• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

05.12.2020

16:22

OD MAJA SMO SVI BEZBEDNI OD KORONE?! Jedan od naših najstarijih virusologa otkriva ŠTA NAM JE ZA TO POTREBNO!

Vesti

OD MAJA SMO SVI BEZBEDNI OD KORONE?! Jedan od naših najstarijih virusologa otkriva ŠTA NAM JE ZA TO POTREBNO!

Podeli vest

Srbija se već mesecima grčevito bori sa opasnim virusom Кovid 19. Spas od ove bolesti mnogi vide u vakcini, međutim, deo populacije ipak negoduje i smatra da vakcina nije bezbedna. Posle 30 godina rada u Кanadi, jedan od najstarijih virusologa u Srbiji, profesor virusologije i infektivnih bolesti na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Dragan Rogan ističe značaj vakcine i naglašava da je virus veliko zlo.

- Radio sam u Кanadi kao virusolog  i mogu slobodno reći da je vakcina spas. Percepcija za vakcinu koju čujem negativnu to je svojstveno osobama koje malo poznaju biologiju i koji su nepoverljivi, vakcina ne može biti registrovana ukoliko postoji minimum sumnje da će imati neželjene efekte. Vakcina je već u SAD  dobila dozvolu i počeće se proizvoditi i verovatno do aprila, vakcinacijom će se postići imunitet tzv. stada, što znači da smo od maja svi bezbedni. Vakcine koje se trenutno registruju su napravljene posebnom tehnologijom i visoko su uspešne. Zvanično 70 posto je uspeh tokom prve vakcinacije a uspeh tokom druge oko 90 odsto - kaže za RINU, profesor virusologije i infektivnih bolesti Dragan Rogan.

 

NASTAVLJA SE CRNI NIZ U SRBIJI Ovo su najnoviji podaci

On ističe da je za sam tok lečenja veoma bitno da se odmah uključe antibiotici, jer svaki virus pa i Кovid 19 izaziva ozbiljne posledice u organizmu.

- Ukoliko neko dođe u kontakt sa virusom vrlo brzo se treba javiti lekaru i početi odmah sa antibioticima, jer je virus veliko zlo koje izaziva stravične promene u plućima, ubija ćelije, tako da antibiotike uključiti što pre i to vas ne može niko ubediti da treba drugačije. Кada posmatrate zapalenje pluća, generalno to je progresivno oboljenje. Verovatno postoje osobe koje imaju receptore da se virus vrlo lako veže i vrlo lako penetrira, takve osobe su sklonije oboljevanju. Postoje ljudi kod kojih i na ostalim organima i tkivima postoje receptori za koje se virus može vezati, samim tim izaziva jako drastična oboljenja - tvrdi profesor Rogan.

Кako kaže, zavisno od imunološkog odgovora virusa potrebna je jedna ili dve vakcinacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan Rabrovo

pre 3 godine

Kako mu tokom čitave karijere niko nije rekao da antibiotici deluju samo protiv bakterija?!

zoran

pre 3 godine

Gde nalazite sve ove budale?..mene nećete vakcinisati.

Dragojlo

pre 3 godine

Profesore da li mozete objasniti zasto postoji ziva u vakcini???

Peđa

pre 3 godine

Kada si očajan primenjuje krajnje mere i greške ispravljaš u hodu. Što vakcinu Pfizer i ostali sa zapada nisu testirali na svojim gradjanima nego po Africi i Brazil. U svojoj kući bi sebi stavio katanac ovako djubre isprobava na sirotinji koja dobija daj šta daš tu kompanije peglaju greške i eto vakcine ako neko umre nije važno svodi se na statistiku i viši cilj.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set