• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jugmedia.rs

27.11.2020

14:50

NAJBOLJA JE RAKIJA IZ ZIDANOG KAZANA?! Tomići ga čuvaju kao porodičnu relikviju, a njihova tehnika pečenja STARA JE KOLIKO I SAM KAZAN!

Vesti

NAJBOLJA JE RAKIJA IZ ZIDANOG KAZANA?! Tomići ga čuvaju kao porodičnu relikviju, a njihova tehnika pečenja STARA JE KOLIKO I SAM KAZAN!

Podeli vest

U vreme kada Igor Tomić iz sela Krševica kod Bujanovca peče rakiju šljivovicu na zidanom porodičnom rakijskom kazanu starom više od 150 godina, do njega obavezno svrate ljubitelji dobre kapljice da kroz grlo propuste ovaj čudotvorni napitak koji retko gde u ovom kraju imaju da probaju jer poseban šmek, pored ljubavi i starog kazana, daju i njegova konstrukcija i tehnika pečenja stara koliko i sam kazan

Ovakvu priliku oni obično iskoriste da popiju čašicu više kako bi, kako oni kažu “utvrdili gradivo”, a onda se i sedenje oko kazana oduži toliko da zaborave i kada su nameravali da krenu. Tek kada dobro “pretresu” najnovije seoske tračeve oni se opet vrate na temu pečenja rakije i tada ove rakijopije ispričaju kod koga su sve pili dobru rakiju, da bi na kraju opet potvrdili da je nenadmašna ona koja se ispeče na zidanom rakijskom kazanu.

Zidani kazan volovskim kolima dovezli u novi dom

To su i te kako znali Igorovi preci koji prilikom preseljenja iz sela Lukarce, koje se nalazi na vrhu Rujan planine, u selo Krševica, nisu hteli da ga ostave da tu propadne već su ga natovarili na volovska kola i doterali u svoj novi dom.

“Moj pradeda je prilikom preseljenja razidao kazan i nije hteo da ostavi čak ni jedan njegov kamen u Lukarcu već je i najmanji grumen natovario na kola i oterao u Krševicu gde je svijao novo porodično gnezdo. Tu je opet od ovog istog kamena uz pomoć blata sazidao novi kazan. Ispod njega je, kako to pravila nalažu, ostavio ložište za loženje vatre.

Da je sve uradio kako treba shvatio je tek kada je na njega stavio i blatom povezao zemljani grnčarski kapak, koga ljudi u ovom kraju još nazivaju “bebe”, sa šupljim produžetkom koji se nadovezao na “lulu”- bakarnu cev, koja je išla kroz kazandžijsku kacu sa hladnom vodom da se para od destilacije ohladi i pretvori u tečno stanje. Kapak i lulu spojio je tako da vrh kapka uđe u lulu, a koju je prilikom pečenja rakije mazao blatom i obavijao krpama.”, priča Igor.

Foto: jugmedia.rs

 
Pečenje rakije porodična tradicija

Tradicija pečenja rakije na prastarom zidanom kazanu u ovoj porodici se prenosila sa kolena na koleno. Tako je vremenom i sam Igor savladao tehniku pečenja rakije na ovom kazanu koga Tomići čuvaju kao porodičnu relikviju.

“Rakija koja se ispeče na ovom kazanu ne može da se uporedi sa onom koja se pravi na fabričkim kazanima. Naš kazan je napravljen ručno, od debelo zidnog bakra, a poklopac za njega pravio je najpoznatiji grnčar iz sela Šajince kod Trgovišta. Kamen kojim je ozidan je iz sela Lukarce odakle smo rodom.

Foto: RINA

 

On je takvog kvaliteta da kada se ugreje vatrom koja se loži u ložištu ispod kazana, u samom kazanu održava stabilnu temperaturu koja omogućava da se destilacija ravnomerno odvija. Ložište na kazanu se ostavlja otvorenim sve dok rakija ne poteče, a kad poteče i dobije odgovarajući protok otvor se zatvara kamenom pločom i maže blatom, da ne dobije vazduh, da se ne usili vatra i komina ne zagori”, priča Igor o svojstvima nasleđenog bogatstva.

Za dobru rakiju ne treba samo dobar kazan već i komina. Tomići to dobro znaju i zato šljive i jabuke koje sakupljaju za kominu odlažu u čistim posudama koje koriste isključivo za tu namenu.

Od tako pripremljenih šljiva i jabuka oni dobiju fantastičnu kominu, a kasnije i rakiju.To Tomići pogotovo dobro znaju i zato ovaj prastari kazan čuvaju kao oči u glavi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set