• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

11.09.2020

18:06

SPREMITE SE ZA "MAMUTFEST", KIKA JE JAČA OD KORONE: Iako u smanjenom obimu, tradicionalna dečja manifestacija, BIĆE ODRŽANA

Vesti

SPREMITE SE ZA "MAMUTFEST", KIKA JE JAČA OD KORONE: Iako u smanjenom obimu, tradicionalna dečja manifestacija, BIĆE ODRŽANA

Podeli vest

Mamutska žurka na otvorenom, tradicionalni „Mamutfest“, koji se svake godine održava Kiki u čast, mamutici staroj oko pola miliona godina, ove godine biće obeležen u smanjenom obimu usled epidemije Covid 19.

U kikindskom Narodnom muzeju, za subotnji program preduzeli su sve zaštitne mere, kako bi se ova dečija manifestacija obeležila 14. put za redom.

- Zbog situacije izazvane pandemijom virusa, program Mamutfesta redukovan je u odnosu na prethodne godine i podrazumevaće učešće posetilaca u kreativnim radionicama koje obuhvataju 10 različitih punktova sa ciljem rešavanja različitih zadataka. Na ovaj način, i uz redovnu dezinfekciju svih punktova i rekvizita koji će se koristiti, može se garantovati bezbednost učesnika. U cilju poštovanja propisanih mera, svečano otvaranje neće biti realizovano, rekla je Lidija Milašinović, direktorka Narodnog muzeja u Kikindi.

Foto: V.N.

 

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, merama zaštite i uputstvom Gradskog
štaba za vanredne situacije
, ali i po proceni organizatora, ukupan broj posetilaca u objektu
muzeja uključujuci i dvorište Kurije biće ograničen u svakom trenutku na 50 i taj broj biće
strogo kontrolisan deljenjem žetona na ulazu.

- Svi posetioci, nezavisno od starosne dobi, biće u obavezi da nose zaštitne maske, da pri ulasku u muzej prođu dezobarijeru i dezinfikuju ruke. U samom muzeju biće u obavezi da vode računa o propisanoj obaveznoj distanci o čijem sprovođenju će se starati i organizator manifestacije-dodala je Milašinović.

Foto: V.N.

 

Na ovaj način, sada malo drugačije, najmlađi Kikinđani obeležiće sutra Kikin 24. rođendan. Čuvena kikindska mamutica Kika otkrivena je 2. septembra 1996. godine u glinokopu fabrike „Toza Marković“. Od tada je postala zaštitni znak Kikinde i našla svoje okrilje u zgradi nekadašnjeg Magistrata Velikokikindskog dištrikta, današnjem Narodnom muzeju. Njoj u čast, tokom godine organizuju se različiti programi i izložbe, među kojima je i „Mamutfest“.

Turistička atrakcija

Originalan skelet Kike, 90 odsto koštane mase, izuzev delova stopala i lopatice, nalazi se u specijalno zastakljenom prostoru unutar Narodnog muzeja. Pripada vrsti kratkodlakog stepskog mamuta, koji je stariji od dugodlakog. Bila je stara 64 godine i bolovala je od reumatizma. Sa kljovama dužine 3,5 metra, težila je oko 7 tona. Kika je bila vođa krda i imala je jedno mladunče.

Foto: V.N.

 

Njena replika nalazi se u dvorištu Kurije, zajedno sa slamnatom skulpturom koju je na manifestaciji pre dve godine napravio predsednik Udruženja „Slama“ iz Osijeka, Nikola Faler. Da bi replika Kike dobila svoju slamnatu drugaricu, bilo mu je potrebno tri dana i preko 200 kilograma slame.

INFORMER SAZNAJE: Sve o izgradnji fabrike vode u Kikindi po povoljnijoj ceni PROČITAJTE OVDE


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set