• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.01.2015

15:33

MARŠ U PARIZU JE BIO FARSA tvrde američki mediji

Vesti

MARŠ U PARIZU JE BIO FARSA tvrde američki mediji

Podeli vest

Na maršu solidarnosti u Parizu bili su mnogobrojni svetski lideri koji su stali u odbranu slobode izražavanja, a među njima su bili i oni koji su u svojim zemljama "uspešni" u gušenju te iste slobode, prenosi "Vašington post"

Uprkos toj gromoglasnoj predstavi jedinstva i sloge oko jedne od važnijih vrednosti zapadnih demokratija, ne može, a da se ne primeti licemerno prisustvo nekih svetskih lidera, navodi list.

"Iako su na skupu u Parizu svi bili jednoglasni u podršci slobodi govora u Francuskoj, na domaćem terenu ne prezaju od proganjanja onih koji promovišu slobodu govora i slobodu medija", ocenjuje američki list.

I organizacija "Reporteri bez granica" (RSF) saopštila je da je "zgranuta prisutnošću zvaničnika iz zemalja koje ograničavaju slobodu informisanja".

Na udaru kritika RSF posebno su se našli egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri, turski premijer Ahmet Davutoglu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, njegov alžirski kolega Ramtane Lamamra, zatim ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Šeik Abdulah bin Zajed al-Nahjan i gabonski predsednik Ali Bongo.

Na indeksu slobode medija RSF-a, Egipat je od 180 zemalja zauzeo 159. mesto, Turska je na mestu 154, Rusija na 148, a Alžir na 121. i Emirati na 118. mestu, a Gabon na 98. mestu.

Hrvatska je, kako podseća agencija Hina, na tom spisku na 65. mestu, Srbija na 54, a Slovenija na 34. mestu.

RSF podseća da je Egipat prošle godine na zatvorske kazne od sedam do 10 godina osudio troje novinara katarske TV stanice Al Džazire pod optužbom za "terorizam".

Tanjug

Turska, koja je 2012. i 2013. zatvorila najviše novinara na svetu, nastavila je s tom praksom i u 2014, hapseći veći broj novinara, među kojima je i glavni urednik Zamana, jednog od vodećih listova povezanog s umerenim pokretom Islamski Gulen.

Ni Rusija, kako se stalno pokazuje, nije zemlja za novinare. Tamo je bloger i politički aktivist Aleksej Navaljni već više puta zatvaran, a nekolicina preostalih nezavisnih medija bori se za preživljavanje.

Iako je sloboda govora uvedena u ustav Alžira, pre prošlogodišnjih izbora uhapšen je veliki broj novinara.

U UAE, od 2011. u zatvorima se nalazi više od 100 novinara, aktivista i kritičara vlade, tvrde Hjuman rajtš voč i Amnesti internešenel.

Tanjug

 

Istraživački novinar iz Gabona Džonas Mulenda morao je da pobegne iz zemlje zbog pretnji smrću.

I pariski "Mond" je ukazao na učešće mađarskog premijera Viktora Orbana koji je nedavno predložio porez na internet, te izraelskog ministra privrede Naftalija Beneta koji je jednom izjavio da je "pobio mnogo Arapa u svom životu i da s tim nema problema". Možda bi učešće tih svetskih vođa na skupu u Parizu trebalo da posluži kao važan podsetnik - slobodu govora je lako podržavati kada je ona nejasan i mutan koncept, prenosi Hina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija