• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: LJ.S.

24.09.2020

16:42

NOVI SJAJ PROKUPAČKOG PONOSA: Srednjevekovna tvrđava na Hisaru konačno oživela, obnova teče u TRI FAZE

Vesti

NOVI SJAJ PROKUPAČKOG PONOSA: Srednjevekovna tvrđava na Hisaru konačno oživela, obnova teče u TRI FAZE

Podeli vest

Nakon nekoliko meseci radova na prvoj fazi projekta Restauracije i konverzacije srdenjovekovne tvrđave na brdu Hisar u Prokuplju, zvanično je ovaj prostor otvoren

On je svečano predstavljen Prokupčanima uz koncert operske pevačice Jadranke Jovanović.

- Grad Prokuplje je dobilo nov izgled. Zasijala je srednjovekovna tvrđava novim sjajem, a sve
zasluge idu vama, dragi Prokupčani, jer ste strpljivo čekali da se ona restauira. Predajem je vama na korišćenje i da o njoj vodite računa- kazao je gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović.

Projekat ukupno košta 64 miliona, polovinu para daje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a ostalo grad Prokuplje i izvodi se u tri faze. Sada je završena prva, koja je koštala 20 miliona i odnosi se na restauraciju vrha tvrđave, kao i njeno osvetljenje. U drugoj fazi  biće uređen prostor oko nje i asfaltiran prilazni plato, a u trećoj se pravi letnja pozornica u srcu tvrđave. Planirano je da se kompletno završi do kraja naredne godine.

Foto: LJ.S.

 

Tvrđava na Hisaru zove se i Jugbodanova tvrđava jer potiče iz 14. veka, mada je sagrađena na starijim temeljima. Pored nje je i zgrada Savićevac, koja je sagrađena na inicijativu Alekse Savića i u njegovom testamentu se pominje da je ostavlja Prokuplju kao sanatorijum za lečenje plućnih bolesti.

Čitavo brdo sadrži istoriju Prokuplja od najstarijih vremena, a do sada nikada nije restauirana. Ona je omiljeno šetalište u centru grada u čijem podnožju se nalaze dve crkve Svetog Prokopija i Latinske crkve.

Značaj ovog mesta nije samo istorijski već i turistički i predstavlja najlepši deo grada po kojem je Prokuplje prepoznatljivo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set