• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

04.01.2021

17:15

ZASTRAŠUJUĆI PRIZORI APOKALIPSE: Ekocid na reci Lim i Potpećkom jezeru, u vodu se baca sve, PA ČAK I LIMENI KOVID SANDUCI/FOTO/

Vesti

ZASTRAŠUJUĆI PRIZORI APOKALIPSE: Ekocid na reci Lim i Potpećkom jezeru, u vodu se baca sve, PA ČAK I LIMENI KOVID SANDUCI/FOTO/

Podeli vest

Reka Lim i Potpećko jezero kod Priboja ovih dana doživljavaju pravu ekološku katastrofu. Plutajuća deponija na jezeru kod HE predstavlja strašnu sliku nemara građana iz tri države Srbije, Crne Gore i BiH, ali i samih tih država i opština koje i posle niza sastanaka njihovih predstavnika ne mogu da nađu rešenje dugogodišnjeg problema

Obale Lima su već godinama ugrožene sa plutajućim otpadom koji stiže iz gornjeg toka Lima, sve od izvora u Crnoj Gori. Na toj maršruti otpad i smeće Lim „pokupi“ sa nekoliko nesanitarnih ili divljih deponija.

Meštani Priboja, naročito oni koji vole prirodu i ribolov, pokušavaju da skrenu pažnju na ovaj problem i koliko-toliko da utiču da se on reši. Tako je i Dejan Živković osnova FB stranicu Ribolov na Limu i dobro je upoznat sa problemom zagađenja reke Lim.

Foto: Z.G.

 

- Još krajem decembra Lim je naglo narastao i samim tim doneo više otpada. Najkritičnije je bilo 31. decembra kada se na samoj brani formirala ogromna količina plutajućeg otpada. Uglavnom svi smatraju da je najveći deo otpada došao sa deponije “Stanjevine” u Prijepolju, koja je nedavno zatvorena.

Već je nasut zemljani nasip na toj deponije, ali moguće da je nadolaskom Lima i pokupljen jedan deo otpada. Međutim, veći problem su divlje deponije iznad Priboja, kod Brodareva, Župe i Zaluga, kao i sa pet opština iz Crne Gore, gde postoje sanitarne deponije na obali Lima na kojima se odlaže otpad – kaže Živković.

On kaže da prema proceni godišnje do Priboja Limom stigne oko 40.000 m3 smeća, od kojih 40 posto potone, oko 5 posto ostane na obalama, a ostatak nastavi put Lima.

- U reci Lim ima mladice i druge ribe, koje treba očuvati. Ima nas dosta koji ćemo učiniti sve da nastavimo borbu za čistiji Lim, a u planu nam je da osnujemo naše udruženje i da vršimo edukaciju mladih – kaže Živković.

Foto: Z.G.

 

Na njegov stranici FB grupe ima i objavljenih fotografija dobijenih od prijatalja, a na kojima su prave scene iz horor filmova. Na fotografijama iz novembra prošle godine u mestu Strojtanica kod Bijelog Polja na obali Lima zabeleženi su bačeni limeni Covid sanduci. Na nekim fotografijama nastale u Mokronozima na bosanskoj strani reke na samoj obali je prava divlja deponija. Tu je, po objašnjenju, po dogovoru dve opštine i međunarodnom saradnjom postavljen kontejner za odlaganje otpada. Kada je ugovor istekao, sklonjen je kontejner, a građani su nastavili da tu odlažu otpad.

U opštini Priboj svesni su problema plutajućeg otpada i već preduzimaju određene mere.

- Sve ovo ruži bajkovitu sliku pribojske sve atraktivnije turističke destinacije – izletišta na Potpećkom jezeru, gde je pri kraju izgradnja jedinstvenog Ribarskog naselja sa 13 bungalova i 26 ležajeva, restoranom, autokampom, parkovskim mobilijarom i ostalom potrebnom komunalnom infrastrukturom. Otuda opština Priboj i polaže dosta nade u ovaj turistički dragulj, što za sada u ozbiljnoj meri ometa plutajući otpad iz gornjeg toka Lima.

Foto: Z.G.

 

Otpad koji pluta Limom i zagađuje njegov tok kroz Priboj i dalje do Drine, kao i priobalje reke, nijedan gram, nijedan procenat nije sa teritorije naše opštine - kaže predsednik opštine Priboj Lazar Rvović i dodaje da se odlaganje komunalnog otpada iz njihove sredine uredno odlaže na deponiju „Duboki potok“, odakle smeće fizički, nakon izgrađenih barijera, ne može da dođe do reke Lim.

Prema njegovim rečima opština Priboj je zajedno sa Novom Varoši i Prijepoljem, a uz prvi put sveopštu podršku Ministarstva zaštite životne sredine Vlade Srbije, započela ekološki plan „Lim bez divljih deponija i smeća“.

