• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MARKOVIĆ

11.12.2020

21:19

POTERA ZA BLAGOM KRALJEVINE JUGOSLAVIJE! Karađorđević od SAD traži 15 tona zlata! Vrednost čak 970 miliona dolara!

Vesti

POTERA ZA BLAGOM KRALJEVINE JUGOSLAVIJE! Karađorđević od SAD traži 15 tona zlata! Vrednost čak 970 miliona dolara!

Podeli vest

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević potražuje od SAD čak 15 tona zlata čija je trenutna vrednost oko 970 miliona dolara

Ovo zlato nalazi se u američkim Federalnim rezervama, a da Karađorđević pokušava da dođe do tog bogatstva javnosti je otkrio izveštaj o 'podacima o stranom lobiranju u SAD' koji su objavljeni na sajtu američkog Senata. Prema tim podacima, kako je objavio 'Nedeljnik', Aleksandar Karađorđević je podneo zahtev američkim vlastima za povraćaj privatne imovine koja je pripadala njegovom pretku, a koje je poverena američkoj banci Federalnih rezervi u Njujorku na čuvanje tokom Drugog svetskog rata.

Ne znam ništa...
 

Da se to zaista dešava i da je jedan takav proces u toku, verujem da bih znao
Dragomir Acović, Krunsko veće
 

Angažovali lobistu

Prema podacima Stejt departmenta, posle Drugog svetskog rata u SAD je iz trezora Kraljevine Jugoslavije prebačeno čak 41,6 tona zlata dinastije Karađorđević. Posle rata, komunistička Jugoslavija je od Amerike tražila i povratila deo tog zlata.

Ipak, vlasti SAD zadržale su oko 15 tona zlata, čija je sadašnja vrednost oko 970 miliona dolara. Upravo ovih 15 tona zlata traži Aleksandar Karađorđević kao 'privatnu imovinu', dok Srbija, kao država naslednica Kraljevine Jugoslavije, za sada nije uključena u ovaj proces.

Karađorđevići, inače, ne plaćaju lično lobiranje za povraćaj zlata iz SAD, već to za njih radi multimilioner iz Ohaja Džon Džej Kafaro, koji je blizak odlazećem američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Kako pokazuju dostupni izveštaji, u poslednje dve godine potrošeno je 260.000 dolara za lobiranje. U sve to uključen je i Alfons Damato, bivši američki senator, jedan od prvih albanskih lobista koji je sa Bobom Dolom bio u Prištini 1990. godine i otvoreno se zalagao za kosovsku nezavisnost!?!

Bizarne informacije

I dok u porodici Karađorđević nismo dobili komentar, član Krunskog veća Dragomir Acović kaže za Informer da prvi put čuje za tako nešto.

- Cela ova priča mi zvuči poprilično bizarno. Da se to zaista dešava i da je jedan takav proces u toku, verujem da bih znao za to - naglašava Acović.

Kralj Petar imao dva rudnika
 

Kralj Petar II Karađorđević, prema dostupnim podacima, i njegova kraljevska porodica lično su posedovali dva najproduktivnija rudnika zlata u vreme njegove vladavine, koji su proizvodili značajne količine zlata. Ti rudnici su se nalazili u Boru i Majdanpeku i oni su bili njegovo lično vlasništvo.
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set