• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

13.01.2015

09:38

Ovo je nova naslovna strana časopisa "Šarli ebdo"

Vesti

Ovo je nova naslovna strana časopisa "Šarli ebdo"

Podeli vest

Na naslovnoj strani prvog izdanja francuskog satiričnog lista "Šarli ebdo" od napada islamista na redakciju tog nedeljnika, biće objavljena karikatura proroka Muhameda koji plače držeći natpis "Je suis Charlie" (Ja sam Šarli)

Ispod natpisa piše: "Sve je oprošteno!".

Naslovna strana novog broja lista, na kojem rade preživeli članovi redakcije desetkovane u prošlonedeljnom masakru u Parizu, dostavljen je medijima uoči objavljivanja u sredu.

Tri miliona primeraka "izdanja preživelih" već je štampano i biće dostupno u 25 zemalja, na 16 jezika, preneo je Frans pres.

Napad na redakciju lista "Šarli ebdo" u kojem je 7. januara ubijeno 12 ljudi, izazvao je osude i saopsećanje širom sveta, propraćeno sloganom "Ja sam Šarli", ali bi ponovno objavljivanje karikarure Muhameda moglo da razbesni ekstremne muslimane, koji veruju da je zabranjeno slikati njihovog proroka na bilo koji način, podseća francuska agencija.

Međutim, preživeli članovi redakcije zakleli su se da će očuvati tradiciju lista, čijih satira su meta sve religije, političari, javne ličnosti i aktuelni događaji.

Na njegovim stranama, često su provokativnim crtežima ismevani islamistički ekstremisti.

Ranije je saopšteno da će novi broj lista biti štampan u milion, umesto uobičajenih 60.000 primeraka, a imaće osam umesto dosadašnjih 16 strana.

Malka je u izjavi za Francuski radio rekao da će se u novom broju prorok Muhamed, pored ostalih, "očigledno ponovo naći na meti satire, kako bismo pokazali da redakcija neće ni milimetra popustiti pred ekstremistima koji pokušavaju da je ućutkaju".

Braća Said i Šerif Kuaši, koja su u prošlu sredu u napadu na redakciju "Šarli ebdoa" ubili 12 ljudi, uključujući petoricu najboljih karikaturista i još tri člana redakcije, vikali su posle napada da su "osvetili proroka Muhameda".

List "Šarli ebdo" je u prošlosti više puta objavljivao satiričke karikature proroka Muhameda, što je u nekim muslimanskim zemljama izazvalo veliki bes i održavanje protesta. Redakcija francuskog lista je zbog pretnji radikalnih muslimana od 2006. imala policijsku zaštitu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija