• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jović

22.06.2020

12:14

ZBOGOM, STARINO! U Negotinu, u 106. godini, preminuo deka Stepan iz Rudne Glave, jedan od najstarijih žitelja Srbije!

Vesti

ZBOGOM, STARINO! U Negotinu, u 106. godini, preminuo deka Stepan iz Rudne Glave, jedan od najstarijih žitelja Srbije!

Podeli vest

Deka Stepan Dobricanović, iz sela Rudna Glava u Opštini Majdanpek, najstariji žitelj Borskog i Zaječarskog okruga, preminuo je četiri meseca nakon što je napunio 106. godina života

Starina Stepan preminuo je u porodičnoj kući svoje nećake Snežane Ilić u Negotinu, koja se poslednjih godina brinula o njemu.

Stepana, koga pamte poi po tome što je do svoje 104. godine čitao novine bez naočara, potpisivao penzioni ček krasnopisom i svake nedelje odlazio u seosku kafanu na burek i jedno pivo i bio široke ruke kada je napojnica za poštara ili konobara u pitanju, žitelji Rudne Glave kako kažu, uvek će se sećati kao dobrog čoveka, vedrog duha i punog života.

Pregaziti vek i još šest godina preko, teško da kome može u današnje vreme da se posreći. Međutim, deka Stepan je jedan od malobrojnih koji je to doživeo. Uvek dobro raspoložen i gostoprimljiv, pre samo osam meseci pričao nam je o svom eliksiru za dug život. Bez poroka, bez alkohola i lekova, uz redovne obroke u kojim je jedna ljuta paprika morala biti uvek tu, šolja mleka pred spavanje i po koja kockica šećera ili kriška hleba sa medom i obavezna zečija kožica kojom su bila obmotana leđa i bez koje se nikuda nije išlo, bio je njegov recept dugovečnosti. Naravno uz sve to smiren i povučen starački život , bez trzavica u kome mu ljubavi i pažnje koje mu je pružala nećaka Snežana, nikada nije manjkalo.

Foto: V. Jović

- Teča Stepan prema kome sam se sa posebnim poštovanjem ophodila, nedostajaće mi. kao i mojoj deci. To je čovek uz koga sam rasla, koji mi je zamenio oca i koji me je mnogo čemu u životu naučio dobrom. Na tome sam mu neizmerno zahvalna. Trudila sam se da mu to na svaki način uzvratim i pružim sve što mu je u ovim godinama bilo neophodno da svoje starčke dane provede kako je i zaslužio. Najbitnije je da sam uspevala da mu omogućim sve za udoban život, pre svega redovne i uvek tople obroke ali i da mu pružim puno pažnje i ljubavi koju je zaslužio. Preminuo je od starosti, nije bolovao i što bi rekli u ovom našem kraju uz sveću, što je za čoveka najbitnije -kaže Snežana Ilić.

Da podsetimo, o starini Stepanu mi smo pisali krajem prošle godine.

(FOTO) STARINA STEPAN (105) SA RUDNE GLAVE PREGAZIO VEK I IMA SAVET ZA SVE NAS: Ne pijem ni lekove ni rakiju! Važno je da uvek imam ljute paprike i gunj na leđima!

Stepan Dobricanović, rođen s početka prvog Svetskog rata, 5. februara 1914. godine u Rudnoj Glavi, bivši rudar u Rudniku bakra Majdanpek, bio je čovek uvek umeren u svemu sa pozitivnim razmišljanjem za šta je uvek govorio, da je spas za čoveka. Starina, koji je bez obzira na godine umeo da nas dočeka i uvek ispoštuje kako to dolikuje pravom domaćinu. Dostojanstveno,uz novo odelo i krznenu kapu od koje se nikada nije odvajao i za koju je govorio da je voli, jer je i Tito takvu nosio u lov.

Njegov život sa svim dobrim i lošim stvarima koje su ga pratile, mogao bi da se pretoči u jedan roman, ali ono najbitnije za najstarijeg žitelja Istočne Srbije koji će mnogima poslužiti kao poučan primer u životu, su pravila kojih se strogo pridržavao i koja su mu podarila dugovečnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set