A
NEMAČKI STRUČNJAK PREDVIĐA VELIKE PROMENE: Moguće povlačenje američkih trupa, Tramp će Balkan da prepusti Putinu!
Novi predsednik SAD Donald Tramp neće biti zainteresovan za Zapadni Balkan, a moguće je čak i potpuno povlačenje američkih trupa iz tog regiona, ocenjuje za "Dojče vele" nemački politikolog i istoričar Zibo Jansen
tanjug 19. 01. 2017. 22:50
27
public
 

Na pitanje "može li onda da se dogodi da Tramp Zapadni Balkan potpuno prepusti Putinu", Jansen kaže da misli da će se "on (Tramp) iz tih pitanja potpuno povući".

- On će to proglasiti evropskim pitanjem, a s obzirom na to da Evropljani i sami u tome nisu jedinstveni - recimo, Kosovo nisu priznale sve članice EU - to će, prema mom mišljenju, vrlo jasno ići u pravcu da će Rusija faktički tamo igrati ubuduće vrlo jaku ulogu ili imati uticaj- rekao je Jansen.

Nemački stručnjak ocenjuje da je "sigurno opravdan" strah u Prištini da bi moglo da dođe do podele Kosova.

- Njima je predsednik Srbije indirektno zapretio ratom. Kosovsko rukovodstvo, moramo biti fer i to takođe reći, takođe je ratoborno reagovalo. Na obe strane, dakle, imamo malo toga da vidimo što ide u prilog popuštanju napetosti. Verujem da je to za obe strane i dalje veoma odlučujuće pitanje- rekao je Jansen.

On navodi da "kosovski Albanci žele celo Kosovo, a Srbi ne žele da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i žele vlast bar nad severnim delom" .

Tanjug/AP
 


- Tu ima mnogo potencijala za konflikt. To je trenutno sprečeno time što su tamo međunarodne trupe. Ali ako bi se one povukle - zašta naravno uvek postoji mogućnost, da recimo SAD kažu da povlače svoj kontigent - onda je pitanje da li bi Evropljani imali volje i da li su u situaciji da tamo zaista masovno stacioniraju trupe što bi onda na kraju sprečilo konflikt- kazao je Jansen.

Predavač na Institutu za Anglo-američku istoriju na Univerzitetu u Kelnu i član Kelnskog foruma za međunarodne odnose i bezbednosnu politiku je na pitanje nemačkog međunarodnog radija zašto je baš sada odlazeća administracija u Vašingtonu uvela sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, odgovara da je "to dobro pitanje" i da se "sigurno čekalo da bi se videlo kako će se situacija razvijati".

Želelo se da se Dodiku pruži šansa da se možda malo povuče, ali on to nije učinio, zbog čega je odluka bila da se "pokažu zubi" da ne bi ispali smesni.

Upitan da li je moguće da administracija Donalda Trampa ukine te sankcije, Jansen kaže da je to "to vrlo važno pitanje", ali da u ovom trenutku ne želi da se izjašnjava.

- Mogu da zamislim, s obzirom na to da Rusija osuđuje te sankcije, da Tramp zaista, ako želi nagodbu sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom, u najmanju ruku neće da sledi te sankcije- rekao je nemački stručnjak.

Reuters
 On tvrdi da "postoji više načina" i dodaje da "sankcije ne moraju da budu ukinute, one jednostavno ne moraju da se sprovode".

- Ne znam u kojem će pravcu to da ide, ali mogu da zamislim da je moguće da Tramp to uradi kao jedan od koraka na Balkanu- kazao je Jansen.

Upitan o Zapadnom Balkanu kao "regionu u kojem su interesi Rusije i SAD često međusobno suprotstavljeni" i "šta može da se očekuje u tom regionu od Trampovog mandata, a naročito u svetlu budućih odnosa između Putina i Trampa", Jansen odgovara da "na Balkanu još uvek imamo manje ili više izražene stare nacionalističke režime koji su, nakon raspada Jugoslavije, tamo u osnovi vodili glavnu reč".

- Na to nas je vrlo jasno podsetio konflikt od pre nekoliko dana na Kosovu sa srpskim vozom i na drugoj strani reakcija kosovski Albanaca. Tu je još i situacija u samoj Bosni i Hercegovini sa Republikom Srpskom, a delimično i u Hrvatskoj. Do sada je uvek bilo tako da su Zapad i SAD govorili: Mi želimo da se taj konflikt dugoročno mirno okonča i da se u pravom smislu reči pobrinemo za političku ravnotežu", rekao je Jansen.

mod.gov.rs
 On se boji da se "sada, sa Putinom koji ima vrlo jasno interes da ojača Srbe, i na drugoj strani s Trampom, tamo zaista ponovo stvara neravnoteža, da bi jednostrano na kraju Srbi tamo mogli da zaoštre ton".

