• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

27.12.2020

07:25

ČUDO PRIRODE ZA KOJE RETKO KO ZNA! LEKOVITI IZVOR ŽIVOTA o čijim se ČUDOTVORNIM ISCELJENJIMA legende još uvek prepričavaju! /Foto/Video/

Vesti

ČUDO PRIRODE ZA KOJE RETKO KO ZNA! LEKOVITI IZVOR ŽIVOTA o čijim se ČUDOTVORNIM ISCELJENJIMA legende još uvek prepričavaju! /Foto/Video/

Podeli vest

Meštani sela Gradašnica, ali i građani ostatka Srbije su imali prilike da se uvere u lekovitost vode, pa ovaj izvor nazivaju "Dag banjica"

Potrebno je da pešačite oko 30 minuta uz reku Gradašnicu, u blizini Pirota, kako biste stigli do Izvora života.

Izvor podno planine Vidlič

Na oko 5 kilometara udaljenosti od grada Pirota se nalazi planina Vidlič, koja se proteže i na teritoriju obližnje Bugarske. A na nadmorskoj visini, koja varira između 470 i 510 metara su smešteni i brojni izvori lekovite vode, po kojima je ova planina poznata.

Pored toga što su mnogi izlečeni od gangrene, ali i različitih stomačnih tegoba, a primarno čira na želucu, voda na ovim izvorima je poznata i po značajnoj koncentraciji srebra. Zapravo u njoj ima taman toliko srebra, da to bude korisno za organizam.

 

 

Izdvajaju se donja i gornja grupa izvora na planini Vidlič. A temperatura vode na Izvoru života iznosi konstantnih 29 stepeni.

Otkud takav naziv?

Kada čujete da se ovo mesto naziva Dag banjica, vrlo je verovatno da ćete pomisliti da to i nema baš mnogo veze sa našim jezikom. I istina je, zaista deluje da nema.

Objašnjenje za takav naziv nudi jedna od lokalnih legendi o nastanku, koja se vezuje za izvesnu Turkinju, po imenu Daga.

Po toj legendi, ona je bolovala od neizlečive bolesti. I bez uspeha je pokušavala da pronađe lek za tu boljku. Legenda veli da je obišla teritoriju i Evrope i Azije, dok nije došla na ovo mesto.

Upravo tu se i izlečila.

U spomen na taj događaj i želeći makar nekako da se zahvali prirodi na čudotvornom isceljenju, ona je svoje ime nadenula lekovitom izvoru.

Iako nije direktno vezana za nastanak naziva Dag banjice, postoji još jedna legenda, koja se vezuje za ovo mesto. Ona nas vraća u period kada su ovim predlima vladali Rimljani.

A veli da su se rimski vojnici vraćali iz pohoda. Među njima je bilo i dosta ranjenih vojnika, koji su bili u toliko lošem stanju da više nisu mogli ni da hodaju. Nemajući drugo rešenje za svoje saborce, oni pokretni vojnici ih tu ostavljaju, misleći da će umreti. Međutim, vrlo brzo posle konzumiranja vode sa ovog izvora, oni su se zapravo u potpunosti oporavili. Kako kaže legenda, čak su mnogi od njih i ostali da žive u tom kraju, oženivši se lokalnim devojkama.

 

 

Iako zvanično Dag banjica nije okarakterisana kao lečilište, te gotovo sigurno niko od posetilaca nije tu po preporuci lekara, tokom čitave godine po neko odluči da poseti ovaj izvor, piše Telegraf.

I nemojte biti iznenađeni ako prilikom posete čujete za izlečenja mnogih ljudi, koji su upravo tu pokušali da nađu spas. I uspeli!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miki

pre 3 godine

znaci nista lekari i bolnice, da se lecimo u sumi na izvoru?

IVANJIČANKA PROHODALA ZAHVALJUJUĆI TERMALNIM IZVORIMA, A ONDA SU SVI POHRLILI PO ČUDOTVORNI LEK! Izuzetno termalno bogatstvo kod Arilja!
Live TV

IVANJIČANKA PROHODALA ZAHVALJUJUĆI TERMALNIM IZVORIMA, A ONDA SU SVI POHRLILI PO ČUDOTVORNI LEK! Izuzetno termalno bogatstvo kod Arilja!

Protičući kroz atar sela Visoka, na najčistijoj reci u Srbiji, Velikom Rzavu pojavljuju se brojni termalni izvori mineralne vode, na 600 metara nadmorske visine. Zbog potvrđenog blagotvornog dejstva na ljudsko zdravlje ovaj lokalitet poznat je i kao Visočka banja, a meštani sa kolena na koleno prenose priču o nastanu bazena upravo na ovom području.

27.10.2020

17:55

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set