• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

18.07.2020

08:22

ISPUNJENO VUČIĆEVO OBEĆANJE: Deo rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu vraćen hrvatskoj manjini!

Vesti

ISPUNJENO VUČIĆEVO OBEĆANJE: Deo rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu vraćen hrvatskoj manjini!

Podeli vest

Hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji vraćen je deo rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, a na osnovu obećanja koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao pre nekoliko godina prilikom susreta a tadašnjom predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović

Deo kuće će koristiti novoosnovana Fondacija "Spomen dom bana Josipa Jelačića" čijem je upravniku Goranu Kauriću ključeve kuće predala predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. Inicjativa je pkrenuto još pre 17 godina, ali je deo kuće, zbog imovinskih problema, jer su vlasnici privatna lica, vraćen tek sada.

- Svojom baštinom smatramo da možemo obogatiti i Republiku Srbiju i ova kuća će biti poveznica između dva naroda-Srba i Hrvata. Inicijativa za vraćanjem kuće pokrenuta je pre 17 godina, a ona je otkupljena zahvaljujući Vladi Republike Srbije i zalaganju predsednika Aleksandra Vučića - rekla je Vojnićeva i dodala da očekuje da predsednik Vučić bude gost na zvaničnom otvaranju kuće 16.oktobra, na dan kada je 1801. ovde rođen ban Jelačić.

Foto: S. K.

Ona je zahvalila državnim telima Srbije, jer su izdvojila 600.000 evra za otkup većeg dela objekta, koji će, kako je istakla, biti središte okupljanja Hrvata Petrovaradina, Novoga Sada ali i celog Srema. 

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov je rekao da je ulazak u posed rodne kuće bana Jelačića treći kapitalni projekt koji je realizovan na temelju dogovora predsednika države Aleksandra Vučića s vodstvom hrvatske zajednice pre dve godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set