• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

20.10.2020

11:57

GRADONAČELNIK NIKOLA LUKAČ BEZ DILEME: Borićemo se da Kikinda nastavi da živi, bićemo PARTNER I PRIVREDI I GRAĐANIMA!

Vesti

GRADONAČELNIK NIKOLA LUKAČ BEZ DILEME: Borićemo se da Kikinda nastavi da živi, bićemo PARTNER I PRIVREDI I GRAĐANIMA!

Podeli vest

Šta očekuje Kikindu, vojvođanski grad na severu Banata, pod vođstvom njenog prvog čoveka, pričali smo sa gradonačelnikom Nikolom Lukačem

Na mesto prvog čoveka grada došao je nedavno, nakon funkcije načelnika Severnobanatskog upravnog okruga, a u ranijem periodu bio je i zamenik predsednika Skupštine, kao i predsednik Saveta za poljoprivredu, privredu i malu privredu. Lukač je bio i predsednik Sportskog saveza opštine Kikinda, a gotovo tri godine radio je u ruskom gradu Soči kao načelnik odeljenja logistike, nabavke i robnog knjigovodstva za JP „Putevi Užice“.

Foto: Čedomir Vujanić/Kikinda

 


Ovo je Vaš prvi intervju za Informer. S obzirom da ste na funkciju gradonačelnika Kikinde došli pre dva meseca, šta je ono što možete da poručite svojim sugrađanima i našim čitaocima?

Ono što mogu da poručim, ali na prvom mestu da obećam Kikinđanima, je da će njihova volja biti poštovana. Trudiću se, vodeći se politikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, zajedno sa svojim timom, da radim za narod, za građane Kikinde, da radimo posvećeno i odgovorno i da uvek budemo tu za svaki njihov problem, u nameri  i da ga rešimo. Mi smo tu zbog građana, što ćemo svojim radom i dokazati.

Foto: V.N.

 

Cilj nam je da se borimo za njih, a ne za sebe i za svoje pozicije. Prethodnih sedam godina je urađeno mnogo i za Kikindu i za Srbiju u celini. U godinama pred nama treba da nastavimo još snažnije da se borimo za bolji kvalitet života građana Kikinde i dalji razvoj našeg grada.

Mislim pre svega na realizaciju najvećih strateških projekata, kao što su izgradnja i otvaranje novih fabrika, nove industrijske zone, kao i početak izgradnje brze saobraćajnice Kikinda-Sombor, odnosno Nakovo-Bački Breg. 

Foto: Čedomir Vujanić/Kikinda

 

Zatim, tu je i prelaz Nakovo, koji će biti na raspolaganju 24 sata, a pružiće mogućnost da se saobraćaj odvija kako za teretni saobraćaj, tako i autobuski. Početak izgradnje fabrike vode rešiće višedecenijski problem pijaće vode, završetak radova kada je izgradnja Gradske pijace u pitanju, ali i drugi infrastrukturni  projekti, koji će unaprediti život u našem gradu.

Da li će lokalna vlast, sa Vama na čelu, biti podrška kikindskoj privredi?

Lokalna privreda svakako će imati partnera u lokalnoj vlasti. Pri tome mislim da će svaki kikindski privrednik, koji svojim radom i trudom zarađuje i hrani svoju i porodicu svojih zaposlenih, imati saradnika, partnera ali i prijatelja u lokalnoj vlasti. Opšte je poznato da je država Srbija svojim merama pomogla srpsku privredu. Mi ćemo raditi sve što je u našoj moći da kikindskoj privredi stvorimo što bolji ambijent i uslove za rad.

Plan je da razgovaramo sa kikindskim privrednicima, da čujemo njihove predloge i da pokušamo, u okviru ovakvih okolnosti, da pametnom organizacijom učinimo da se posledice krize što manje osete. Smatramo da ima još prostora za otvaranje novih pogona, novih fabrika, kako bi svoje uhlebljenje našlo bar još 1.500 sugrađana, koji su ili bez posla ili pak rade negde u inostranstvu, ali bi želeli da se vrate u naš grad ukoliko bi se stekli uslovi za njihovo zapošljavanje. U vremenu kada je u najavi ekonomska kriza, većih razmera od bilo koje do sad zabeležene, to neće biti lako. Na nama je da se borimo.

Kakve je posledice pandemija virusa korona ostavila na grad Kikindu, posebno na gradski
budžet?

Naš najvažniji zadatak je da Kikinda nastavi da živi, da ne prestane da funkcioniše. Ovakve okolnosti nas uče i da se prilagođavamo novonastaloj situaciji koja vlada u celom svetu, a misli se na pošast sadašnjice, na virus kovid 19 i na našu potrebu da zaštitimo živote sugrađana na što bolji način, kao i da nastavimo da živimo u novim okolnostima.

Foto: Čedomir Vujanić/Kikinda

 

Baš ova realnost nas usmerava ka realizaciji zajedničkog cilja, a to je zaštita života sugrađana, kao i što manji broj zaraženih u periodu koji najavljuje mogući jesenji talas korone. U gradu moraju i dalje da se odvijaju sportska i kulturna dešavanja, ali i da dobro funkcioniše zdravstvo i poljoprivreda, da rade firme, da deca odlaze u škole, a odrasli na posao.

Mi treba da postavimo balans između potreba grada, a naš grad zaslužuje samo najbolje, i onoga što može biti podržano sredstvima iz gradskog budžeta. Potrudićemo se, iako neće biti lak posao, da funkcionisanje grada u svim oblastima pretrpi što manje štete, kao i da se podmiri najveći deo potreba sugrađana. Bitno je da se odradi lista najnužnijih troškova u ovoj situaciji, kako bi rashode mogli da svedemo na minimum.

U kojoj meri planirate saradnju sa pokrajinskim i republičkim organima i kako na tom polju
vidite mogućnost napretka grada?

Izrada većeg broja projekata, za koje ćemo podršku tražiti na republičkom, pokrajinskom, ali i na međunarodnim konkursima, je naš plan u skoroj budućnosti. Namera nam je da saradnja sa pokrajinskim i republičkim organima bude još intenzivnija, a oslanjaćemo se na pomoć i podršku Kikinđana koji su u mogućnosti da kroz svoje pozicije i poznanstva „otvore vrata”“ državnih i pokrajinskih institucija.

Osim toga, vrlo je bitno ukazati sportskim klubovima, udruženjima građana, institucijama i ustanovama da lokalni budžet nije jedini izvor finaniranja, već da konkurišu i da pišu projekte kako bi ostvarili mogućnost finansiranja svojih aktivnosti i iz drugih izvora.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set