• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rina

10.10.2020

08:15

(FOTO) Ovako je 1959. godine izgledala Titova vila na Zlatiboru, a sada njene nove slike KOMENTARIŠE CELA SRBIJA

Vesti

(FOTO) Ovako je 1959. godine izgledala Titova vila na Zlatiboru, a sada njene nove slike KOMENTARIŠE CELA SRBIJA

Podeli vest

Skoro da nema mesta na teritoriji bivše Jugoslavije u kom ne postoji građevina namenjena u čast doživotnom predsedniku. U skoro samom centru planine Zlatibor, Josip Broz Tito dobio je svoju vilu, u kojoj je boravio pet puta, o čemu svedoče slike koje se mogu videti u jednom od beogradskih muzeja.

Danas se ova građevina nalazi u središtu gradilišta koje će uskoro biti novi turistički kompleks. Menadžer projekta, Danko Vrhovac, rekao je u izjavi za agenciju RINA, da će biti urađena restauracija vile u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, jer je ona jedini objekat u centru Zlatibora koji je proglašen za kulturno dobro.

„Planirano je da restauracija bude gotova na proleće sledeće godine. Prvo će se raditi krov, zatim fasada, a potom i enterijer vile. Nakon toga ona će biti otvorena za posetioce, koji će moći da je obiđu i vide čak i neke autentične predmete iz tog perioda“, rekao je Vrhovac.

Foto: rina

 

Izgradnja turističkog kompleksa u ovom delu srpske planine podrazumeva investiciju vrednu oko 15 miliona evra, a prostiraće se na površini od 1,8 hektara i imaće šest stambenih jedinica.

„Naš plan je da se prvi stanari u tri objekta usele u naredna dva meseca, do avgusta sledeće godine trebalo bi da budu useljena dva i 2022. godine još jedan. Kompleks se nalazi na nadmorskoj visini od preko 1.000 metara nadmorske visine, i imaće bogat sadržaj za sve posetioce u vidu Muzej restorana, spa centra, bezena i parka za decu“, kaže Vrhovac.

Građevina koja je nazvana Titova vila, prvobitno je pripadala advokatu poreklom iz Gornjeg Milanovca. Vila je, zatim, nakon Drugog svetskog rata kroz proces eksproprijacije proglašena za Titovu vilu, a krajem šezdesetih godina postala je vlasništvo RTS-a.

Posle je restitucijom, vraćena starim vlasnicima i konačno prodata investitorima koji oko vile sada grade turistički kompleks.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
aha vazi

pre 3 godine

Kakva crna restauracija te udžgerice, treba je srušiti da ne kvari okolinu velelepnim zgradama u okolini.

Miki

pre 3 godine

Ako cemo realno nije Tito govorio gradite mi vile nego su se gradovi utrkivali ko ce pre da sagradi.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set