ponovo došla u vrtić.

- Inspektorka je rekla da su mere ispoštovane - kazala je za Telegraf i dodala da je i sama podnela izveštaj Školskoj upravi u Nišu 18. uveče.

Kako je objasnila, vaspitačica nije bila prethodno testirana na korona virus, jer testiranje na virus nije bilo obavezno, sem u slučaju da je bila u kontaktu sa nekim kod koga je zaraza potvrđena ili da je u prethodnom periodu bila izložena većem riziku od zaražavanja, u slučaju da je npr. u jeku epidemije bila angažovana u zdravstvenim ustanovama ili MUP-u. Ovde to, kaže direktorka, nije bio slučaj i dodaje da nijednog od dva dana koliko se pojavila na ulazu vrtića gde se vrši merenje temperature, dezinfekcija, usmeno izveštava o rizicima... nije pokazala simptome, te da ne zna ni od koga se zarazila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set