• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

26.11.2020

12:18

OD ČIKA KOLETA U EVROPI NEMA STARIJEG FUDBALERA?! U malom banatskom mestu Međa svoju sportsku priču ISPISAO JE ZLATNIM SLOVIMA (VIDEO)

Vesti

OD ČIKA KOLETA U EVROPI NEMA STARIJEG FUDBALERA?! U malom banatskom mestu Međa svoju sportsku priču ISPISAO JE ZLATNIM SLOVIMA (VIDEO)

Podeli vest

U mestu Međa, najfudbalskijem selu u Banatu, svoju sportsku priču zlatnim slovima ispisuje Dragiša Kosnić Kole

Dragiša Kosnić Kole, oličenje poštenja i ljudske dobrote, kao najstariji fudbaler u Srbiji, pa i Evropi, bez izostajanja, svakog vikenda nastupa za svoj Proleter iz Međe, rodnog sela, na samoj granici sa susednom Rumunijom, za koji je nekada igrao i legenda Pattizana, Momčilo Moca Vukotić.

Proleter iz Međe, ove godine proslavlja stotu godinu postojanja, a Dragiša Kosnić, sa napunjenih 67 godina života, planira da ne propusti jubilej i zaigra na revijalnoj, slavskoj utakmici, u žuto-crnom dresu, uz svog najmlađeg unuka, koji će izvesti početni udarac.

Foto: printscreen/fk Proleter Međa

 

- Davna je bila 1968.godina, kada sam kao petnaestogodišnjak debitovao za prvi tim kluba iz rodnog mesta i to u susednom Srpskom Itebeju - priseća se Kole.

Kao srednjoškolac, Dragiša je dres međanskog, zamenio crveno-belim dresom Proletera iz  Zrenjanina i zaljubio se u klub iz Karađorđevog parka u kojem je stekao igračku reputaciju.
  
Posle kaljenja u zrenjaninskom Radničkom i Borovu, Dragiša Kosnić, preživeo tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo njegov drug iz ekipe,  Vid Lazarević, koji je vozio automobil na koji je naleteo voz, na pružnom prelazu.

Nakon oporavka od zadobijenih teških povreda, Kosnić se vraća u Proleter i započinje sjajnu karijeru, a 1977/78. godine u izboru zagrebačkih  Sportskih novosti  bio je najbolje ocenjeni desni half Jugoslavije, sa prosečnom ocenom 7,41.

Kako sam kaže, u sećanju će mu zauvek ostati utakmica iz 1978.godine, kada je Proleter u Splitu, izbacio slavni Hajduk, sa Šurjakom, Mužinićem, Žungulom i ostalim asovima, u šesnaestini finala Kupa.

Foto: printscreen/fk Proleter Međa

 

- Stadion je bio pun, Hajdukovi reprezentativci, posle našeg vođstva 2:0, molili su da ih pustimo, izjednačili su na 2:2, ali je pobeda ipak pripala nama, nakon penala, a trener Hajduka, čuveni  Tomislav Ivić želeo je da odmah dođem u Hajduk - priča Dragiša, koji je tada bio meta skauta Zvezde, Partizana i Vojvodine, ali je na utakmici protiv Rudara iz Ljubije, nakon nesmotrenog starta Suada Crnkića, slomio nogu.

 - Bio je to otvoreni prelom obe kosti, dr Kovačević me je u bolnici u Zrenjaninu operisao bez anestezije, pet meseci sam nosio gips i još godinu dana se oporavljao - kaže Kosnić, koji se uspešno vratio na fudbalski teren i odigrao još 100 utakmica za Proleter, a onda se vratio u Među i posvetio trenerskom pozivu, još uvek aktivno igrajući za matični klub u selu. 
 

Kao miševe jurio protivnike po terenu  

Čovek mačka, kako su ga prijatelji u šali prozvali, jer je protivnike jurio po terenu, kao miševe, oprostio je fudbaleru koji mu je brutalnim startom slomio nogu.

Foto: printscreen/fk Proleter Međa

 

 

Velika satisfakcija, kako sam kaže, u životu mu je što je kao trener učestvovao j razvoju  supertalentovanih Darka Kovačevića, Duška Tošića, Dušana Mihajlovića, Zorana Bambija Tošića i mnogih drugih igrača koji su stasavali u zrenjaninskom Proleteru.

Uz trenerski rad, teren nije napustio ni kao fudbaler, još uvek je aktivan, u 67-oj i prija mu da vikendom istrči na teten, jer još uvek oseća istu strast za igrom i nadmetanjem.

- Igraću dok me sluša telo, a onog trena kad osetim napor, biće to kraj - dodaje na kraju  Kosnić, koji nakon sina fudbalera, sa nestrpljenjem očekuje da unuci stasaju i prvi put obuju kopačke.

Planira da igra do svoje sedamdesete i velika želja mu je da najmlađi unuk, koji sada ima godinu dana, stasa i izvede početni udarac na oproštajnoj utakmici.

Foto: printscreen/fk Proleter Međa

 

Osim fudbala, Dragiša obožava životinje, u porodičnoj kući u Međi, gaji koze, ovce, pomalo se bavi poljoprivredom i stočarstvom, a vikendom zna se, sve ostavlja i obavezno je na fudbalskom terenu.

Na sudu zbog drvenih bandera

- Imali smo teren, ali ne i stative, pa se neko dosetio da upotrebimo stare drvene bandere za struju i od njih napravimo stative. Ubrzo je stigla tužba Elektrodistribucije, mi fudbaleri svi zajedno odemo na sud i sudiji priznamo, uzeli smo bandere i napravili stative. Sudija se nasmejao i oslobodio nas krivice - u jednom dahu ispričao je istinit događaj Dragiša.

Foto: printscreen/fk Proleter Međa

 
Svoj ručak davao Dušku Tošiću

Uočivši veliku želju mladog fudbalera, rodom iz Orlovata, koji je svakodnevno čekao voz za Zrenjanin, da bi došao na trening i školu, a poštujući njegov vanserijski talenat, dobri Kole, odrekao se svog obroka u restoranu Kamel, koji je imao kao trener Proletera, u korist mladog fudbalera, koji je pošteno odrađivao svaki trening i nikada ni sa jednog nije izostao.

Otac Moce Vukotića učitelj fudbalera Međe

Otac poznatog fudbalera Partizana Momčila, čika Aca Vukotić, koji je do smrti živeo u Međi, bio je dugogodišnji prvi trener i učitelj međanskih fudbalera i svojim iskustvom i znanjem mnogo je doprineo razvoju fudbala.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set