• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

13.01.2021

12:41

RASPOLOVIO SE HRAST STAR 129 GODINA: Stablo nije izdržalo teret napadalog snega, SELJANI U ČUDU ZOVU SVEŠTENIKA/FOTO/

Vesti

RASPOLOVIO SE HRAST STAR 129 GODINA: Stablo nije izdržalo teret napadalog snega, SELJANI U ČUDU ZOVU SVEŠTENIKA/FOTO/

Podeli vest

Davne 1892. godine Lazar Milanović posadio je hrast koji je drvo „zapis“ za ovdašnje meštane.

Pod krošnjom ovog drveta okupljaju se vernici u najvećem broju u avgustu kada se obeležava crkvena slava, organizuju se venčanja i presecanje slavskog kolača jer se u neposrednoj blizini hrasta nalazi crkva brvnara.

„Za nas ovo drvo i ceo ovaj prostor gde se okupljamo predstavlja jedinstvo i mir. Svaki put kad bi se ovde sastali kao da svi dišemo jednom dušom, pod njegovom krošnjom svi smo bili pred Bogom isti i samo se mogao čuti smeh i radost. Ovde nikada nije bilo tuge a danas je zavladao muk jer svako od nas oseća da je izgubio nešto sveto i vredno. Težak sneg samo je potpomogao da staro deblo nije moglo da izdrži tako da je jedan deo debla pukao“, kaže za TopPres jedan od meštana iz sela Sepci.

Foto: Toppress

 

Raspon grana ovog hrasta bio je 36 metara dok je obim stabla prema poslednjem merenju bio četiri metra.

Ovdašnji meštani smatraju da pucanje stabla drveta zapisa nije dobar znak, kako kažu, svaka grana ovog hrasta je sveto drvo i ovakav nemio događaj može biti samo Božji znak.

„Konsultovaćemo se sa sveštenikom šta je potrebno da uradimo sa granom koja je pala i delom stabla. To je veliki deo, dosta je teško da se pomeri u celosti a ne bi trebali da sečemo. Pokušaćemo na neki način da to odvučemo na drugo mesto a ostatak stabla da obezbedimo da bi sačuvali od daljeg oštećenja“, objašnjavaju vernici iz Sepaca.

Foto: Toppress

 

Kako kažu, prava je sreća što je mala crkva brvnara koja se nalazi u neposrednoj blizini hrasta ostala ne oštećena jer je grana pala blizu ove svetinje.

Inače, crkva brvnara u Sepcima je posvećena Svetoj Prepodobnomučenici Paraskevi. Za izgradnju crkve najzaslužniji je Miloje Jerković, koji je darivao svoj vajat i tako za svetinju obezbedio najlepše mesto


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vns

pre 3 godine

Najbolje pozvati drevnog vrača iz plemena Sijuks iz naše bratske daleke Amerike i Sibirskog čobanina sa malom ovčicom koji će tačno 85 puta obići hrast. Pevajući staru meksičku čarobnu svetu pesmu,oteraće zlo koje se može desiti....to je prva metoda...a druga je....naći 15 Aboridžina iz Australije i 17 Čečena,oni treba da zalivaju ovo magično drvo tačno 49 dana sa suzama od male afričke veverice...to je jedini spas...verujte mi...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set