• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

22.07.2020

09:31

PČELARSTVO U BANATU POD ZNAKOM PITANJA Novo trovanje pčela kod Kikinde

Vesti

PČELARSTVO U BANATU POD ZNAKOM PITANJA Novo trovanje pčela kod Kikinde

Podeli vest

Trovanje pčela uzrokovano sve većom upotrebom jakih pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji, već šestu godinu zaredom pogađa pčelinjake u okolini Kikinde. Iako nije većih razmera kao prošle godine, u nedavnom pomoru izgubljen je veliki broj pčela izletnica, što je dovelo u pitanje čitavu sezonu

Ove godine trovanje se desilo pred kraj sezone prskanja suncokreta, a praksa je pokazala da je upravo to razlog uginuća pčela. Ipak, zvanični uzrok je još uvek nepoznat. Zbog pomora pčela sve je manje i meda, a da je stanje krajnje alarmantno, dokazuje i to što su i ranijih godina neki od pčelara koji sele pčele došli na sunocokretovu pašu nedaleko od Kikinde, ali su otišli i bez pčela i bez meda.  Pojedini pčelari tvrde da su uočili i pojavu da pčela čim sleti na cvet suncokreta, ugine.

Foto: Informer/V.N

- Neke kolege odustaju upravo zbog lošeg iskistva, ali ima i onih koji redovno dolaze na suncokret. Od 2015. godine, konstantno imamo stradanja pčela. Pčelarstvo u Banatu je pod znakom pitanja, jer ovo što nam se dešava je van svakog razuma, kaže predsednik Udruženja pčelara Kikinde Saša Čolak i navodi da iz tog razloga Udruženje ovakve slučajeve više ne prijavljuje nadležnima. 

Foto: Informer/V.N

Ove godine pomor pčela dogodio se na šest lokacija u blizini Kikinde.

- Kod Vincaida je obuhvaćen dobar deo pčelinjaka, a potom kod Banatskog Velikog Sela, Novih Kozaraca, Nakova, Mokrina i Banatske Topole - dodao je Čolak.

Foto: Informer/V.N

Gubici od trovanja pčela koje se ponavlja iz godine u godinu su nenadoknadivi. Međutim, pčelare  više brine budućnost pčelinje populacije i veliki problem koji preti celom čovečanstvu.  Posebno ih uznemirava što se neka od sredstava za poljoprivrednu proizvodnju, koja su zabranjena u pojedinim zemljama Evropske unije, na srpskom tržistu mogu naći u slobodnoj prodaji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set