• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. Gligorijević

17.09.2020

15:33

LEKOVITO BILJE JE SVEMOĆNO! Gospa i Milan dali su mu četiri decenije života, uz ljubav nasleđenu od majke, ZNANJE JE SABRALA U DVE KNJIGE!

Vesti

LEKOVITO BILJE JE SVEMOĆNO! Gospa i Milan dali su mu četiri decenije života, uz ljubav nasleđenu od majke, ZNANJE JE SABRALA U DVE KNJIGE!

Podeli vest

Gospa i Milan Tomić, diplomirani inženjeri metalurgije u penziji, na svom imanju u zlatiborskom selu Tripkova već četiri decenije gaje organsko lekovito bilje i povrće. Danas imaju 16 vrsta lekovitog bilja i preko 20 vrsta povrća

Gospa pravi mešavine čajeva za koje kaže da je dobra u borbi protiv korone.

- Lekovito bilje je svemoćno. Tri pomešane biljke kopriva, neven i sporiš jačaju imunitet. A kada je imunitet dobar ne može mu ni korona ništa. Zato je ova mešavina dobra u borbi protiv korone – kaže Gospa i dodala je da svaka biljka ima svoju namenu za zdravlje, a kada se iskombinuju dejstvo je višestruko.

Foto: Z.G.

 

Za žalfiju kaže: kome ispred kuće raste žalfija, taj će zdrav dočekati stotu, a za matičnjak da je to biljka vedrine - turobne misli pretvara u lepe, dok gavez leči artritis i lekovita svojstva sporiša pominje da utiču protiv sterilnosti kod žena. Za koprivu, dodala je Gospa, postoje dokumenta koja pokazuju da leči metastaziran rak.

Foto: Z.G.

 

Za organsko povrće Gospa kaže da je prvo lek pa hrana.

- Ko koristi boraniju i sever neće dobiti šećer, kupus može da izleči čir i gastirtis, peršun ubija viruse i bakterije, beli luk leči sve kuge i viruse, a kraljica među njima je cvekla. Kada ljudske ćelije polude, kada ne slušaju, kada se dogode greške, cvekla tim poludelim ćelijama vrati pamet. Priroda nam je dala lekove svuda oko nas – kaže Gospa.

Sve o lekovitosti 24 vrsta povrća, osam vrsta voća i sedam lekovitih biljaka napisala je u njenoj prvoj kjizi „Organski vrt put do zdravlja“, a uzgajanju lekovitog bilja i kompostiranju napisala je u drugoj knjizi „Organski put do zdravlja“.

Foto: Z.G.

 

- Sa lekovitim biljem se družim još detinjstva, jer ga je majka gajila, a majka je živela 100 godina. Kao gimnazijalka sam htela da postanem doktor, ali život me je odveo na drugu stranu, te sam umesto medicine završila metalurgiju.

Početkom devedesetih godina prošlog veka nabavila sam semenje od „Josif Pančića“ i od tada aktivno gajim organsko lekovito bilje. Sada imam žalfiju, matičnjak, neven, gavez, oman, nanu, bosilje, randofilje i druge, a tu je i ono samoniklo poput koprive – kaže naša sagovornica i dodaje da gaji i kukurus osmak, soju, kromir, beli i crni luk i mnogo toga još.

Foto: Z.G.

 

Ove godine su njeni vrtovi su dobro rodili, te ima i viška krompira, kupusa, crnog luka, belog luka, boranije, soje, jabuka i proje od kukuruza osmaka mlevenog na vodenici potočari, ali u ograničenoj količini, pa zainteresovani mogu da joj se jave.

- Zdrava hrana je „pojas za spasavanje“ savemenog čoveka uhvaćenog u opštoj upotrebi veoma zagađene hrane sa toksičnim i bioaktivnim materijama – poručila je Gospa Tomić.

BONUS VIDEO:

PROVERITE DA LI MOŽETE DA POSTANETE ŠPIJUN! CIA objavila test, pronađite 10 razlika na ovim fotografijama!

NLO ILI NEŠTO DRUGO? Prizor koji ostavlja bez daha!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set