• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pirotskevesti.rs

26.08.2020

17:06

JEDNOM PIROĆANAC UVEK PIROĆANAC: Posle 30 godina Miloš se vratio u rodni kraj, odakle je njegov đed Bogdan PRE POTOPA OTIŠAO U BELI SVET

Vesti

JEDNOM PIROĆANAC UVEK PIROĆANAC: Posle 30 godina Miloš se vratio u rodni kraj, odakle je njegov đed Bogdan PRE POTOPA OTIŠAO U BELI SVET

Podeli vest

Piroćanac Miloš Golubović poreklom iz sela Zavoj, koji je odrastao u Crnoj Gori posle skoro 30 godina posetio je Pirot, odakle su mu koreni

Za razliku od svoja dva brata, Bobana koji živi u Mojkovcu i Bogdana koji je u Budvi, Miloš već neko vreme živi u Vojki pored Beograda ali je Pirot za svu trojicu, mesto odakle su im koreni.

Ovih dana, nostalgija ga je dovela nazad. Najpre je želeo da obiđe Zavojsko jezero jer je na dnu jezera, zavičaj njegovog pretka Bogdana Golubovića. Zatim je sa suprugom Svetlanom odmor proveo uživajući u čarima prirodnih lepota Pirota i okoline.

Foto: pirotskevesti.rs

 

- Želeo sam da obiđem Tvrđavu u centru grada, da pecam na Zavojskom jezeru, da pešačim do izvorišta tople vode Dag Banjice. I obišao sam sve to, ali nisam ja običan turista jer sam korenima vezan za Pirot. Interesuje me sve što se tiče Zavojaca, jer je moj đed Bogdan još pre potopa, iz sela Zavoj otišao u beli svet.

Da bi moj otac Voja kada je stasao otišao u Crnu Goru, našao posao a onda upoznao i lepu Crnogorku Ljubinku, moju majku. Vaspitan sam, da se rodbina sa majčine strane poštuje ali poreklo određuje po ocu, kaže Miloš i već na početku razgovora ponosno ističe da je Zavojac.

Foto: pirotskevesti.rs

 

Interesuje se za knjige o selu Zavoj, koje je izbrisano sa geografske karte, pa je iskoristio priliku da svrati do našeg zavičajnoj pisca Vojislava Minića i s njim progovori reč-dve o potopu sela. Tokom boravka uživao je u pripremanju najjednostavnijih jela kao što je „prženo“ koje obožava jer ga podseća na detinjstvo.

Kada je osetio miris domaćeg sira sa Stare planine poželeo je jedino još i domaći kuvani krompir. Osmeh čoveka koji je odrastao na relaciji Mojkovac-Beograd potvrđuje činjenicu da je lepota u jednostavnosti.

Njegova supruga sa kojom je ove godine proslavio 20 godina zajedničkog života pa su sada svoj katanac ljubavi zaključali na pirotskom Ljubavnom mostu, kaže da od kad zna za njega, zna i za njegovu veliku želju da dođe u Pirot.

Foto: pirotskevesti.rs

 

- Dobro je da postoje društvene mreže gde smo svi na okupu. Napravio sam i porodično stablo kao i fejsbuk grupu Golubovići od Zavoja. To je dobra strana društvenih mreža kada vam je familija rasuta po svetu, kaže naš sagovornik koji ne krije zadovoljstvo što je konačno među svojim Piroćancima.

Voli kada se pominju Piroćanci pa makar i u vicevima. Jedino nam za kraj razgovora nije otkrio da li su mu smešniji o Piroćancima ili o Crnogorcima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set