• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

25.05.2020

08:16

MISTERIJA KOČIJA KRALJA MILANA OBRENOVIĆA! Napravljene su od ružinog drveta, niko ne zna kako su završile  ovde gde su sada! (FOTO)

Vesti

MISTERIJA KOČIJA KRALJA MILANA OBRENOVIĆA! Napravljene su od ružinog drveta, niko ne zna kako su završile ovde gde su sada! (FOTO)

Podeli vest

Kočije su do šezdesetih godina prošlog veka bile u funkciji, a ne zna se kako su dospele u manastir Jošanicu

U Muzeju voštanih figura u Jagodini, uz figure oko 30 poznatih ličnosti iz svea nauke, politike, književnosti, filma, crkve, sporta... nalaze se i kočije zatvorenog tipa iz 19.veka, za koje se veruje da su pripadale dvoru kralja Milana Obrenovića (1854 - 1901).

Stare su više od 150 godina, izgrađene od ružinog i trešnjevog drveta, veoma su dobro očuvane i u voznom stanju, za dva konja, vlasništvo su srednjovekovnog manastira Jošanica kod Jagodine.

TRAGIČNA SUDBINA DVORCA OBRENOVIĆA U TAKOVU! Bio je Švajcarska spolja, Šumadija iznutra, A ONDA JE VATRENA STIHIJA PROGUTALA SVE! Evo šta će se sada dogoditi s njim! (FOTO)

Prilikom konzervatorskih radova, na kočijam je postavljen samo novi tapacirung, ostalo je sve original, izjavili su Tanjugu zaposleni u muzeju.

U Odeljenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca u Jagodini, rečeno je Tanjugu, da se radi o "luksuznom fijakeru, tzv. intov, proizvedenom u Parizu (Francuska), na čijim se vratima nalazi grb kralja Milana, koga je neko premazao katranom.

Grb, čije su tragove prvi otkrili stručnjaci Istorijskog muzeja u Beogradu, i zapis u velikom trebniku manastira, na unutrašnjim koricama, "kočije kralja Milana, zapisa Gerasim", potvrda su, da su kočije zaista pripadale kralju Milanu, istakli su stručnjaci Zavoda.

Kočije su do šezdesetih godina, prošlog veka, bile u funkciji, a ne zna se kako su dospele u manastir Jošanicu.

NAJVEĆA TAJNA KNEZA MIHAILA! Jedna grobnica u Beogradu čuva misteriju, ALI I SRAMOTU OBRENOVIĆA!

Pretostavka je da su darovane Jošanici, čiju je obnovu kralj Milan izdašno pomagao, ističu u Zavodu i dodaju da se sa sigurnošću može tvrditi da je to "jedini prevozni luksuzni objekat te vrste iz druge polovine 19.veka, koji je sačuvan u Srbiji".

U Muzeju voštanih figura u Jagodini, jedinom u Srbiji, kakva sudbina, nema voštane figure kralja Milana, ali tu su njegove kočije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dodik jasno poručuje: U Srebrenici se nije dogodio genocid!
Politika

Dodik jasno poručuje: U Srebrenici se nije dogodio genocid!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da se Republika Srpska prema događajima u Srebrenici uvek odnosila kao prema mestu gde je počinjen zločin, ali da nije tačno da je počinjen genocid, jer definicija genocida nije ispunjena ni u delovima u Srebrenici.

18.04.2024

12:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set