• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

27.01.2021

13:28

MESTO GDE SU OSTALE STOPE SVETOG SAVE! Jedno selo u Srbiji krije mesto koje je za svakog vernika SVETINJA!

Vesti

MESTO GDE SU OSTALE STOPE SVETOG SAVE! Jedno selo u Srbiji krije mesto koje je za svakog vernika SVETINJA!

Podeli vest

U selu Goračići nedaleko od Guče gde je najstarija crkva u dragačevskom kraju po predanju ostale su stope Svetog Save. Vernici, planinari i turisti često obilaze to mesto

Otisci stope Rastka Nemanjića i četiri konjska kopita po legendi odavno su na obroncima planine Jelice primetili meštani dragačevskih sela.

Tragove u kamenu, nazivaju svetinjom, a bistru i pitku vodu sa izvora prikupe u posude te je i kasnije danima piju.

"Tu vodu ne znam da l' je ko davao na analizu jer ta je voda ima dosta sumpora, osećaće se na kuvana jaja, razumeš, nama prija da pijemo. Ovce trče samo tu da piju vodu, preskaču oba potoka. E, sad što to rade ja ne znam, znači da je u toj vodi da ipak ima nešto", kaže Miroslav Stevanović iz Goračića.

Legenda kaže da je Rastka, odbeglog, najmlađeg sina velikog župana Stefana Nemanje stigla očeva kletva da se zemlja pod njim prolama, te da su mu noge gde god bi stao potanjale. Zato narod veruje da se na više mesta još uvek mogu pronaći okamenjeni tragovi stopala Svetog Save, kao što se jedno ocrtava pred izvorom na Jelici.

Foto: Printscreen You Tube/ RTS Sajt - Zvanični kanal

Pred izvorom zastaju i planinari i šetači koji često pohode jeličke padine, ali i namernici koje je upravo pripovedanje dovelo na tu svetinju.

"Mogu reći da sam stvarno oduševljen jer takav primer izvora do sada nikada nisam video, da iz stene da kažem izlazi tako lepa i čista voda i same te stope za koje se vežu legende deluju stvarno realistično i nije isključeno da možda zapravo jeste kako legenda kaže", kaže leksandar Parezanović iz Ivanjice.

Nedaleko od izvora i Savine stope, u Goračićima je najstarija crkva u Dragačevu, koja datira iz 1807. godine i koja je pod zaštitom je države.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set