• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic / Informer

08.02.2021

16:53

Juče smo se znojili na +20, a za tri dana ćemo se smrzavati! DETALJNA PROGNOZA KAŽE: TEMPERATURA NEĆE ULAZITI U PLUS!

Vesti

Juče smo se znojili na +20, a za tri dana ćemo se smrzavati! DETALJNA PROGNOZA KAŽE: TEMPERATURA NEĆE ULAZITI U PLUS!

Podeli vest

Nakon prolećnih temperatura na samom startu februara, sledi nam surovi povratak u zimu - meteorolozi krajem nedelje najavljuju dolazak ledenih dana, kada dnevne temperature neće prelaziti nula stepeni

Prema najnovijim podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u prvoj polovini ove sedmice očekuju nas česta prolazna naoblačenja s kišom. Temperatura će biti u manjem padu, naročito na severu Srbije, ali i dalje iznad proseka za prvu polovinu februara, dok nas od četvrtka očekuje jako zahlađenje uz prelazak kiše u sneg i u nižim predelima, uz dnevne temperature koje neće prelaziti nula stepeni.

To je potvrdio i geograf i zaljubljenik u meteorologiju Marko Čubrilo, koji kaže da postoji jak signal da će oko 10. februara uslediti formiranje skandinavskog anticiklona, koji bi ka nama pokrenuo veoma hladan vazduh iz Rusije, te ćemo praktično iz proleća ekspresno ući u duboki mraz sa temperaturama i ispod -15 stepeni Celzijusovih uz povremen sneg.

Foto: Pixabay

Sneg

Prema njegovim rečima, danas će južni vetar oslabiti i prestati, okrenuti na umeren zapadni i jugozapadni, tako da će na severozapadu regiona biti malo hladnije, oko sedam stepeni Celzijusa, ali će na istoku i dalje biti oko 18 u plusu.

- Naredna dva dana biće pretežno oblačno, kišovito i uglavnom relativno toplo vreme, a hladnije će biti samo na krajnjem severoazapadu regiona, koji će biti najbliže osetno hladnijoj vazdušnoj masi. Vetar će biti promenljiv, u utorak ponovo južni, a u sredu u okretanju na severozapadni. Dnevni maksimum od oko šest stepeni na krajnjem severozapadu do oko 15 nad ostalim delom regiona. Snežna granica će još uvek biti vrlo visoko – precizira Čubrilo.

ZAHLAĐENJE

Četvrtak nam, kako kaže, donosi jače naoblačenje, kišu i nešto jače zahlađenje, te bi u drugom delu dana snega osim na planinama bilo i nad nizijama regiona, a snežne padavine bi bile dovoljno jake da uslove formiranje manjeg snežnog pokrivača i nad nižim delom Hrvatske, BiH, zapadne, severne i delom središnje Srbije. Vetar bi okrenuo na severozapadni, dok bi dnevni maksimum ovog dana trebalo biti od oko jedan stepeni na severu do oko 10 na jugu regiona.

- Gotovo svi relevantni modeli počinju simulirati građenje skandinavskog anticiklona oko 10. februara. Sa takvom sinoptikom po istočnoj periferiji tog anticiklona bi se iz Rusije i Ukrajine ka našem delu Evrope velikom brzinom spustila značajna količina vrlo hladnog vazduha koja nad ovim delom Evrope, posebno nad Rusijom, već neko duže vreme boravi. To bi nas ekspresno, doslovce za 24 sata, poslalo u duboke minuse uz povremen sneg i formiranje manjeg snežnog pokrivača verovatno nad celim regionom. Sve ovo je naravno još upitno i zavisi od toga hoće li sredinom nedelje doći do građenja anticiklona nad Skandinavijom, što je jako izvesno prema svim parametrima – upozorava Čubrilo.

Foto: Pixabay

Sneg

Dodaje da hladnog vazduha svakako ima dovoljno nad Rusijom i već neko vreme samo nedostaje okidač koji bi tu hladnoću gurnuo ka nama. Sa poslednjim proračunima taj okidač će biti skandinavski anticiklon i moglo bi nam se desiti da posle pravog februarskog proleća usledi surov povratak u zimu i da već za šest dana merimo minuse i ispod -15 stepeni Celzijusa.

LEDENI DANI

Sa njim se slaže meteorolog Đorđe Đurić, koji kaže da nas do četvrtka očekuje jesenje, prolećno vreme sa čestom kišom, te da nas od petka očekuju ledeni dani sa maksimalnom dnevnom temperaturom od nula stepeni uz uglavnom suvo vreme. Ukoliko se dosadašnji proračuni ostvare, nakon 12. februara očekuje nas najhladniji deo ovogodišnje zime.

- U četvrtak i petak nam stiže ledena vazdušna masa sa severoistoka Evrope i temperatura će sigurno biti ispod nule bar nekoliko dana. Međutim, to će biti suvo zahlađenje jer će padom temperature doći i do razvedravanja, pa se sneg može očekivati na višim planinama. Ipak ne očekujemo neke ekstremne minuse ali je sigurno da će se pad temperature za 15 i 20 stepeni nepovoljno odraziti na stanovništvo, pogotovo na hronične bolesnike jer tolike temperaturne oscilacije nikada ne prijaju. Na sreću, zimi lakše podnosimo nagli pad od naglog skoka temperature – objašnjava Đurić.

Foto: Pixabay

Snežna pahulja
Za praznike bez mnogo snega

U susret Sretenjskim praznicima stručnjaci poručuju građanima da se dobro pripreme ukoliko su planirali neko putovanje ili produženi vikend na planini.

– Za praznike nas očekuje kombinacija suvog i vedrog vremena sa veoma niskim temperaturama, tako da bih savetovao svima da se dobro obuku i opreme toplom garderobom jer će biti veoma hladno kako na planinama, tako i u ravničarskim predelima. Oni koji se spremaju za skijanje ili sankanje treba da znaju da snega neće biti na pretek jer toplo vreme u prethodnom periodu dovelo je do njegovog topljenja. Ipak, na planinama očekujemo da bi moglo biti do desetak centimetara, što je verovatno sasvim dovoljno za staze na višim nadmorskim visinama gde je ipak ostalo nešto snega – poručuje Đurić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set