• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

02.11.2020

11:38

BRDO KINĐA ČUDO BANATA: Najviša tačka ove ravnice osam vekova krije tajnu, od 200 POZNATIH HUMKI ONA JE NAJZNAČAJNIJA

Vesti

BRDO KINĐA ČUDO BANATA: Najviša tačka ove ravnice osam vekova krije tajnu, od 200 POZNATIH HUMKI ONA JE NAJZNAČAJNIJA

Podeli vest

Humka Kinđa, sa svojim vrhom koji je na nadmorskoj visini od 91 metar, predstavlja najvišu tačku vanredno ravnog područja severnog Banata i Kikinde

Iako arheološki nije istražena, Kinđa se svrstava u najveći zemljani nadgrobni spomenik u severnom Banatu i jedan od najočuvanijih u Srbiji, star najmanje 8 vekova!
 

Koliko se i sami Kikinđani šale na račun nepregledne ravnice i samo jednim, najvećim brdom severnog Banata, govori činjenica da je planinarsko društvo u ovom gradu simbolično po njemu nazvano „Kinđa“.

- U našem Banatu postoji samo ovaj brežuljak, a mi smo hteli da se našalimo na taj račun i otud smo dali ime našem planinarskom društvu - da bude nešto upečatljivo za naše područje. Popneš se na Kinđu i vidiš ceo severni Banat-šali se Dušan Lazarević iz Planinarskog društva „Kinđa“ i dodaje u istom tonu

Foto: V.N.

 

- Kao planinari osvajali smo najviše svetske vrhove, a jedino Kinđu ne možemo, jer nam se blato zalepi za cipele.

Direktorka Narodnog muzeja u Kikindi, Lidija Milašinović, kaže da Kinđa nije jedina humka u severnom Banatu, ali da je najznačajnija po svojim karakteristikima, iako nije arheološki istražena.

- Kinđa je najveća i najpoznatija humka u severnom Banatu koja međutim nikada nije arheološki istražena. Prodorom novih populacija u praistoriji menjaju se i načini sahranjivanja. Jedan od karakterističnih je i sahranjivanje pod humkama (tumulima).

Dokaz o ovoj pojavi na teritoriji severnog Banata predstavlja preko 200 evidentiranih humki. Jedina arheološki istražena je humka Barnahat kod Padeja gde način sahranjivanja odgovara uobičajenom
obrascu. Pokojnik je položen na asuru i posut okerom (pročišćena žuta zemlja, kaolin).

Iznad pokojnika je postavljena drvena konstrukcija što je utvrđeno na osnovu tragova drveta. Osim centralnog, pronađen je još jedan grob uz periferiju humke gde je pokojnik sahranjen u drvenom sanduku.

Karakteristično za grobove pod humkama je veoma mala količina priloga ili njihovo potpuno
odsustvo-objašnjava Lidija Milašinović. Tačno poreklo Kinđe još uvek se sa sigurnošću ne zna, tvrdi geograf Miroslav Grujić.

Foto: V.N.

 

- Istoričari tvrde da je u pitanju humka, što nije nemoguće, jer se nalazi u delu kikindskog atara prema Mokrinu. S geografske strane, moguće je da je to jedan deo lesne terase koja se otprilike na tom potezu i završava. To je banatska lesna terasa koja počinje od Deliblatske peščare na jugu i prostire se skroz do kikindskog atara.

Najviše volim da kažem da je nadmorska visina Kinđe 9.100 centimetara koja mnogo više štrči kad se uporedi sa atarom Novih Kozaraca koji je najniži-navodi Grujić, pa u šaljivom tonu upozorava Kikinđane da u slučaju poplava utočište nađu upravo na najvišoj tački u blizini.

- Valja bežati prema Kinđi i Iđošu koje je takođe jedno od najviših sela u kikindskoj opštini. Pogotovo treba bežati iz Novih Kozaraca, jer bi u slučaju poplava taj deo prvi bio potopljen s obzirom na to da je tamo nadmorska visina svega 7.600 centimetara-u šali kaže Grujić.

Šalu na stranu, za brdo koje je najverovatnije veštački nastalo, lepo je pomisliti da u Kikindi i okolini nije sve ravno-dodaje ovaj geograf.

Činjenica da joj se poreklo ne može sa sigurnošću odrediti, vezuje za Kinđu brojne pretpostavke i legende, poput one da je grad po humki dobio ime: Kinđa-Kikinda-Kikinđani.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set