• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D. Marinković

24.07.2020

16:53

NEĆE DA MOŽE! SRBI NE DAJU AJVAR! ŠIPTARKA DUA LIPA predstavila leskovački brend kao albanski proizvod! Iz Udruženja najavili pokretanje postupka! (VIDEO)

Vesti

NEĆE DA MOŽE! SRBI NE DAJU AJVAR! ŠIPTARKA DUA LIPA predstavila leskovački brend kao albanski proizvod! Iz Udruženja najavili pokretanje postupka! (VIDEO)

Podeli vest

Pevačica Dua Lipa ne prestaje da šokira, pa je tako nakon priče o Kosovu i propagiranju Velike Albanije sada predstavila srpski proizvod kao albanski – ajvar, koji je još pre osam godina dobio međunarodni sertifikat od Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) sa sedištem u Ženevi. Iz leskovačkog Udruženja najavljuju pokretanje postupka protiv svetske pop zvezde

Gostujući u emisiji kod Šona Evansa u emisiji "Hot ones", u kojem poznate ličnosti jedu ljuta krilca i odgovaraju na pitanja, dala je skandalozan odgovor o omiljenoj hrani. Kada ju je voditelj pitao koji je albanski delikates koji bi svako trebalo da proba pre nego što umre, Dua se nije premišljala ni sekunde, već je odmah rekla “ajvar”. A onda je počela da objašnjava kako se sprema.

- To je kao smesa od pečene paprike, dobija se u tegli, ljuto je, divno je i ide uz sve! Uz jaja, tost, uz pitu od spanaća koja je još jedan albanski specijalitet - rekla je ona.

Naredni kadar u emisiji, dok ona još priča o ovom specijalitetu, je slika ajvara i to ona na kojoj piše - Leskovački ajvar.

Spornu izjavu možete da pogledate u 17 minutu ovog videa:

Inače, sporna fotografija leskovačkog ajvara koju su iskoristili producenti ove planetarno poznate emisije, uslikana je u prostorijama Udruženja “Leskovački ajvar” koji su već pokrenuli postupak sa zaposlenima u Zavodu za intelektualnu svojinu zbog njihove etikete u cilju predstavljanja srpskog brenda kao albanskog nacionalnog proizvoda.

- Znate, možemo mi da reagujemo emotivno jer je poznata pop pevačica i ranije davala izjave u medijima koje se ne sviđaju našem narodu, ali možda ona sama nije kriva. Moguće je da su grešku napravili producenti i to, najverovatnije, iz neznanja - kaže za Informer predsednik udruženja Stevica Mrković.

OBOREN SAJT DUE LIPE! Makedonski hakeri ZBOG KOSOVA napali zvanične internet stranice albanske pevačice i njene koleginice!

 

 

Kako objašnjava, samo ime ajvar nije brendirano nigde u svetu.

- Ajvar je generičko ime za proizvod, ali ga niko nije zaštitio kao nacionalno, ni mi, ni Makedonci, ni Bugari. Mi smo brendirali ime Leskovački ajvar kao nacionalni brend. I tu je problem. Oni su ga ukrali i predstavili kao albanski nacionalni proizvod I zbog toga će morati da snose posledice - navodi Marković.

U Regionalnoj privrednoj komori Leskovac, koja je još pre deceniju pokrenula postupak zaštite ovog leskovačkog brenda, nemi su na skandaloznu krađu, a predsednik Goran Jović nije odgovarao na naše pozive, tako da nije poznat zvanični stav ove organizacije po pitanju očiglednje zloupotrebe.

Foto: Informer/printscreen youtube/D. Marinković

Gradonačelnik Goran Cvetanović: Svojatanje Leskovca i naše intelektualne svojine od strane Dua Lipe je za svaku osudu

 

Grad Leskovac će se pružiti svu raspoloživu podršku pravnom timu koji razmatra pokretanje postupka protiv svetske pop zvezde Dua Lipe i producenata kulinarske emisije koji su brendirani Leskovački ajvar predstavili kao albanski nacionalni specijalitet.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kaže da je svojatanje nečije teritorije, istorije, pa Leskovca i njegove intelektualne svojine na ovakav način nedopustivo i za svaku osudu.

- A to je ono što ova pevačica konstantno radi i to je za svaku osudu. Neće se završiti na tome. Videćemo sa predstavnicima Regionalne privredne komore, predstavnicima Udruženja Leskovački Ajvar, Zavodom za zaštitu intelektualne svojine i njihovim pravni timom koji je najbolji način da se reaguje - kazao j Cvetanović.

