• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

21.12.2020

17:57

SLOŽNA BRAĆA KONAK GRADE: Meštani četiri podnorudnička sela uz pomoć dobrovoljnih priloga ZIDAJU U ŠUMADIJSKOM STILU

Vesti

SLOŽNA BRAĆA KONAK GRADE: Meštani četiri podnorudnička sela uz pomoć dobrovoljnih priloga ZIDAJU U ŠUMADIJSKOM STILU

Podeli vest

Da se sve može kad se komšije slože, dokazali su vredni domaćini iz četiri podnorudnička sela, Jarmenovci, Vojkovci, Guriševci i Manojlovci. Naime, oni su uz pomoć dobrovoljnih priloga započeli izgradnju crkvenog konaka u selu Vojkovci, a u radovima im pomažu i parohijani sa Rudnika

„Crkva slavi Svetog Savu, mi smo tada organizovali donatorsko veče i večeru. Tom prilikom su prikupljena značajna novčana sredstva i  preko leta su otpočeli zemljani radovi na izgradnji crkvenog konaka. Posle te večere, nastavljeno je sa prikupljanjem novca i dalje, tako da su meštani iz četiri sela učestvovali u izgradnji, neko novčano, neko u snazi, svako prema svojim mogućnostima.

Foto: Topress

 

Naša crkva je povezala dve opštine, Topolu i Gornji Milanovac, jer pored četiri podnorudnička sela koja pripadaju opštini Topola u našu crkvu dolaze i meštani sa Rudnika koji su pomogli izgradnju konaka, rekao je za TopPres Rajko Stanimirović predsednik crkvenog odbora.

Nova crkva u selu sazidana je 1972. godine, jer je stara bogomolja  bila u lošem stanju. Potreba za konakom postojala je oduvek prvenstveno zbog velikog broja parohijana koji posećuju ovo sveto mesto.

Foto: Topress

 

„Planirali smo da do 2022. godine završimo sve radove kako bi u novoj zgradi proslavili 50 godina od izgradnje nove crkve. Ako bude dovoljno novca i Bog nam da zdravlja mi bi ovde odradili grejanje i kotlarnicu. Konak koji pravimo osmišljen je u Šumadijskom stilu, već smo stigli sa radovima do druge ploče. 

Sa završetkom ovog objekta dobićemo veliku salu za ručkove, imaćemo i izložbeni prostor, kuhinju, terasu, palionicu za sveće i mokre čvorove“, kaže Stanimirović. Površina objekta koji se gradi uz pomoć dobrovoljnih priloga je oko 130 kvadrata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set