• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

28.10.2020

13:14

NAVIKLI NA KRIZNA VREMENA: Korona usporila ostvarivanje plana „Impol Sevala“, ONI ZADOVOLJNO TRLJAJU DLANOVE

Vesti

NAVIKLI NA KRIZNA VREMENA: Korona usporila ostvarivanje plana „Impol Sevala“, ONI ZADOVOLJNO TRLJAJU DLANOVE

Podeli vest

„Impol Seval“ u Sevojnu, nekadašnja Valjaonica aluminijuma, obeležila je 45 godina od početka rada i 18 godina od privatizacije.

Ovaj datum se zbog epidemije Covid-19 nije obelen kao prethodnih godina svečanim ručkom za oko 400 do 500 penzionera.

Direktor „Impol Sevala“ Ninko Tešić ocenio je ovu godinu poslovanja teškom, naročito u trećem kvartalu (avgustu i septembru) gde je došlo do značajnog pada narudžbi proizvoda aluminijuma.

Foto: Z.G.

Ninko Tešić

- Mi smo u stvari to i predvideli. Pad za prvih 9 meseci u ovoj godini je za oko 15 posto, a svetske firme koje se bave istom proizvodnjom zabeležile su pad od 20 do 25 posto. Ali, evo oktobar je krenuo bolje, a imamo i za novembar veći broj narudžbi. Mi smo navikli na krizna vremena iz prethodnih godina i opet smo izlazili kao pobednici. Sada imamo bolje preduslove da ponovo priđemo svetskom tržištu, za bolje poslovanje, jer smo pozitivno poslovali, likvidni smo, a imamo i ugled.

Ako se epidemija završi za par meseci, biće dobro za nas, ali ukoliko se produži moramo se i mi prilagođavati – rekao je Ninko Tešić.

Foto: Z.G.

 

Najkritičniji period u poslovanju Impol Sevala u ovoj godini je bilo u julu, kada je oko 50 radnika bilo bolesno ili u izolaciji.

- Niko od njih se nije zarazio u preduzeću, već u porodicama ili negde sa strane.

Mi smo preduzeli sve mere koje je predložio i propisao Krizni štab. U tom periodu se radilo prekovremeno. Sada imamo jednog zaraženog. Međutim, firme koje su u sistemu slovenačkog Impola u Sloveniji i Hrvatskoj sada imaju taj problem koji smo mi imali i mislim da je sada oko 30 zaposlenih van stroja – rekao je direktor.

Foto: Z.G.

 

U „Impol Sevalu“ radi 639 zaposlenih, a prosečna neto zarada radnika, bez menadžmenta, je oko 77.000 dinara. Očekuje se i isplata dividendi od milion evra, što bi po jednoj akciji bilo 106 dinara neto. Radnici mogu očekivati i regres. Bez obzira na krizu nastavljeno je ulaganje u fabriku.

Ovih dana trebalo bi da počne sa radom topli valjački stan u koga je uloženo 22 miliona evra, kao i peć za zagrevanje koju je uloženo oko 3,5 miliona evra. U frez mašinu, testeru i modernizaciju peći za topljenje uloženo je oko 2.7 miliova evra. „Impol Seval“ sada valja blokove od 11 tona, a ovom modernizacijom će moći da rade i nisko profilisane trake aluminijuma, koje se mogu koristiti za zavese i slično.

Foto: Z.G.

 

- U toku je izrada strategije razvoja za period 2021 – 2026. godine. Procena je da će se u ovom periodu realizovati investiciona ulaganja u iznosu od 40 miliona evra i to u hladni valjački stan, livničke kapacitete i ađustažne mašine – rekao je Ninko Tešić.

Inače, proizvodnja za prvih devet meseci ove godine je za 18 posto manja nego prošle godine, ali je u delu bojenog programa proizvodnja ove godine veća za 4,6 posto nego u istom periodu prošle godine. Ostvarena vrednost izvoza za period januar- septembar iznosi oko 76 miliona evra.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set