• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

10.08.2020

16:21

NIJE RTANJ SAMO PIRAMIDA! Tamo raste mistična biljka koja je najbolji PRIRODNI LEK ZA POTENCIJU!

Vesti

NIJE RTANJ SAMO PIRAMIDA! Tamo raste mistična biljka koja je najbolji PRIRODNI LEK ZA POTENCIJU!

Podeli vest

Od davnina je poznato da Rtanjski čaj pozitivno utiče na seksualni potencijal muškaraca

Latinskog naziva Satureja montana, ova biljka kao osnovni sastojak čaja raste kod nas na planini Rtanj i ima jedinstvena lekovita svojstva. Narodna medicina je smatra za mističnu biljku koja poseduje i moćno afrodizijačko dejstvo, zbog čega je nazivaju "biljka ljubavi", dok je u Hercegovini poznata kao "hercegovačka vijagra".

Rtanjski čaj (Satureja montana) biljka jedinstvenih lekovitih svojstava raste i na Primorju gde je poznata kao Primorski vrisak. Sličnog sastava je i Satureja Hortensis, poznatija kao Čubra ili Čubrica, iz istog roda i šire zastupljena.

Na prazan stomak

Najbolji efekat Rtanjski čaj ima na organizam ako se pije na prazan želudac, a priprema se tako što se jedna kašičica ili filter vrećica držu u vreloj vodi oko 20 minuta. Između dve šolje preporučuje se pauza od tri sata.

U našem narodu važi za mističnu biljku, odličnog mirisa i ukusa. Misterije koje važe za planinu Rtanj prirodno se nadovezuju i na ovu biljku i njena natprirodna svojstva. Naši preci prenosili su s kolena na koleno tvrdnju po kojoj je Rtanjski čaj moćan afrodizijak tako što ima svojstvo da poboljšava prokrvljenost urogenitalnih organa čime potpomaže erekciju. Biljka je veoma rasprostranjena u Hercegovini gde je nazivaju i „hercegovačka vijagra".

Foto: V. N.

Ime roda Satureja potiče od latinske reči „saturare", u prevodu nahraniti, a „satyr" znači afrodizijak, dok je latinski „montana" planina i otuda naziv planinski afrodizijak.

Svoju prirodnu moć Rtanjski čaj na delu pokazuje u višestrukoj primeni. Deluje imunostimulirajuće na ceo organizam , a naročito je lekovit kod umora i nervoze, plućnih, mokraćnih i genitalnih infekcija. Koristi se kao sredstvo za olakšavanje varenja, kod lošeg apetita, prehladjenog i osetljivog želuca, ublažavanje tegoba kod grčeva i nadutosti, disajnih organa, za aktiviranje znojenja kod gripa i prehlade, poboljšanje sna, okrepljuje organizam i smiruje ga.Spolja se koristi kod upale kože i sluzokože.

Foto: V. N.

Satureja montana osim što jača mušku potenciju, u narodnoj medicini se koristi i kao začin za pripremu variva, u jelima od kormpira i kao dodatak obrocima od mesa i ribe. Često se preporučuje njena primena u kuhinji umesto bibera, kojem vrlo sliči po mirisi i ukusu. Cela biljka je prekrivena žlezdama i obiluje aromatičnim eteričnim uljem koje ima izraženo antiseptičko, antibakterijsko i antivirusno dejstvo, dok cvetovi obiluju nektarom i predstavljaju posebnu poslasticu za pčele gde nastaje nadaleko poznati Rtanjski med.

Foto: V. N.

Njena cvetna vodica blagotvorno deluje na kožu, zbog je muškarci koriste i kao losion posle brijanja. Cveta od avgusta do novembra (kraja leta do početka jeseni), a njeni lekoviti delovi su pored cveta, koji može biti roze, ljubičaste i bele boje, i stabljika i list koji se nakon branja suše.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set