• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

16.01.2021

12:15

Nastradalo čak šest sinova, seme bilo pred zatiranjem, a onda nakon jednog sna desilo se čudo: Neverovatna životna priča porodice Erić

Vesti

Nastradalo čak šest sinova, seme bilo pred zatiranjem, a onda nakon jednog sna desilo se čudo: Neverovatna životna priča porodice Erić

Podeli vest

Kažu da sve srećne porodice liče jedna na drugu, a svaka nesrećna – nesrećna je na svoj način. Erići iz sela Gornji Banjani jedni su od onih čiji je život spletom čudnih okolnosti, bio i na jednoj i na drugoj strani, a od ogromne tragadije i skoro „zatrtog semena“, danas su jedna od najbrojnijih porodica u gornjomilanovačkom kraju.

Njihova priča seže  pre jednog veka, kada je u ratove otišao pradeda Živojin. Sa sobom je poveo najstarijeg sina Radiča, a petoricu maloletnih je ostavio u selu.

„Pred sam kraj rata pradedi je nastradao sin u Albaniji. Teško je to podneo, ali se nadao da ga ipak po povratku  čeka puna kuća. Kad je stigao sa ratišta dočekala ga je još tragičnija vest -  od tifusa mu je umrlo i svih pet sinova koji su ostali kući“, priča za RINU, Dragan Erić.

San kao spas

Mislili su da za njih više nema spasa, ni nade. Međutim, Živojinova žena Milunka koja je danima kukala za izgubljenim sinovima usnila je jedno veče čudan san.

Foto: rina

Brojna porodica na okupu

„U našoj prodici se sa kolena na koleno prenosi priča kako je baba Milunka sanjala nastradalog sina Radiča, koji joj je rekao da prestane kukati i plakati. Prema njenoj priči, kazao joj je  kako se te godine na Mitrovdan rastužila, tako će se sledeće godine na isti taj dan obradovati. To ne bi imalo tolikog značaja, da se prababa baš osmog novembra sledeće godine nije porodila i dobila još jednog sina, Gvozdena, ona je imala 46, a pradeda 49 godina“, kaže Dragan.

Na taj način porodica Erić spasila se od potpunog crnila, nastavila je da živi. Ipak, tokom Drugog svetskog rata, Gvozden je bio  u zatvoru i osuđen na smrt. Tu je budućnost Erića opet bila dovedena u pitanje, ali se jedini sin čudom spasao streljanja i vratio u rodno selo. Tu se Gvozden oženio i on je dobio sina, a loza se, na svu sreću, nastavila.

Foto: rina

Neverovatna sudbina porodice Erić

„Moj otac je dobio mene, ja imam takođe dva sina,a oni su sa svojim porodicima izrodili još četvoricu i naravno tu su i unučice. Sada je puna kuća, ima nas trinaest članova. Svi živimo pod jednim krovom, slažemo se, radimo zajedno i moji sinovi sa svojom decom ne žele da idu u grad, nego smo ovde nastavili da negujemo naše ognjište. Najlepše je za praznike kad se svi zajedno okupimo za trpezom. Jednom unuku smo dali ime Gvozden, po dedi čije rođenje je spasilo ove naše Eriće, jer bez njega ne bi bilo ni svih nas“, rekao je Dragan.

Foto: rina

Domaćinstvo Erića

Selo Gornji Banjani jedno je od najživljih u Zapadnoj Srbiji, jer u dve stotine domova živi oko 80 mališana. S obzirom na broj dečice pod jednim krovom, Erići poprilično utiču na pozitivn natalitet, a i sami kažu da se nadaju da dobiju još potomaka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 3 godine

Svaka cast Erici, samo nastavite i da vas sreca prati.

Dejan

pre 3 godine

Gosode Isuse Hriste Bože naš Slava tebi! Spasi Gospode Srbiju i svaku porodicu kao što si sasao ove ljude od izumiranja.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set