• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.K.

03.12.2020

16:43

UMRLA NAJSTARIJA SRPKINJA?! Đuka je proživela život duži od jednog veka, a njen sin tvrdi da je bila STARIJA OD KRŠTENICE

Vesti

UMRLA NAJSTARIJA SRPKINJA?! Đuka je proživela život duži od jednog veka, a njen sin tvrdi da je bila STARIJA OD KRŠTENICE

Podeli vest

U Kaću, kod Novog Sada, preminula je Đuka Ubović (108) jedna od najstarijih Srpkinja. Sahranjena na seoskom groblju, Đuka je na većni počinak ispraćena uz pravoslavne običaje

Kako je objavila Eparhija bačka, u dokumentima stoji da je Đuka rođena zvanično 10. septembra 1912. godine, u selu Prijani, u opštini Glamoč. 

Njen najstariji sin Gajo je svedočio da mu je ujak još davno govorio da je ona rođena u proleće 1911. godine, ali da je, zbog ondašnjeg čestog običaja, u knjigu rođenih upisana godinu dana kasnije.

Đuka je imala petoro dece, četiri sina i jednu ćerku, od kojih ima desetoro unučadi i četrnaestoro praunučadi.

- Usled nemirnih događaja devedesetih godina bila je primorana da 1995. godine, u svojoj osamdeset trećoj godini, napusti svoje ognjište i selo Stekerovce u opštini Glamoč, i da se nastani u Kaću kod svojih sinova, što je za nju, kao i za mnoge, bio zaista veliki udarac.

Foto: Eparhija Bačka

 

Jedino što je ovu čestitu hrišćanku održavalo u životu jeste molitva, bez koje nije počinjala ni završavala dan, sve do svoga mirnog upokojenja u Gospodu, budući sve do svoje končine zemaljske, u potpunosti bila razumna i pokretna – naveli su na sajtu Eparhije bačke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set