Foto: Z.G.

 

- Cil je da se komunalni otpad ove tri opštine, izgradnjom transfer stanice sa reciklažnim dvorištem na lokaciji „Banjica“, transportuje u regionalnu deponiju „Duboko“ koja se nalazi na teritoriji grada Užica. Već je obezbeđeno 160 miliona dinara za izgradnju transfer stanice, kao i 96 miliona dinara za proširenje deponije „Duboko“ – kaže Rvović, što samo potvrđuje čvrstu nameru Ministarstva za zaštitu životne sredine odnosno države da konkretno i trajno reši ovoj dugogogodišnji problem.

Realizacija započetog projekta treba da bude gotova za otprilike godinu dana.bKada krene odvoženje smeća u deponiju „Duboko“ biće zatvorena i deponijab“Duboki potok”, baš kao i deponija „Stanjevine“ čija prva faza saniranja ibpodrazumeva izgradnju zaštitne barijere na desnoj obali Lima, kako smeće ne bi više odlazilo u reku.

- Vode se i međudržavni razgovori sa kolegama iz Crne Gore oko zaštite reke Lim od smeća, jer ovo mora biti zajednička akcija i nema efekta ako se sve uredi u toku Lima kroz Srbiju, ako se slične mere ne preduzmu i u susednoj državi – dodao je Rvović.

Foto: Privatna arhiva

Lazar Rvović

U loklanoj samoupravi očekuju i konkretnije poteze i „Srbija voda“, koje gazduju i ovom rekom, kao i od EPS-a, s obzirom da ogromne količine plutajućeg otpada prave i dosta problema funkcionisanju HE „Potpeć“ HE „Višegrad“.

U lokalnoj samoupravi su mišljenja da su ove institucije, pogotovu EPS, trebali da već izgrade Eko mreže, odnosno plutajuće barijere za zaustavljanje i prikupljanje plutajućeg otpada, da se samo ne oslanjaju na nevladin sector.

- Tokom prošle godine započela je relaizacija projekta UG „Jastreb“ na postavljanju Eko plutajuće barijere udaljenoj 1,5 kilometar od Ribarskog naselja, čije bi postavljanje prikupljalo plutajući otpad, a potom otpad transportovao na deponiju – rekao je Rvović.

Foto: Privatna arhiva

 

Opština je već u svom delu tog projekta uradila pristupni put, a potrebno je u drugoj fazi da se dovede elektro mreža do prilazne platforme na Limu, zatim postave boksevi za razdvajanje otpada i njegovo recikliranje.

Planirana je i nabavka specijalnog vozila za odvoz otpada tzv.”grajfer”, koji bi i vadio prikupljeni otpad iz Lima, a Eko plutajuća barijera kompletirala bi se i sa adekvatnim pontonom. Ovaj projekat koji bi trebalo da finansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine vredan je 130.000 evra.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Muki

pre 3 godine

Muslimane i siptare d aedukujete hahaha, pa mozete, idite u Novi pazar da vidite kako oni zive, sve u reku, donje od te gospode do poslednje flase, edukacija, pa lepo kaznjavajte, ne znate ko, onda lepo opstina po dzepu, pa da vidimo da li se ne zna, ali nema se hrabrosti za to, drzacemo tu stoku u tom stanju.

zoran

pre 3 godine

A šta tek Beograd i drugi ubacuju kroz kanalizaciju u Savu i Dunav..stoka

zoran

pre 3 godine

... ima još toga po Srbiji..opet smo najbolji u Evropi.

Bole

pre 3 godine

Jesu ovu sliku videli ona dva Britanca paja kad to pogledam pa i nije lose to tako !!

Smrad

pre 3 godine

Sad će i za ovo biti osiromašeni uranijum i NATO krivi. Pa niko ne truje ovu državu od nas samih

OVO JE NAJRUŽNIJA SLIKA U SRBIJI - PLUTAJUĆA DEPONIJA! Stotine kubika smeća na Potpećkom jezeru! Foto/Video
Srbija

OVO JE NAJRUŽNIJA SLIKA U SRBIJI - PLUTAJUĆA DEPONIJA! Stotine kubika smeća na Potpećkom jezeru! Foto/Video

Nakon što je usled obilnih padavina i naglog topljenja snega u Crnoj Gori, Lim poplavio hektare poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Prijepolje, vodostaj ove reke se spustio u granice normale, ali iza nadošle vode ponovo su ostale poražavajuće slike. Prvih dana nove 2021. godine na Potpećkom jezeru kod Priboja ponovo je osvanula - plutajuća deponija, a nekada jedna od najčistijih reka i dalje se ne vidi od smeća.

04.01.2021

07:40

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set