• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zvezdana Gligorijević

09.09.2020

10:42

KAKO JE KEKA OD ĐAVOLA NAPRAVILA ANĐELA: Danica i Gvozden Dagović u zdravlju i veselju proslavili 66 godina braka, OVO JE NJIHOVA PRIČA

Vesti

KAKO JE KEKA OD ĐAVOLA NAPRAVILA ANĐELA: Danica i Gvozden Dagović u zdravlju i veselju proslavili 66 godina braka, OVO JE NJIHOVA PRIČA

Podeli vest

Danica i Gvozden Dagović nedavno su proslavili 66 godina braka. Preživeli su Drugi svetski rat, velike boginje, ratove devedesetih, inflaciju, bombordovanje, te, kako kažu, korona im sada ne pada teško

Danica sada ima 87 godina, a Gvozden gazi 93 godinu. Ne haju za godine, puno toga imaju da kažu šta su preživeli i prošli, ali nisu dozvolili da bilo šta utiče na njihov zajednički život.

- Ceo zajednički život smo gradili na poverenju, bez laži i na potpunoj iskrenosti. Naravno, bez ljubavi ne bismo mogli živeti ovoliko godina – kaže Danica, koju svi zovu Keka.

Foto: Z.G.

 

I Gvozden i Danica kažu se slažu da su nekako ceo život bili suprotni - koliko je​ Dana bila aktivna, on je bio pasivan, pa ga je stalno kritikovala.

- Ja sam bila lokomotiva, ali, eto, saživeli smo kao dva drveta u jedno. Gvozden je u mladosti bio pravi vragolan, pa su ga svi zvali Đavo. Mnoge devojke su ga htele, jurile za njim. Kada smo se upoznali te davne 1954. godine on je igrao folklor i svirao bubnjeve. Ja sam rođena u Banatu, ali me je put doveo u Užice. Sećam se dobro da su sve devojke vikale „eno ga Đavo!“, ali mene nije interesovao – seća se

Dana sa osmehom tih dana. Dok Keka seče tortu Gvozden se priseća minulih dana.

- Ona je ceo moj život bila glavni oslonac i, evo, sada. Ona sada sve radi, nije se ni u penziji smirila. Još uvek šije, održava plastenik, dvorište, a ponajviše se brine o meni – kaže Gvozden i dodaje da nema nekih većih zdravstvenih problema.

Foto: Z.G.

 

Keka je uvek bila jaka, čvrsta i odlučna žena, a to je i danas. Gvozden je voleo i voli što je ona takva.

- Nakon završene Tekstilne škole u Beogradu mogla sam da biram gde će da me pošalju da radimo. Od tri opcije izabrala sam Užice, jer sam čula da tu živi moja upravnica internata u kome sam bila, koja je kao majka brinula o svih 415 devojčica i 72 dečaka. Stanovala sam privatno. I sećam se dobro, bio je 19. februar 1954. godine kada sam upoznala Đavola. Sa drugaricama otišla sam na jednu igranku, a Đavo je udarao u bubnjeve. Kada je video da smo došle, on je skočio ka nama.

One su počele da vrište, a ja im kažem:“Šta vrištite budale“. Onda me je pitao za ples. Počeo je da se izmotava, a ja stadoh i kažem mu:“Molim vas mladiću savatajte vaše strasti, ako ne možete, ostanite kavaljer i povedite me na stolicu odakle ste me uzeli“. On kao da se trže i poče da pleše... – seća se Keka.

Posle toga nisu se viđali, ali nakon nekog vremena sreli su se i postali dobri prijatelji.

- Nikad se nismo zabavljali. Imao je devojke, a ja momka. Ali, bili smo jako dobri drugari i pričali o svemu i svačemu, provodili vreme u šetnjama. I kada se jedna moja drugarica, popova kći, udala u Čačak, kada je pošla rekla mi da ne napustim Đavola, da je on dobar čovek i da ga samo ja mogu usrećiti. A kada sam rešila da napustim Užice iz nekih razloga, htela sam da budem sa Đavolom. A on je rekao da ako je tako, onda ćemo se venčati. I sklopili smo građanski brak 29. avgusta 1954. godine – kaže Keka.

Foto: Z.G.

 

Kroz život ih je pratilo mnoštvo anegdota.

- Sedeli smo na ručku u jednoj kafani u Užicu. Priđe nam konobar i kaže mi da bih mogla da dobijem nagradu. Zašto?

A on odgovori : “Vi ste uspeli od Đavola da napravite anđela“ – sa osmehom se priseća Keka.

Danas svoj život provede u naselju Koštica, malo udaljeni od centra grada, gde žive od 1960. godine. Ovu malu proslavu je organizovala njihova prijateljica Ljiljana Vitorović, učiteljica u penziji.

 
Jelisaveta Orašanin i Miloš Teodosić PROSLAVILI TRI GODINE LJUBAVI, a šta im je poručila Sloboda Mićalović pročitajte OVDE

BONUS VIDEO:

I SPOSOBNA I LEPA I ZGODNA! Sve starlete odmah kod nje na obuku! OVAJ SNIMAK JE TOTALNI HIT!

GOLA SLOBODA S MUŠKARCEM U KREVETU! Ovo je ćista provokacija, Mičalovićka nemoj to da nam radiš!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)
Društvo

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)

Nema sumnje da svako od nas pamti stresove koje smo doživeli zbog čekanja u dugim redovima i gubljenja vremena na obavljanje administrativnih poslova. Srećom, konačno možemo da odahnemo.

16.04.2024

08:00

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set