• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

17.08.2020

19:20

(FOTO) OTKRIVENA TAJNA PEČATA KNEZA LAZARA: Urezan je kao slika u ogledalu, evo šta piše na ćiriličnom natpisu i o čemu SVEDOČE BIVOLJI ROGOVI!

Vesti

(FOTO) OTKRIVENA TAJNA PEČATA KNEZA LAZARA: Urezan je kao slika u ogledalu, evo šta piše na ćiriličnom natpisu i o čemu SVEDOČE BIVOLJI ROGOVI!

Podeli vest

Planina Rudnik krije brojne istorijske tajne koje tek poslednjih godina otkrivaju arheolozi Filozofskog fakulteta i Muzeja Rudničko-takovskog kraja. Jedno od njaznačajnijih otkrića je pečat kneza Lazara pronađen pre pet godina na loklalitetu Drenje, u dvorištu domaćinstva Slobodana Markovića.

„To je jedinstven nalaz, metalna pločica na kojoj je ugraviran šlem ukrašen bivoljim rogovima i natpis „gospodin Lazar knez sve srpske zemlje“. Pečat je urezan „ u negativu“ kao slika u ogledalu, da bi se čitao pravilno posle otiskivanja u zlatu i vosku.

Sve ukazuje da je taj pečat nosio u ranoj fazi svoje vladavine“, kaže za RINU Ana Cicović arheolog i kustos  Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Foto: RINA

PEČAT KNEZA LAZARA

Otkriće ovog pečata, ali brojnih drugih predmeta iz srednjeg veka samo dodatno dokazuje da je  Rudnik bio centar tadašnjeg života, a svoje rezidencije na ovoj planini imala je najviđenija vlastela. Lazarov pečat pronađen je u otpadnoj jami, kao da ga je neko bacio u poslednjem trenutku kako bi sprečio da vladarska oznaka bude pronađena i zloupotrebljena.

„To je izuzetan istorijski nalaz i nešto najvrednije što smo tokom naših istraživanja pronašli. Zbog velike važnosti pečat kneza Lazara pre dve godine prenet je u Narodni muzej u Beogradu, kako bi bio dostupan većem broju posetilaca“, rekla je Cicović.

Foto: Public

 

Tokom arheoloških istraživanja pronađeni su i metalni novčići  sa likovima raznih evropskih vladara.

Za vreme vladavine kralja Dragutina, na Rudniku se nalazila čak i kovnica novca. Dinar kralja Dragutina bio je prvi srpski dinar sa ćiriličnim natpisom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
rale

pre 3 godine

ovo moram da pohvalim.verni citaoci informera su zeljni ovakvih i slicnih opisa,pogotovu iz srpske istorije.bravo jos jednom

Dragy

pre 3 godine

Bože! Kakvo genijalno rešenje da je tekst u pečatu urezan kao slika u ogledalu!!! Pa ovo je zprepašćujuće! Da li je to moguće, da je baš tako? Možda je to neka zavera Kneza Lazara?? Pa kako drugačije da se napravi pečat nego kao slika u ogledalu? Da kada se pečat otisne tekst bude potpuno čitljiv???

SLAVICA SANJALA KNEZA LAZARA, pa rodila dvoje dece ISTOG DATUMA I U ISTO VREME, ALI SA 8 GODINA RAZLIKE! Ipak, to nije jedino što se PODUDARA!
Srbija

SLAVICA SANJALA KNEZA LAZARA, pa rodila dvoje dece ISTOG DATUMA I U ISTO VREME, ALI SA 8 GODINA RAZLIKE! Ipak, to nije jedino što se PODUDARA!

Slavica i Saša Mijović, iz Lužnice kod Kragujevca, imaju sina i ćerku koji su rođeni istog datuma, ali sa osam godina razlike. Ne bi to bio baš podatak toliko vredan pažnje da sestra i brat, Svetlana i Slađan, nisu rođeni na Vidovdan, ali potpuno istog sata i minuta, tačno u 9.55. Štaviše, tokom oba porođaja, majka Slavica primljena je u porodilište 27. juna, a otpuštena 4. jula.

01.07.2020

07:45

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set