Jansen tvrdi da je proširenje NATO za Trampa "drugorazredno i trećerazredno pitanje, a bez SAD tamo, prema mom mišljenju, neće biti bitnih bezbednosno-političkih pomaka".

- SAD su uvek bile veoma važan deo u NATO i ako se one sada povuku, ili delimično povuku, onda Savez, s jedne strane, vrlo jasno gubi na značaju, a s druge - sva proširenja su dovedena u pitanje. A to je, vrlo jasno, uspeh za Putina- smatra Jansen.

Tvrdi da je "razgovarao sa mnogim ljudima na Balkanu, u Sarajevu, na Kosovu", i da mu "svi jednoglasno kažu da bi u naredne tri do četiri godine mogao da izbije oružani konflikt, ukoliko Zapad ne pokuša da tamo podrži demokratsko, civilno društvo".

- A ja to u ovom trenutku, sa izolacionističkim tendencijama Donalda Trampa, ne vidim- dodao je.

Businessinsider
 


Upitan da li "očekuje zaista da bi Tramp mogao da donese i odluku o povlačenju američkih trupa", Jansen odgovara potvrdno i kaže da "to zaista očekuje".

- Polazim od toga da će se to dogoditi. Sada naravno postoji zaobilazni put - moram da budem fer i da kažem i to da novi američki ministar odbrane (Džejms) Matis važi kao vrlo veliki zagovornik NATO i on je sam bio general Alijanse. I mislim da se, dok je on na toj funkciji, tamo može postići bar delimični uspeh, a to je da ne budu povučeni svi vojnici, dakle ne sve trupe - rekao je Jansen.

Nemački stručnjak ocenjuje da je "pitanje koliko dugo on (Matis) može da se bori protiv Trampovih saveznika u Beloj kući i pojedinačnim ministarstvima".

- Ali srednjoročno gledano, polazim od toga da će trupe biti povučene- rekao je Jansen.

On smatra da bi to "bio katastrofalan scenario i za Evropsku uniju i to zbog toga što bi Balkan bio prepušten sam sebi".

Verujem da te zemlje više od dvadeset godina nakon Dejtonskog sporazuma i 17-18 godina nakon rata Kosovskog rata, nisu u situaciji da imaju civilno-demokratske strukture i nisu u stanju da njima samostalno upravljaju. Zbog toga Zapad tu mora da pomogne. S tim ciljem, Zapad mora još više da pojača pomoć u smislu demokratskog razvoja", naveo je Jansen.

Kaže da je "ako sve to izostane, situacija crna".

Za Evropsku uniju će to biti veoma veliki problem iz jednostavnog razloga što verujem da EU, zbog sopstvene unutrašnje krize, nije u stanju da pitanje Balkana sama i suvereno reši. To će biti veoma teško za Evropsku uniju", zaključio je Jansen u razgovoru za "Dojče vele".

Reuters
 

Na pitanje šta konkretno očekujete kada je reč o transatlantskim odnosima" nakon sutrašnje inauguracije Trampa i njegovog preuzimanja vlasti u SAD, Jansen je naveo da "postoje tri tačke za koje smatram da su naročito kritične".

Jedna je naravno ekonomija. Svetska ekonomija suštinski se bazira na slobodnoj trgovini, a slobodna trgovina između Evropske unije i SAD je pritom veoma važan aspekt. Donald Tramp to očigledno želi radikalno da ograniči, a to znači da bi iz toga mogao da se izrodi trgovinski rat između EU i SAD", ocenio je Jansen.

Druga tačka njemu je to što "Tramp, za razliku od predsednika (Baraka) Obame i ministra spoljnih poslova Džona Kerija, nema interes u tome da EU bude ojačana, da EU bude u situaciji da bolje izlazi na kraj sa njenim političkim problemima".

- Naprotiv, on želi da oslabi Evropsku uniju, on takoreći želi da destabilizuje EU i to očigledno u saradnji sa Vladimirom Putinom koji sledi slične interese tako što recimo finansijski pomaže sve moguće desnopopulističke, desnoradikalne stranke u Evropi- tvrdi Jansen.

