• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

11.08.2020

07:30

OTKRIVAMO! Evo na koji NAČIN ĆE OD 1. SEPTEMBRA BITI ORGANIZOVANA ŠKOLSKA GODINA - DETALJAN PLAN

Vesti

OTKRIVAMO! Evo na koji NAČIN ĆE OD 1. SEPTEMBRA BITI ORGANIZOVANA ŠKOLSKA GODINA - DETALJAN PLAN

Podeli vest

Đaci od prvog do petog razreda imaće svakoga dana skraćene časove u školama, stariji osnovci će svaki drugi dan ići u školu, dok će srednjoškolci nedelju dana ići u školu, pa drugu uče od kuće

Osnovci od prvog do petog razreda u školu će ići svaki dan i imaće četiri časa po 30 ili 35 minuta. Šestaci, sedmaci i osmaci u školskim klupama menjaće se naizmenično, jedan dan uče u školi, sutradan od kuće, otkriva za Informer ministar prosvete Mladen Šarčević!

Prema njegovim rečima, srednjoškolci će nastavu pratiti po kombinovanom modelu, pa će jedne nedelje ići u školu, dok će sledeće sedmice predavanja pratiti onlajn od kuće.

Konačna odluka

- U Ministarstvu pravimo detaljnu analizu, jer imamo škole koje imaju malo učenika, malo odeljenja, a puno mesta. Sa druge strane, ima i onih škola koje su prebukirane, poput gimnazija u velikim gradovima. Ovo su još uvek samo predlozi, dogovaramo se još oko nekih detalja i sitnica, a konačna odluka sa svim pojedinostima biće doneta u utorak - kaže ministar za Informer.

Foto: printscreen

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da će razredi u osnovnim školama biti podeljeni tako da maksimum bude 15 đaka u učionici, dok će srednjoškolci koji moraju da idu na praksu i ići.

Kon: Decu vakcinisati samo ako imaju hroničnu bolest!

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da nije "najpametnije" vakcinisati decu jer ona imaju najblaže simptome, osim ako nemaju neku hroničnu bolest.

- Ukoliko roditelji žele da vakcinišu svoje zdravo dete, moći će to da urade - rekao je Kon.

- Odlučeno je da bude omogućen produžen boravak, da časovi budu skraćeni, a da se između njih dezinfikuju prostorije. Deca će tokom odmora morati da nose maske. Najbolje je da roditelji svakog jutra pre polaska u školu mere temperaturu. Svako dete koje ima povišenu temperaturu ne treba da dođe. Škole će voditi računa da imaju dezinfekciona sredstva, ubruse i ostalo i da između smena obezbede odgovarajuće čišćenje i dezinfekcije - istakao je Kon.

Foto: printscreen/RTS

Ono što je važno jeste da će roditelji dobiti uputstvo kako da proveravaju zdravstveno stanje dece pre polaska u školu. Ovaj video koji se priprema zajedno sa Unicefom biće emitovan na svim nacionalnim frekvencijama.

Bolje uz vršnjake

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović napominje da deca moraju ići u školu, jer je u tom mladom uzrastu veoma važno da budu sa svojim vršnjacima i da se razvijaju

Bulat: Predavanja onlajn, na fakultete zbog prakse i ispita

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Petar Bulat kaže da je još uvek rano za odluku jer do početka akademske godine ima još mesec i po dana.

- Ono što je važno jeste da su fakulteti spremni za svaki scenario. Ukoliko situacija sa koronavirusom bude kao sada, ne previše dramatična ali sa velikim brojem obolelih, studenti će najverovatnije predavanja pratiti onlajn, a na fakultete će dolaziti kako bi odradili praktični deo, ispite i kolokvijume. U tom slučaju moraće obavezno da nose maske, a grupe će biti manje, kako mere i nalažu. Ako, pak, epidemiološka situacija bude ozbiljnija nego sada, sve što bude moglo radiće se onlajn, a zatim će se nadoknađivati kada to bude moguće. Takođe, odluka koja bude doneta neće biti konačna, nego će se studenti vratiti svakodnevnim obavezama kada epidemija bude pod kontrolom - rekao je Bulat.

 

- Deca moraju da pođu u školu, nema socijalno-psihološkog razvoja deteta ako ono uči onlajn. To je posebno važno za prvake i đake drugog razreda osnovne škole i zato se za ovu odluku pitaju i roditelji. Škola će kontrolisati u kakvom su deca zdravstvenom stanju, kao i da njihov smeštaj bude takav da mogu da drže distancu - rekao je on i dodao:

- Pozivam roditelje da donesu važnu odluku sa stanovišta zdravlja deteta i da shvate da je bitno da se odlazi u školu. Za njihov razvoj je važno da su među vršnjacima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 3 godine

КОЈИ ЈЕ СМИСАО СКРАЋИВАЊА ЧАСОВА??? ПА ДЕЦА СУ НАЈ СИГУРНИЈА УПРАВО ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА ЧАСОВА,ЈЕР СВАКО СЕДИ У СВОЈОЈ КЛУПИ,А НАСТАВНИК КОНТРОЛИШЕ СИТУАЦИЈУ И ДРЖАЊС МАСКИ НА ЛИЦУ.ЧАК БИ И ЗА ВРЕМЕ ОДМОРА ТРЕБАЛО ДА ОСТАНУ У УЧИОНИЦИ ,СА НАСТАВНИКОМ,А САМО У ТОАЛЕТ,КО МОРА.АЛИ ТО ,НАРАВНО,НЕ ОДГОВАРА ГОСПОДИ НАСТАВНИЦИМА !!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set