• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

27.09.2020

22:06

(FOTO/VIDEO) FIĆE OKUPIRALE UŽIČKE ULICE: Pogledi budili nostalgiju, mali jugoslovenski automobil nikad nije izgubio MESTO U NAŠIM SRCIMA

Vesti

(FOTO/VIDEO) FIĆE OKUPIRALE UŽIČKE ULICE: Pogledi budili nostalgiju, mali jugoslovenski automobil nikad nije izgubio MESTO U NAŠIM SRCIMA

Podeli vest

U Užicu je u nedelju održana prva Fićijada pod imenom „Fićom kroz selo“

Raznobrojne i različitih generacija fiće privlačile su poglede mnogih Užičana i budila nostalgiju za automobilom koji se u Srbiji proizvodio punih pet decenija.

Organizator ove manifestacije je Etno udruženje „Zavičaj“ iz užičkog sela „Zlakusa“, a pomogli su Grad Užice, američka ambasada i etno selo Terzića avlija.

Foto: Z.G.

 

- Ovo je prva Fićijada u Užicu a povod je 15 godina našeg udruženja Zavičaj. Zamišljeno je da bude međunarodnog karaktera, ali zbog epidemije korone virusa imamo samo jednog učesnika iz BiH, a ostalih 30 fića je iz Srbije – kaže Tomislav Jovanović predstvanik udruženja Zavičaj.

Zastupljene su skoro sve generacija fića, od 1965. do 1985. godine. Posmatračima su veoma bile zanimljive fiće najstarije generacije, čija je brava za otvaranje u prednjem delu vrata. Najstariji fića je došao iz Zaječara. Dovezao ga je njen vlasnik Milan Dimitrijević, kome je ovaj četvorotočkaš bio prvi automobil.

- U mom vlasništvu je od 2003. godine i to je moj prvi automobil. Ovu fiću sam digao iz mrtvih, jer sam imao udes, i svako drugi bi ga bacio na otpad. Onda sam polako sa drugarima vratio u prvobitno stanje. Sa njom idemo na more i gde god se pojavimo prava je atrakcija – kaže Milan Dimitrijević.

Foto: Z.G.

 

I fića iz BiH je privlačio veliku pažnju. Njegov vlasnik Admir Hrelja iz Sarajeva kaže da ga ne bi prodao iako je za njega dobijao 10.000 evra.

- Kupio sam ga u jako lošem stanju, čak je bio više za otpad, nego za popravku. Ali, nabavljao sam deo po deo u Beogradu i potpuno je restaurirao. Jedino sedišta sam napravio drugačija, da bi bilo udobno zbog dugačkih vožnji, i promenio farove. Sada privlači pažnju mnogih, a da bi je neko doveo u ovo stanje to može samo velika ljubav prema fićama. Inače, ovaj moj fića je proizveden 1968. godine – kaže Admir Hrelja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set