On veruje da "tu stvara nova osovina, ali ona koja nama Evropljanima ne može da bude na srcu jer smo mi tu praktično u sendviču".

SLIČNE VESTI
KOMENTARI27
OSTAVI KOMENTAR
Branislav19.01.2017. 23:10
Dok je nemačka bila po patronatom Rusije i amerike, bio je relativni mir u svetu i evropi. Od kako je to( nemačka ) zlo pušteno sa lanca, sve je više i više ratova na ovoj nesrećnoj planeti. Najodvratnije od svega je to što nam nemci, izazivači dva svetska rata i čitav niz manjih ratova, "sole pamet " o ljudskim pravima i demokratiji. To ZLO pod hitno treba ponovo zauzdati, vratiti ih pod patronat Rusije, Kine i Amerike!!!
Odgovori
CICKA19.01.2017. 23:18
Ако Американци напусте Бонд стил одмах нека уђу Руси у Базу јер четири године брзо прођу
Odgovori
Feniks119.01.2017. 23:20
Jesu li to oni analiticari koji su predvidjali da ce Tita zacas maknuti u svim ofanzivama ? Mr Trump nije kralj i o takvim stvarima se odlucuje i glasa u UN . Kad bi tako bilo , sve velike zemlje bi pripojile sve sebi . Putin ne moze ni da povrati sebi sssr , a ovaj koji to tvrdi i pisu lazu komplet ekipa . Pa ovi ne mogu pomoci ni Izraelu . Mr Trump je drugaciji , veoma inteligentan . Svijet je zelio da vas proglasi genocidnom drzavom i glavni su vam u Hagu . Hoce da im daju Nobelovu nagradu i sto milijardi odstete i pola Europe .Jednom ce se snimati filmske komedije o vama i politici .
Odgovori
Draža20.01.2017. 08:23
@Feniks1Znamo mi vrlo dobro kako se glasa u UN, u Unesku,SB... itd.Po čemu Kosovo treba da se otcepi,a Republika Srpska ne...onda jeli i jedna od navedenih organizacija se složila da se Srbija bombarduje (nije) a ipak je to urađeno, čak i sami priznaju... a najluđe je što Unesko treba da raspravlja kome pripadaju manastiri iz 11-12-13 veka na Kosovu, koji se u istom trenutku čuvaju od šiptara da ih ne zapale...ma znaš o čemu pričam nije to ništa novo, na 1000 primera... i sad kad hoće neko da stane na našu stranu to je problem,a vi ste svi profitirali upravo na taj način...
Odgovori
Feniks120.01.2017. 15:31
@DražaPozdrav . Po Ustavu sfrj iz 1974 Kosovo i Vojvodina su imale pravo da se odcijepe . Srska nije , a I DA JESTE , Srbi su bili agresor i cinili zlocine i tako gube sva prava koja su imala ili bi imali . Da su Bosanci i Hrvati napali Srbe , i ja bih bio za to da se osamostale . To je isto kao nasilje u porodici . Ne mozes siledziju nagraditi a precednik mu i generali u Hagu . Zasto ih onda drze tamo ako bi se mogla odcijepiti . U Bosni ima spomenik Brus Liju ali to nije tudja zemlja . U Njujorku je bila srpska crkva, ali zemlja i grad nisu srpski . Isto na Nijagari , spomenik Nikoli Tesli koji su podigli gradjani sfrj ali mozes uzeti samo spomenik . Srpska teritorija se broji ambasada , kuca i zemljiste oko nje .
Odgovori
Draza20.01.2017. 21:26
@Feniks1Uf,uf,uf sta naprica....tek sad vidim koliko si inteligentan,sa tobom ne vredi pricati ne zato sto si prepametan nego je gubljenje vremena...
Odgovori
Maximus22.01.2017. 01:12
@Feniks1gde si ti to procitao? narocito o ustavu. nijedna republika nije imala pravo na otcepljenje. uostalom to je potvrdio i tadasnji ustavni sud. otcepljenje je bilo moguce samo uz saglasnost svih drugih republika. koji si ti citao ustav: islamsku deklaraciju izetbegovica?
Odgovori
Branislav20.01.2017. 16:30
@Feniks1Nemoraš da gledaš preko plota da bi video komediju. Pogledaj u Sabor videćeš TRAGIKOMEDIJU. Baš me zanima šta o svemu misli " Živi zid " sa Sinčićem i Pernarom na čelu???
Odgovori
