• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

18.09.2020

10:19

U GUČI IPAK ZASVIRALE TRUBE, A BILO JE I SVADARSKOG KUPUSA: Posle šest decenija pod jednom kapom SVI TRUBAČI

Vesti

U GUČI IPAK ZASVIRALE TRUBE, A BILO JE I SVADARSKOG KUPUSA: Posle šest decenija pod jednom kapom SVI TRUBAČI

Podeli vest

Iako je Sabor trubača u Guči, ove godine odložen zbog epidemije korona virusa, u dragačevskoj varošici ipak su odjeknuli limeni instrumenti i zamirisao je svadbarski kupus

Povod za ovaj događaj bilo je osnivanje Udruženja trubača Srbije, koje ima zadatak da okupi sve trubače pod "jednu kapu". Osnovano davne 1962. godine, tek sada je dobilo konačnu formu i naziv.

„Udruženje ima cilj da očuva trubaštvo i trubačku muziku u Srbiji, da zastupa i zaštiti interese autorskih i izvođačkih prava trubača, pevača koji su pevali uz pratnju trubača.

Takođe, imaće zadatak da pomogne u rešavanju penzijskog i socijalnog statusa članova Udruženja, ali i da pomogne u obezbeđivanju licenci za rad članova”, rekao nam je Dušan R. Ivanović iz Kulturno - prosvetne zajednice Dragačeva, koji je bio jedan od inicijatora za stvaranje Udruženja.

Živorad Ajdačić iz Kulturno-prosvetne zajednice Srbije kazao je da je "na trubačima da se izbore da Sabor u Guči ne bude vašar, već Sabor koji pripada njima, a ne bilo kome drugom.

Foto: RINA

 

„Možete li da verujete da jedan trubač poput Bobana Markovića nema nijedan dan radnog staža? Zato mora da se reši status trubača u smislu penzijskog i socijalnog osiguranja. Ima dosta trubača koji nemaju licence, zato što pre moraju da se organizuju kako im ne bi zabranjivali da sviraju.

Moraju da se bore da na Saboru u Guči bude samo izvorna trubačka muzika, a ne neki pevači koji nikada nisu ni snimili ništa sa trubačima. Naime, ovo je njihov Sabor, on pripada njima, a ne organizatorima”, kazao je Ajdačić.

Na Osnovačkoj skupštini izabrana je i uprava Udruženja. Tako je za predsednika Skupštine Udruženja izabran Nebojiša Sejdić, unuk legendarnog Fejata Sejdića.

Ovaj pravi trubački zbor u Guči završio se trubačkom svirkom, gde su jedni drugima na uvce svirali pravi majstori limenih instrumenata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set