• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Siniša Kostić

27.01.2021

14:10

SUMPOROM I TAMJANOM NA KOLERU: Ovako su se pre 200 godina krizni štabovi borili protiv užasne epidemije, PAPIR JE BIO NA UDARU!

Vesti

SUMPOROM I TAMJANOM NA KOLERU: Ovako su se pre 200 godina krizni štabovi borili protiv užasne epidemije, PAPIR JE BIO NA UDARU!

Podeli vest

Nepoznate zarazne bolesti su odvajkada bile pravi izazov za ljudski rod, kao i borba kako ih suzbiti i zaustaviti njihovo širenje

Pošast zvana Kovid 19 stavila je ovu generaciju na iste muke, a u traženju rešenja primenjivane su i mere, kao i ranije, za koje ni se protokom vremena se ispostavilo da nemaju nikakvih efekata protiv ovakvih pogibelji.

Pandemija kolere koja je zahvatila čitav svet od 1829–1852. spada među velike tragedije ljudskog roda. Kada se 1831. godine kolera prvi put pojavila u srednjoj Evropi, nije zaobišla ni naše krajeve, kao ni kasnije 1836. godine.

Jula meseca 1831. godine ova zarazna infekcija zahvatila je prostor Bačke, a na području Bačko-bodroške županije i Šajkaškog bataljona bolest je zahvatila 61 naselje, bilo je 14.911 obolelih, od kojih je 7.702 preminulo. Epidemija je trajala do februara 1832. godine.

- Dotle nepoznata bolest stavila je zdravstvo i organe vlasti pred veoma težak zadatak. Županijske vlasti Bačko-bodroške županije reagovale su brzo i odlučno sprovodeći sve mere za koje se smatralo da donose rezultate, posebno sanitarne kordone koji su bili delotvorni u epidemijama kuge.

Županijska kongregacija (skupština), pored utvrđivanja mera, donela je važnu odluku da formira Stalnu zdravstvenu komisiju sa sedištem u Baji, koja je vodila sve poslove odbrane od kolere u saradnji sa nadležnima u Županiji – navodi se u spisima koji su sačuvani u fondu Bačko-bodroške
županije Arhiva Vojvodine u Novom Sadu.

Foto: Arhiv Vojvodine

 

Kako navodi mr Dejan Jakšić, arhivski savetnik Arhiva Vojvodine, jedna od najčešćih zabluda iz toga vremena, koja se našla u naredbama, jeste da je prenosnik kolere i hartija (dokumenta, pisma, novac).

- Danas se zna da je ovaj način prenošenja zaraze potpuno isključen. Pisma iz zaraženih krajeva optuživana su za prenosnika zaraze i zbog toga je vršena dezinfekcija dimljenjem, odnosno kađenjem i prskanjem. Kao sredstvo za dobijanje dima ili isparenja služili su: sirće, drvo,tamjan, hlor, šalitra, sumpor i dr.

U strahu umalo da spale sve spise

Da bi dim mogao prodreti u unutrašnjost papira, cela površina je bušena šiljatim predmetima odnosno, iglama. Kroz takvu proceduru prošli su i spisi Zdravstvene komisije i drugih županijskih spisa iz tog vremena – navodi Jakšić.

Zanimljivo je da se Zdravstvena komisija, odnosno, Krizni štab tog vremena nije odlučio da moguće zaražene spise spaljuje, što se ispostavilo kao ipak razumna odluka, kada je kasnije ustanovljeno da kolera nije mogla da se širi na taj način.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

PRETI LI SRBIJI NOVA, OPASNIJA, EPIDEMIJA? Dr Petrović: U narednom periodu bi problem mogla da bude DENGA GROZNICA, spremamo se za to!
Društvo

PRETI LI SRBIJI NOVA, OPASNIJA, EPIDEMIJA? Dr Petrović: U narednom periodu bi problem mogla da bude DENGA GROZNICA, spremamo se za to!

Epidemiolog, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine, dr Vladimir Petrović smatra da smo sa svakim vakcinisanim dalje od novog talasa. Ako vakcinišemo 30 odsto populacije i više, nećemo imati novi talas. Odziv na imunizaciju je vrlo dobar i krenuli smo u pravom trenutku. Mislim da nećemo imati više ovakav talas kao ovaj treći, ali to će zavisiti od nivoa kolektivnog imuniteta, koji ćemo postići vakcinacijom

25.01.2021

07:52

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set