milan19.01.2017. 23:30
Pa sta ako povuce vojsku u Ameriku ? Nista . hahaha
Odgovori
Feniks120.01.2017. 00:55
@filipMislis 5 min na wc solji poslije 10 dana zip nada nic nista . Konacno u svom i na svom . 5 minuta i 500 godina nije bas isto . Nikom se ne dolazi u zemlju uranijuma .
Odgovori
Srb20.01.2017. 00:19
Па и треба, ми Срби то одавно и чекамо, ми припадамо руском православном свету. Русија ће да нас чува и сачува од европских непријатеља и од нас самих, Косово и Метохија ће поново бити под српском чизмом, Српска такође, неће бити Сороша, западних медија, миграната, уцена, приватизација, увозног лобија, експерата и српски народ ће напокон продисати, жив нам био Путине, чекамо те.
Odgovori
posmatrac sa severa20.01.2017. 00:36
Verujem da te zemlje više od dvadeset godina nakon Dejtonskog sporazuma i 17-18 godina nakon rata Kosovskog rata, nisu u situaciji da imaju civilno-demokratske strukture i nisu u stanju da njima samostalno upravljaju. Zbog toga Zapad tu mora da pomogne. S tim ciljem, Zapad mora još više da pojača pomoć u smislu demokratskog razvoja", naveo je Jansen. - Dok zapad i Amerika nisu na balkan doneli svoj oblik demokratije, na balkanu je vladao mir ziveli ljudi mnogo bogatije mada i danas za razliku od zapada narodi balkana zive nekako opustenije. U sred radnog dana kafane pune, svadbe, slave i sahrane traju po nekoliko dana, ljudi su proizvodili zdravu hranu sad sve zatrovano zapadnim milosrdnim bombama. Zemlju truju bombama, ljude svojom demo(n)kratijom i jos kazu da mi nismo sposobni da sami upravljamo sobom. Sacuvaj nas Boze ovih zapadnih mocnika gde im na sahranu najblizeg dodje 11 ljudi. Na krstenju im kumuju brat ili sestra. Ne mogu oni nas shvatiti, mi smo i pre 8 vekova imali svoju kraljevinu, kako da danas pristanemo da budemo poslusnici zapadu i njihove sluge? - Nesto je cudan pojam demokratije kad tako razmisljaju o nama, otimaju nam zemlju parce po parce i kazu da je to demokratija. Nadam se da ce Tramp biti dovoljno mudar da ponisti mnogobrojne glupe odluke svojih predhodnika.
Odgovori
Sasa20.01.2017. 00:38
Dobar dan ja sam Sasa...daleko sam od strucnaka...a i od nemaca...a to isto znam...jel ovaj strucniak stvarno misli da je pronasao ameriku...svaki debil covek od debila do genia to zna...dolazimo golubi...pa da vam pokazemo ko su pravi ljudi borci nacija pa i mafiasi..
Odgovori
Ljubo20.01.2017. 02:58
Nigde niko nece ni mrdnuti ni pisnuti ,samo ce moci da radi i da pomalo vazduha uzme ,bice Balkan manji od makovog zrna ,....
Odgovori
ATOMSKA SPARTA20.01.2017. 04:18
U slucaju da se ovako nesto stvarno desi, sto hitnije bi trebalo preduzeti sve neophodne mere i inicijative, a zatim i konkretne korake da se po rezoluciji 1244 deo vojske Srbije vrati na KosMet i to za pocetak na sever pokrajine radi zastite srpskog i drugog nealbanskog stanovnistva. Drugo sto bi trebalo da se ucini, je da se insistira na tome da se na ostatak teritorije KosMeta rasporede i ruske jedinice u sklopu KFORA, a zatim bi trebalo da se insistira i na tome da se u pregovore izmedju Beograda i Pristine, kao posrednik, uz EU angazujei i ruska strana. Na kraju kao konacni cilj bi bilo najbolje da se ostatak KosMeta preda ruskoj strani na upravljanje da oni tamo grade vojne baze i ekploatisu sirovina, a Albanci bu umedjuvremenu i sami shvatili da im tu vise nije mesto i da nema vise sta tu da traze, pa bi se jednostavno raselili sa Kosova po Albaniji, Makedoniji i zapadnoj Evropi, posle cega bismo mogli i u potpunosti da povratimo kontrolu nad celim KosMetom.
