• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf

11.09.2020

19:24

U PEĆINI KOD ČAČKA NALAZI SE KRUNA SRPSKOG CARA! Ali, ne pokušavajte NIPOŠTO da dođete do nje, POSTOJI JEDNA OPASNOST!

Vesti

U PEĆINI KOD ČAČKA NALAZI SE KRUNA SRPSKOG CARA! Ali, ne pokušavajte NIPOŠTO da dođete do nje, POSTOJI JEDNA OPASNOST!

Podeli vest

Jedno od sela Moravičkog okruga, koje pripada čačanskoj opštini i ne broji ni hiljadu žitelja, poznato je po tajni koja se prenosi s kolena na koleno

U nju mnogi ne veruju i ne može se reći da nemaju pravo. Ali, isto tako, ima i onih koji veruju da se upravo u čačanskom selu Ostra krije blago, koje je po legendi u nepristupačnoj pećini skrio niko drugi do Đurađ Branković, piše Telegraf.rs.

Arheološki lokalitet Gradina Sokolica

Iako selo Ostra u narodu jeste poznato po blagu dinastija Nemanjić i Branković, na njegovoj teritoriji se nalaze i Spomenik hrabrosti, podignut u znak sećanja na stradale učesnike Drugog svetskog rata iz tog kraja, kao i arheološki lokalitet Gradina Sokolica. Uz to je selo poznato i po majdanima kamena – ostrovačkog peščara.

Ali da se vratimo na arheološki lokalitet, u okviru kog se nalaze ostaci tvrđave, koja je davnih dana bila naseljena, primarno zbog odličnog položaja. Naime, ako odlučite da posetite ovo nepokretno kulturno dobro, imaćete priliku da uživate u pogledu koji se pruža iz nekadašnjeg grada Sokolica. U davna vremena je ova tvrđava, kako se pretpostavlja, korišćena za nadgledanje južne Šumadije i prostora Čačanske kotline.

U dva navrata su vršena istraživanja na ovom lokalitetu i to 1973. i 1977. godine. Na osnovu pronađenih ostataka je utvrđeno da je područje bilo naseljeno još u periodu bakarnog doba. A najviše artefakata datira iz perioda vladavine Vizantije.

Foto: RINA

Prema rezultatima istraživanja, utvrđenje Sokolica se sastojalo od Gornjeg i Donjeg grada, koji su bili opasani jakim bedemima i oivičeni sa nekoliko kula stražara.

A sada narodno predanje...

Baš ispod ovog utvrđenja se nalazi, sada već vrlo uzan prolaz u pećinu. Ranije je taj prolaz bio širi, kako navode meštani, a danas je toliki da čovek jedva može da prođe.

Kako veli legenda, bežeći od turske vojske nakon pada Smedereva, srpski despot Đurađ Branković i njegova žena su poneli i sve blago. A među tim blagom bila je i kruna srpskog cara Dušana Silnog. Upravo ispod utvrđenja Sokolica su se skrili.

Narodno predanje veli da su tu živeli, pa čak i da u unutrašnjosti pećine postoji skriveni grad, ali i da se tu danas nalazi kruna srpskog cara.

Baš zbog toga ovaj prostor privlači mnoge radoznalce, kao i zbog mnogo drugih priča koje o pećini kruže.

Prema jednoj od njih, ulaz u ovu pećinu čuva ogromna zmija, ali i sedi monah koga prati čopor vukova. Prema drugoj, ulazak u pećinu će biti dozvoljen samo onome, ko će da povrati sjaj Srbije iz doba Nemanjića.

Bilo kako bilo, meštani sela Ostra i okoline se baš i ne usuđuju da je posećuju. Ali zato prenose sa kolena na koleno priču o onima koji su iz pohlepe rešili da pokušaju da uđu u pećinu. Neki su izašli živi, pa poginuli kasnije, neki su zanavek zanemeli, neki su sišli sa uma.

Pojedini pričaju i da su videli tu ogromnu zmiju, koja prema narodnom predanju čuva upravo krunu cara Dušana.

No, bez obzira da li verujete u narodne legende ili ne, nema sumnje da je ovaj deo Srbije vredno posetiti!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set