• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.K.

06.07.2020

12:51

PROSLAVE I SVADBE SU IZVOR ZARAZE! U Vojvodini raste broj obolelih od virusa Covid-19

Vesti

PROSLAVE I SVADBE SU IZVOR ZARAZE! U Vojvodini raste broj obolelih od virusa Covid-19

Podeli vest

Institut za javno zdravlje Vojvodine objavio je danas da je na teritoriji AP Vojvodine, kao i u Novom Sadu, tokom prethodne nedelje, zabeležen značajan porast broja obolelih od COVID 19 infekcije

U AP Vojvodini su registrovana nova 433 slučaja od čega je više od polovine u Novom Sadu. Samo u poslednjih 24 sata u Vojvodini su registrovana 92 nova slučaja. 

- Pored Novog Sada i Južnobačkog okruga, veći broj obolelih registruje si u Sremskom, Severnobačkom, potom Srednjebanatskom i Južnobantaskom okrugu. Bolest se registruje sa manjim brojevim i u Severnobanatskom i Zapadnobačkom okrugu. Dominantan uzrast obolelih u ovom trenutku je 20 do 40 godina - navode u Institutu.

U Novom Sadu 600 slučajeva od početka pandemije

 Od početka epidemije u Srbiji u martu, pa do 5.7.2020. godine, u Novom Sadu je registrovano 600 slučajeva koji su potvrđeni RT PCR metodom, dok je u istom periodu u AP Vojvodini registrovano ukupno 1.783 slučaja.

Epidemiološka ispitivanja ukazuju da su obolevanju kod najvećeg broja slučajeva dopirinela okupljanja poput organizovanih proslava, svadbi, zabava i slično. Ovim skupovima je prisustvovao veći broj ljudi, i ostvarivan je veliki broj bliskih kontakta u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom bez korišćenja zaštitne maske. Time su stvoreni svi uslovi za masovnije prenošenje bolesti. 

Institut za javno zdravlje Vojvodine poziva građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su: poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra; izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi; nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.); obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i na otvorenom; redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih srddstava na bazi alkohola; preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

O OVOJ SVADBI BRUJI SRBIJA Kada malo bolje pogledate fotografije, BIĆE VAM JASNO I ZAŠTO JE TAKO

Primena ovih mera je ključna za kontrolu epidemiološke situacije i sprečavanje nekontrolisane pojave bolesti.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set