Odgovori
Stevan20.01.2017. 07:47
Okrece se kolo srece.... Sve se vrati,sve se plati.... Nicija sveca nije do zore sijala... Posle kise sunce sija... EU- Venite,Vidite i Vicite!!!
Odgovori
xx20.01.2017. 08:09
Nemački stručnjak ocenjuje da je "sigurno opravdan" strah u Prištini da bi moglo da dođe do podele Kosova.....On navodi da "kosovski Albanci žele celo Kosovo, a Srbi ne žele da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i žele vlast bar nad severnim delom" .....jel nas to pripremate na podjelu kosova sa siftarima? vi mora da ste ludi pa ne uvidjate da je danas kraj vladavine vasih sefova koji vas placaju da nas ubjedite da je DOBRO ako bar imamo sjeverni dio , a??? dabogda najmilije u kolicama gurali! stoko jedna osakacenog mozga!KOSOVO je srbija , i sjeverni i juzni , i zapadni i istocni dio!!! jel vam jasno stoko ogavna? ...sa vama kvislinzima cemo se posebno obracunati u to ne sumnjam ni sekundice!
Odgovori
Milos20.01.2017. 09:08
Jedva cekamo da se povuku ! Siptari ce sami da pobegnu u Albaniju.
Odgovori
arsa20.01.2017. 10:05
Podela Kosova????Cemu se nadaju nemci.I dalje misle da smo svi mi idioti.Ni jedan pedalj srpske zemlje nece biti prepusten siptarima.To treba da bude jasno svima.Preziveli smo ratove koje nismo mogli dobiti, sankkcije, ponizavanja nepune tri decenije.Sada jednostavno treba vratiti stvari na svoje mesto i to tako da se vise nikada ne mogu da ponove.Siptari isto kao i ove izbeglice danas da se vrate odakle su dosli u Albanije nema vise Envera Hodze a u Siriji je sada mir.Svako svojoj kuci.
Odgovori
livia20.01.2017. 13:51
Ja lepo slusala Putina kad je onomad bio u Srbiji, da nema reci o podeli Kosiva i Metohije, i da svi mogu mirno da zive podeljeni na sever i jug. Ako nema podele, i ako je na snazi celovitost Srbije sa Kosovom, znaci, da ce poceti da vaze i zakoni Srbije. Vojska se vraca na predjasnje stanje. Meni ovo lici na podelu Evrope na nivo pre raspada Ruske federacije. Potrebno je malo vremena dok ne vidimo delo Rusa na Balkanu, ali, jedno je sigurno, Rusija se vraca na velika vrata.
Odgovori
vlada20.01.2017. 14:35
Do podele Kosova nikada neće doći .... Srbija će zadržati kompletnu teritoriju koja joj i pripada, kada za to dodje vreme!
Odgovori
arsa20.01.2017. 14:56
Treba snageKfora da zamene snage ruske, beloruske, kineske, grcke itd... vojske.Nakon toga treba poslati onih hiljadu vojnika srpske vojske pa stvari dovesti u red.Sve to moze da se uradi na najjednostavniji nacin a siptari ko su pametni to treba da pridje bez ispaljenog metka a ako nisu tim gore po njih.
Odgovori
Ja BL20.01.2017. 21:15
Kako su se neki prepali da pravda dolazi po svoje, pa bulazne gluposti.
Odgovori
SVE O POZNATIMA
Vreme
Beograd 10o
10 C
Beograd
 • Novi Sad
  11o
 • Niš
  9o
 • Subotica
  11o
 • Zrenjanin
  11o
 • Klek
  11o
 • Kula
  9o
 • Sombor
  9o
 • Vrbas
  9o
 • Vranje
  8o
 • Prokuplje
  9o
 • Leskovac
  9o
 • Arilje
  7o
 • Kraljevo
  7o
 • Apatin
  9o
 • Vlasotince
  9o
 • Pirot
  9o
 • Ingija
  11o
 • Loznica
  8o
 • Grocka
  10o
 • Kovin
  10o
 • Ruma
  11o
 • Kladovo
  14o
 • Novi Pazar
  3o
 • Jagodina
  7o
 • Ivanjica
  7o
 • Titel
  11o
 • Ub
  9o
 • Bor
  7o
 • Nikinci
  11o
 • Batajnica
  11o
 • Surdulica
  5o
 • Ralja
  10o
 • Zlatibor
  7o
 • Popinci
  11o
 • Kosjeric
  7o
(JEZIVE FOTOGRAFIJE) SVE SPALJENO DO TEMELJA! Pogledajte kako su požari UNIŠTILI KALIFORNIJU!
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka