• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

26.08.2020

09:34

U NJEGOVIM RUKAMA NASTAJU REMEK DELA: Za Bobana iz Topole duborez je više od zanata TO JE UMETNOST I LJUBAV U DRVETU!

Vesti

U NJEGOVIM RUKAMA NASTAJU REMEK DELA: Za Bobana iz Topole duborez je više od zanata TO JE UMETNOST I LJUBAV U DRVETU!

Podeli vest

Boban Kuzmanović (41) iz Topole duborezom se bavi 15 godina, iako je kako kaže, taj posao za njega samo hobi od umetnosti u drvetu ostvario je i berićet

Međutim, ljubav prema tom poslu uvek je nadjačavala zaradu, pa su brojni radovi ostali u porodičnoj kući Kuzmanovića.

„Po profesiji sam elektrotehničar, ali drvo me je privlačilo od malih nogu. Još kao dečak crtao sam po raznim papirićima, uglavnom životinje, kasnije je papir zamenilo drvo a onda sam shvatio da ja imam talenta i da je duborez u mojim venama.

Iako deluje jednostavno, mora čovek imati dar za taj posao, da bi prepoznao detalje i da bi lik u drvetu izgledao što realističnije. Za 15 godina bavljenja ovim poslom, iza sebe sam ostavio popriličan broj radova, uglavnom prodatih, dok su oni predmeti koji su me na nešto asocirali i koji su mi posebno dragi ostali ovde u mom domu“, rekao je za TopPres Boban Kuzmanović iz Topole.

Foto: Toppress

 

Da bi crte lica na drvetu izgledale što prirodnije, najbitnija je vrsta drveta na kome se duborez radi. Potrošnja drveta nije velika, pa se tako od kubika drveta može raditi cele sezone.  Ipak, da bi remek delo izgledalo savršeno pored suvog i kvalitetnog drveta bitna je ljubav, upornost i želja.

„Ja najviše cenim orah, po meni je to najkvalitetnije drvo, posle njega javor, divlja trešnja i kruška, najkomercijalnija je lipa jer se duplo brže radi od oraha. Drvo mora biti istalpano na meru koja meni odgovara, prečnik ne treba da bude manji od 30 centimetara, mora se sušiti i grubo srediti. Potom se na drvetu crtaju motivi koji će se raditi a suvišni deo drveta se odstrani, ja radim isključivo sve ručno.

Foto: Toppress

 

Drvo treba da zadrži prirodu ne treba ga bojiti već samo blago senčenje, lakiranje i to je dovoljno.  Pravi umetnik koji voli taj posao ume da prepozna kako se materijal ponaša pod gletom da li ga sluša, ako ga sluša onda se umetnik unese i ne želi brzo da završi to delo“, priča ovaj umetnik iz Topole.

Boban na drvetu može nacrtati šta god kupac poželi, ali najčešće iz ove skromne radionice izlaze komadi drveta na kojima su oslikane različite životinje, pas, srndać, divlja svinja, vuk.

„Veliki sam ljubitelj prirode i životinja, zbog toga su takvi motivi najčešće na drvetu. Najponosniji sam na poslednji moj rad, Afrika – ljubav između lava i lavice. Taj crtež u drvetu obrađujem poslednje tri godine, uvek kada imam slobodno vreme po malo radim i nekako mi je žao da ga završim. Ako je nešto komplikovano radim i po nekoliko meseci, a nešto jednostavnije poput trofeja divljači završim za oko pet dana radeći na tome po par sati dnevno“, ističe Kuzmanović.

Foto: Toppress

 

Lovci iz inostranstva su Bobanove najčešće mušterije, uglavnom iz Nemačke i Rusije.

„Cena ovakvih obrađenih i oslikanih komada drveta kreće se od 80 do 2.000 evra, ali često moje remek delo ostavim za sebe jer mi je žao da ga prodam. Iz Abu Dabija su mi nudili 1.500 njihovih dolara za delo koje nisam prodao, rađeno je na orahu starom 136 godina“, navodi Boban.

BONUS VIDEO:

SIMBOL SREĆE ŠIROM SVETA! Evo ko je tvorac čuvenog smajlija i kako je sve počelo!

NA LIVADI PORED RIBNIČKOG JEZERA NIČE ZLATNI GRAD! Cena zemljišta kod srca Gold Gondole ode u nebo!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set