Prvi čovek Leskovca nije mogao da precizira da li će se od producenata emisije i pevačice tražiti izvinjenje ili neki vid odštete.

- Jedno je sigurno, a to je da su poniženi Leskovčani, vredni i marljivi ljudikoji vekovima unazad rade na fabrikama na otovrenom, koji su ih sami osmislili na području koje je plodno i pogodno za uzgajanje posebne vrste paprika od koje se pravi naš Leskovački ajvar. Ajvar su pokušali da priosvoje i naše drage komšije Makedonci, pa čak i Slovenci, ali nikome to nije pošlo za rukom, pa neće ni ovoj pevačici. Leskovac nije deo Albanije I nikada to neće biti. Podsećam, samo pre tri godine slavili smo pola veka postojanja Jašunjskih manastira na svetoj zemlji Nemanjića. To je Leskovac i uvek će to biti, a Leskovčani to dobro znaju - poručio je gradonačelnik Leskovca.

 

ISTINA O BRENDIRANJU

Iako se Leskovčani često hvale sa tri sertifikovana nacionalna brenda roštiljem, ajvarom i spržom, a Piroćanci svojim kačkavaljem i kobasicom, činjenica je zapravo da su ovi proizvodi kao kultruno, nacionalno i gastronomsko nasleđe poznati uglavnom samo domaćoj javnosti jer Srbija zapravo nema upisan ni jedan jedini proizvod u registar zaštićenih proizvoda na nivou EU, a kamo li u svetu.

- Ja sam frapiran ovom činjenicom. To znači da su nas ljudi iz Regionalne privredne komore, koji su potegli procese brendiranja sve vreme obmanjivali i manipulisali informacijama u dnevno političke svrhe ili iz ko zna kog razloga - komentariše jedan od najpoznatijih srpskih kuvara Momčilo Conić koji tri leskovačka brenda promoviše skoro na svim gastronomskim takmičenjima i zahvaljujući njima u rodni Leskovac donosi brojne nagrade i medalje.

U Srbiji je, na nacionalnom nivou, do sada zaštićeno 78 proizvoda, među njima samo četiri nisu poljoprivredna – pirotski ćilim, bezdanski damast, ručno pletena odeća „sirogojno” i peškiri iz šabačkog kraja.

- Preduslov da se krene u zaštitu preko Evropske unije jeste da prethodno bude zaštićen na nacionalnom nivou. Ali mi nemamo, do sada, nijedan koji se vodi u Evropskoj uniji - tvrdi Zoran Dragojević, rukovodilac grupe za dizajn i geografske oznake porekla, pri Zavodu za intelektualnu svojinu.

Foto: Informer/printscreen youtube/D. Marinković

Leskovački domaći ajvar, homoljski med i aromatizovano vino „bermet” brendirani su zapravo  preko Lisabonskog sporazuma, koji ima 29 država, među kojima je sedam-osam članica EU, ali nijedan nema zaštitu na evropskom nivou.

Regionalna privredna komora Leskovac, pored ajvara, roštilj mesa i sprže, uspela je prošle godine da licencira i leskovački roštilj. Postupak brendiranja, koji je bio  vredan 170.000 evra i trajao je 15 meseci, finansirala je Evropska unija. Međutim, i pored “pobede leskovačkih gastronoma”, kako je to predstavljeno domaćoj javnosti, ni ovaj brend zapravo ne prepoznaje registar zaštićenih proizvoda na nivou EU, te od njega država relano nema nikakve ekonomske koristi.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rajko

pre 3 godine

Kako je pocela da svojata ispasce da nema nista svoje i da joj i ona stvar Srpska

Branko bananko

pre 3 godine

Ja koliko znam Ajvar je makedonski zasticen proizvod, a ne srpski, cak su se tuzili sa slovencima pre par godina kad su ovi ko zastitili brend, i slovenci izgubili, a da je albaski to shipci mogu da zaborave

Ljubiša

pre 3 godine

U, al je zinula na srpski, kao prava profesionačka.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!
Politika

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!

Srpska lista saopštila je danas da paljenje automobila radniku opštine Privremenog organa Opštine Leposavić Ivanu Petroviću predstavlja nastavak piromanskih napada na časne Srbe na severu Kosova i Metohije "u režiji poslušnika i miljenika" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija" na teritoriji opštine Leposavić, koju, kako navode "hoće da pretvore u leglo kriminala svojim nedelima".

18.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set