• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. I.

15.08.2020

09:56

(VIDEO/FOTO) U SRBIJI SE PRAVI ČUDO OD 135 METARA I 855 TONA! Biće najveće na svetu, pogledajte o čemu je reč

Vesti

(VIDEO/FOTO) U SRBIJI SE PRAVI ČUDO OD 135 METARA I 855 TONA! Biće najveće na svetu, pogledajte o čemu je reč

Podeli vest

Naručilac milionskog posla, svetski poznata naftna kompanija "Šel" , odabrala je zrenjaninsko brodogradilište "Begej Šipjard" za izgradnju najvećeg rečnog tankera na svetu, dužine 135 metara i težine 855 tona!

Tanker će zbog ogromnih gabarita biti rađen iz dva dela, a porinuće se planira u brodogradilištu "Šipjard Bomeks 4M" u Perlezu, negde između 15. i 20. septembra ove godine.

Na izgradnji tankera, angažovano je 160 radnika, koji su svi iz Srbije i većina ih je iz Zrenjanina, što ponosno poručuju iz zrenjaninskog brodogradilišta.

Foto: Aleksandar Blanuša

Primer uspešne privatizacije

Poslovni podvizi zrenjaninskih brodograditelja, najbolji su primer uspešno sprovedene privatizacije, jer praktično ni jedan radnik nije ostao na ulici, a uspešno realizovani poslovi sa poznatim svetskim kompanijama, primer su kako treba poslovati i grad Zrenjanin vratiti na stazu uspeha, kada je bio na pijedestalu ekonomskih giganata u nekadašnjoj Jugoslaviji i jedan od najvećih industrijskih centara.

- Nije mala stvar, što je svetski poznata kompanija "Šel" izabrala baš nas - ističe dorektor brodogradilišta "Begej Šipjard" Marko Gudović.

 Najveći rečni tanker za prevoz tečnog tereta, koji će polovinom septembra svoju plovidbu započeti sa Begeja, kompletno se radi od inajkvalitetnijeg čelika, po savremenijim standardima gradnje.

- Neke stvari za sada ne smemo iznositi u javnost, a ima još niz zanimljivih detalja - dodaje direktor Gudović, pun hvale za sve angažovane radnike na izgradnji najvećeg rečnog tankera na svetu.

U zrenjaninskom brodogradilištu, inače, u planu je i  povećanje broja zaposlenih na 250, a raduje činjenica da su gotovo svi radnici nekadašnjeg brodogradilišta "Begej" koje je otišlo u stečaj 2016.godine, angažovani i imaju stalan i siguran posao.

Foto: Aleksandar Blanuša

Brodogradilište "Begej" koje je bilo u stečaju, 2016. godine kupila je za 96 miliona dinara kompanija "Rubikon Šiping Kompani" iz Beograda, koja je novembra 2019. godine postala vlasnik i brodogradilišta "Bomeks", koje je takođe bilo u stečaju. Inače, kako ponosno ističu iz zrenjaninskog brodogradilišta, trenutno u Evropi ne postoji kompanija sa većim kapacitetom za proizvodnju plovila.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set