• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.Grbović

24.09.2020

10:45

(FOTO/VIDEO) ŠARSKI SIR IZ ŠTRPCA, NEMA KONKURENCIJU: Stojadinka ga pravi po receptu starom dva veka, NJEGOV MIRIS OPIJA SVA ČULA!

Vesti

(FOTO/VIDEO) ŠARSKI SIR IZ ŠTRPCA, NEMA KONKURENCIJU: Stojadinka ga pravi po receptu starom dva veka, NJEGOV MIRIS OPIJA SVA ČULA!

Podeli vest

Sir koji Veličkovići prave najbolji je u ovom delu Kosova i Metohije. Deo sira prodaju, nešto podele komšijama i rođacima, putnicima koji prođu pored njihove kuće

-Vozite još malo napred, a onda skrenite desno i idite do kraja ulice. Ne možete da pogrešite, osetićete miris sira kada budete ispred kuće Stojadinke Veličković. Da vas na vreme upozorim, tu be možete samo da kupite sir i da odete, to su domaćini ljudi, moraćete da sednete, da popijete kafu, nešto da pojedete...


I zaista je bilo tako. Miris Šarskog sira širio se uskom ulicom u opštini Štrpce, na jugu Kosova i Metohije. Znao sam da nisam pogrešio. 

Foto: A.Grbović

 


- Izvolite, uđite. Taman sam isekla sir i ubrala domaće paprike iz bašte. Malo se okrepite... Izvolite, izvolite, insistirala je Stojadinka Veličković da neko vreme provedem u njenoj kući.


Štrpce je lepa opština na čijoj teritoriji se nalazi ski centar Brezovica. Deo ŠtrpCa je na teritoriji nacionalnog parka Šar Planina, jednog od pet u Srbiji.


Ova porodica vekovima čuva svoje ognjište u Štrpcu. I ne samo to. Veličkovići šire svoje imanje, stvaraju svojim vrednim i poštenim rukama. Imaju svoju radionicu u kojoj popravljaju traktore i druge poljoprivredne mašine. 

Foto: A.Grbović

 


Sir koji Veličkovići prave najbolji je u ovom delu Kosova i Metohije. Deo sira prodaju, nešto podele komšijama i rođacima, putnicima koji prođu pored njihove kuće. 


- Ovaj recept za sir star je dva veka, nasledila sam ga od majke, a ona od bake. Sve je do mleka, a naše dve krave su kvalitetne...Nema tu neke tajne, počinje Stojadinka svoju priču.


Za jedan kilogram Šarskog sira potrebno je dvanaest litara kravljeg mleka. 


- Proces traje jedan dan, a onda ide sušenje sira. To sušenje može da traje mesec dana, može tri meseca, ko voli da bude tvrđi onda ga suši mnogo duže. Tokom sušenja bitno je da sir bude na čistom mestu i da se redovno okreće, kaže Stojadinka.

Foto: A.Grbović

 


Veličkovići kajmak ne proizvode, jer mleko koje dobijaju od svojih krava troše za sir. 


- Ne može to i sir i kajmak. Mi imamo dve krave, nema mleka i za kajmak. Izabrali smo sir. Ako bi počeli i kajmak da pravimo, onda bi pokvarili kvalitet sira, kaže Stojadinka koja godišnje napravi oko 150 kilograma Šarskog sira.


Proizvode i sir od kozjeg mleka, a njegova lekovitost nadaleko je poznata. 


- Hajde, poslužite se. Ove paprike su domaće iz naše bašte, bolje su od bilo kojeg mesa... Sad će i rakija, da popijete jednu domaću, kazala je Stojadinka.

Foto: A.Grbović

 


Kod Veličkovića ostao sam skoro dva sata. Kada sam pošao, Stojadinka mi je dala jedan smotuljak.


- Ovo je seme od našeg paradajza. Volujsko srce, mnogo je dobar. Ako imate baštu posejte ga, kazala je ova vredna domaćica.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OSTANAK I OPSTANAK! Opština Gračanica građanima stvara dobre uslove za život! (FOTO/VIDEO)
Srbija

OSTANAK I OPSTANAK! Opština Gračanica građanima stvara dobre uslove za život! (FOTO/VIDEO)

Ostanak i opstanak. Ovo su reči koje našem narodu na Kosovu i Metohiji znače mnogo, nekima i više od samog života. Ove dve reči, sa istim značenjem, osnovni su cilj svakog našeg čoveka koji uveče zaspi, a ujutro se probudi, u južnoj srpskoj pokrajni. Svakog. Ostanak i opastanak. O tome svakog jutra, kada se probudi, razmišlja i gradonačelnik Gračanice Srđan Popović

22.09.2020

20:47

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set