• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

08.07.2020

09:53

OVDE SU SE SLOBA I MIRA KRILI TOKOM NATO BOMBARDOVANJA! 45 dana proveli su na mestu koje narod smatra VELIKOM SVETINJOM!

Vesti

OVDE SU SE SLOBA I MIRA KRILI TOKOM NATO BOMBARDOVANJA! 45 dana proveli su na mestu koje narod smatra VELIKOM SVETINJOM!

Podeli vest

Manastir Nimnik u braničevskoj eparhiji, nadomak Požarevca, često pohode brojni hodočasnici iz Srbije i regiona tražeći spas u njegovim čudima koja se pričama raspredaju s kolena na koleno. Međutim, manje je poznato da se u ovoj svetinji, tačnije u njenom konaku, krio bračni par Milošević. Slobodan i Mira Marković utočište su potražili upravo ovde i konačili punih 45 dana tokom agresije NATO na Srbiju

- U šumovitoj stiškoj udolini, tri kilometra od sela Kurjače, asfaltirani put vodi do čuvenog manastira Nimnik - tako ga opisuju u turističkim spisima ponosni zemljaci ove nadaleko poznate svetinje u opštini Veliko Gradište. Ipak, javnosti je malo poznato da je upravo taj put koji vodi do Nimnika asfaltiran tako što su se za njegovu izgradnju lično založili Slobodan i Mira.

Čuda na Nikolininom grobu

Poznat po brojnim čudima koja se ovde dešavaju, manastir pohode bolesni i parovi koji ne mogu da imaju potomstvo i koji žele da se pomole na grobu male Nikoline. Mnogi od njih tvrde da su, prisustvom na večernjoj molitvi,  uspeli da dobiju decu, pošto su prenoćili na grobu ubijene devojčice. 

- Sklonili su se ovde, u konaku manastira Nimnik, gde su proveli 45 dana tokom Nato bombardovanja Srbije. Kako Mira ima korene sa ovih prostora, rođena je u selu Brežane blizu Požarevca, oboje su se založili da manastir dobije asfaltirani put za koji se sestrinstvo bezuspešno dugo zalagalo kod lokalnih vlasti. Kada su čuli šta je problem, samoinicijativno su pogurali tu priču. Jedan dan tokom boravka u konaku, došli su i rekli: "Dobićete asfaltirani put" - priča naš izvor.

Nakon prestanka bombardovanja, Slobodan i Mira otišli su iz Nimnika, ali je ostala priča koja se prenosi hodočasnicima kada posete ovu čudesnu svetinju. 

Čvrsto zdanje

Foto: V. N.

Prvobitni manastir je građen od kamena iz Viminacijuma, ostataka rimskog vojnog logora u blizini Požarevca, odakle su neimari donosili deo materijala za obnovu crkve, uključujući i lik devojke  sa razbarušenom kosom. U Nimniku ovaj lik predstavlja devojčicu Nikolinu. Kasnije je za obnavljnje manastira korišćena cigla, a razlika na zidovima je uočiljva

Ovo zdanje u narodu ima mnogo imena. Neki ga zovu i Marijanski manastir. Posvećen je prenosu moštiju Svetog Nikole, odnosno Mladom Nikoli, pa se slava manastira obeležava 22. maja po novom kalendaru.Prema legendi, manastir je dobio ime po odgovoru dvanaestogodišnje vlaške devojčice Nikoline koja je na pitanje Turaka, gde je manastir i ima li hajduka, odgovarala samo sa "nušću nimik", što bi u prevodu značilo "ne znam ništa". Osmanlije su je tu posekle. Kada su je ožalošćeni roditelji našli, oko njene glave plamteo je plavičasti oreol. Volovi, koji su vukli kola sa detetovim telom, hteli su da idu samo ka manastiru. Sahranili su je u porti manastira, a na njenom grobu podigli malu kapelu koja se danas naziva "svetinja" i u narodu se veruje da ima lekovita svojstva.

Pored toga, Nimnik je i spomenik kulture, a o njemu se stara Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu.To je manastir iz vremena Kosovskog boja. Spaljen za vreme Kočine krajine, a obnovljen za vreme Miloša Obrenovića. U Nimniku je bila jedna od prvih škola na ovom području.

Manastirski kompleks čine crkva, kapela i konak. Podno brega se nalazi i lekoviti izvor -česma. 

.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set