• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.01.2021

17:02

MINISTARKA VUJOVIĆ POKRENULA EKOLOŠKU INICIJATIVU: Formirati radne grupe za rešavanje otpada na Limu i Drini

Vesti

MINISTARKA VUJOVIĆ POKRENULA EKOLOŠKU INICIJATIVU: Formirati radne grupe za rešavanje otpada na Limu i Drini

Podeli vest

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović predložila je da nadležni organi Srbije, Crne Gore i BiH hitno formiraju radne grupe za rešavanje problema plutajućeg otpada na Limu i Drini

Ona je kazala da je u toku uklanjanje više od sedam i po hiljada kubika plivajućeg otpada, koji se nakupio kod brane Potpeć na Limu, što obavljaju ekipe JVP "Srbijavode" i EPS-a.

Vujović je na onlajn sastanku sa predstavnicima ministarstava BiH i Crne Gore, koji je održan na njenu inicijativu, predložila da tri države potpišu memorandum o razumevanju, na osnovu kojeg će se sprovoditi neophodne aktivnosti u rešavanje decenijskog problema plutajućeg otpada na Limu i Drini.

Ona je kazala da bi, dok se zbog poštovanja procedura ne steknu uslovi za potpisivanje takvog dokumenta, Vujović trebalo da svako u svom resoru u narednim danima formira radnu grupu, kako bi se na tehničkom nivou pristupilo tom problemu i mapirale divlje deponije.

Foto: informer.rs

 

Vujović je ukazala na hitnost rešavanja problema otpada na Limu i Drini i pozvala na saradnju kolege na republičkom nivou, kao i jedinice lokalne saomouprave koje se nalaze u slivu tih reka.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore Ratko Mitrović predložio je formiranje komisije za razmatranje problema u cilju definisanja dalje saradnje.

Državni sekretar u tom ministarstvu Danilo Mrdak dodao je da niko ne spori da najviše otpada dolazi sa teritorije Crne Gore, kao i da mapiranje nesanitarnih deponija još nije urađeno, ali i poručio da nema alibija da se ne krene u hitne akcije i mere.

Predstavnici Crne Gore izrazili su spremnost da zajedničkim projektom za regulisanje ovog problema tri države apliciraju za EU fondove, čime bi dali dobar primer regionalne saradnje.

Foto: informer.rs

 



Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac kazao je da je regionalna saradnja imperativ i da je važno što postoji politička odluka da se taj problem rešava zajedničkim angažovanjem.

Pomoćnica ministarke za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin rekla je da očekuje konkretne aktivnosti na terenu, jer je u prethodnom periodu bilo dosta strategija i odluka koje su, kako je navela, ostale ''''mrtvo slovo na papiru''''.

Učesnici sastanka su se saglasili da je potrebno da se radi na podizanju svesti građana o zaštiti životne sredine kako otpad iz domaćinstava ne bi završavao u rekama. 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set