• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

05.02.2021

16:12

KIKINDA IMA ČIME DA SE DIČI! Uskoro grad će krasiti nova zgrada pijace, NIČE I MODERNA FABRIKA VODE!

Vesti

KIKINDA IMA ČIME DA SE DIČI! Uskoro grad će krasiti nova zgrada pijace, NIČE I MODERNA FABRIKA VODE!

Podeli vest

Dva kapitalna projekta Grada Kikinde-izgradnja pijace i fabrike vode, sve su bliži ostvarenju cilja. Kikinda bi u aprilu trebalo da dobije modernu, novu pijacu u centru grada.

Jedan od najvećih kapitalnih projekata u poslednjih nekoliko decenija čija, ukupna vrednost iznosi oko 300 miliona dinara realizuje, se sredstvima lokalne samouprave i Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine koja učestvuje većim delom sa oko 250 miliona dinara.

Foto: V.N.

 

- Do sada je završena kompletna prva lamela projekta koju čine već funkcionalni lokali iz ulice Vojvode Putnika. Druga i treća lamela predstavlja zatvoren prostor predviđen za zelenu, mlečnu i robnu pijacu, kao i tržni centar sa devet lokala, na čemu se sad intenzivno radi. Završeno je 60 odsto od predviđenih radova, preostalo je uređenje enterijera i uvođenje instalacija-rekao je pomoćnik gradonačelnika Svetislav Vukmirica.

Foto: V.N.

 

Izgradnja jedne od najboljie uređenih pijaca u Vojvodini počela je jula 2018., ali je epidemijska
situacija usporila radove i otežala realizaciju projekta, što je razlog nepredviđenog pomeranja roka od tri meseca do konačnog završetka. Prostiraće se na 3.300 kvadratnih metara, a 130 tezgi biće u potpunosti natkriveno. Imaće svoj parking i prilaz iz pešačke zone, čime će se izbeći dosadašnje gužve.

Foto: V.N.

Pomoćnik gradonačelnika Svetislav Vukmirica

Drugi kapitalni projekat koji će rešiti višedecenijski problem pijaće vode u Kikindi trebalo bi da bude završen za dve i po godine od momenta početka izgradnje postrojenja za prečišćavanje.

-Sve ugovorne strane potpisaće tokom februara finalni predlog sporazuma, nakon čega će se
pristupiti realizaciji projekta. Rok za završetak fabrike biće 828 dana, u okviru kojeg izvođač radova ima obavezu da završi postrojenje za preradu vode, a Grad će u tom periodu zameniti ostatak starih vodovodnih cevi i rešiti problem vodosnabdevanja, za šta će biti potrebno oko 170 miliona dinara.

Foto: V.N.

 

Sredstva će delom obezbediti lokalna samouprava, a ostatak planiramo da dobijemo konkurisanjem
sa gotovom projekto-tehničkom dokumentacijom putem državnih fondova-rekao je Vukmirica.
Kao preduslov za dobijanje fabrike vode, urađeni su obimni radovi tokom prethodnih pet godina na
izgradnji novih bunara, zameni i rekonstrukciji nekoliko kilometara dotrajalih azbest-cementnih cevi, starih vodomera i dovođenje celokupnog vodovodnog sistema u potrebno funkcionalno stanje.

Foto: V.N.

 

Projektovanje i izgradnja postrojenja u Kikindi, sa rezervoarom čiste i pumpnom stanicom prerađene vode, planirana je na izvorištu Šumice. Investicija je vredna 9,5 miliona evra, od čega je 6 miliona kredit nemačke KFW banke, dok je preostalu sumu obezbedilo republičko Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set